
Vesitar
Teollisuusvesistä biokaasua ja arvokomponentteja












Hankkeen tiedot
Hanke | Teollisuusvesistä biokaasua ja arvokomponentteja – Vesitar |
Kesto | 01.08.2023 – 31.12.2025 |
Toteuttajat | Hämeen ammattikorkekoulu, Oulun yliopisto/Kemiallisen prosessitekniikan tutkimusyksikkö, LUT-yliopisto/ Erotustekniikan osasto |
Rahoittajat | Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR), Agnico Eagle Finland Anora Group Plc Arla Foods EPSE Oy (Ltd.) Froneri Finland Kemira Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy Outokumpu Chrome Oy Outokumpu Mining Oy Rasmix Oy UPM – The Biofore Company Waterix Oy |
Budjetti | 861 278 € |
Teollisessa tuotantotoiminnassa syntyy merkittäviä määriä erilaisia sivuvirta- ja jätevesiä. VESITAR-hankkeessa otamme näistä vesistä talteen ja kiertoon arvokkaita komponentteja, kuten metalleja ja ravinteita. Lisäksi hyödynnämme orgaanisen aineksen biokaasuksi ja ravinteet mikroleviksi.
Hankkeen tavoitteena on kokeellisesti tutkien määrittää valituille teollisuusvesille soveltuvat käsittelymenetelmät ja kokonaisvaltainen kiertotaloutta edistävä ratkaisu yhteistyössä yritysten kanssa.
Tutkimuksellisesti tavoittelemme vesistä saatavaksi talteen ja kiertoon arvokkaita jakeita, kuten metallit ja ravinteet, orgaanisen aineksen hyödyntäminen biokaasun raaka-aineeksi, ravinteet mikroleviksi ja arvokomponenttien (pigmentit, rasvahapot, proteiinit) tuottaminen eri käyttösovelluksiin.
Tavoitteemme on löytää kestäviä, kustannus- ja energiatehokkaita teknisiä ratkaisuja teollisuusvesien eroavaisuudet huomioiden.
Hankkeessa testattavien käsittelyratkaisujen avulla tavoite on puhdistaa vesi joko kierrätettäväksi takaisin käyttöön, johdettavaksi puhtaana suoraan luontoon tai entistä vähemmän kuormittavana yhdyskunnan jätevedenpuhdistamolle.
VESITAR-hanketta valmisteltiin Euroopan aluekehitysrahaston rahoituksella, jonka Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus myönsi Teollisuusjätevesistä biokaasua ja arvokomponentteja -valmisteluhankkeelle.
Kohderyhmä
Erilaiset elintarvike-, kaivos- ja metsäteollisuuden hyödyntämiskelpoisia sivuvirtavesiä tuottavat yritykset
Toiminta-alue
Suomi
Tapahtumat
Julkaisut
Opinnäytetyöt
- Heikkinen, K. (2024) Jäätelöteollisuuden jätevesien potentiaali biokaasun syötteenä [opinnäytetyö, Hämeen ammattikorkeakoulu]. https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024060420812
- Ronni, M. (2024) Jäätelöteollisuudessa syntyvän sivuvirtaveden hyödyntäminen mikroleväkasvatuksessa [opinnäytetyö, Hämeen ammattikorkeakoulu]. https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024060420887
Aiheesta muualla
Lisää aiheesta
Mikrolevä-biokaasu-yhdistelmäprosessin sanallistaminen on vaikeaa. Tussitaikurit tarttuivat haasteeseen, ja tuottivat kansantajuisen esityksen HAMKin tutkimusaiheesta.
Videon tekemiseen ovat osallistuneet HAMK:n tutkijat Satu Kivimäki ja Satu Tiainen osana Hämeen liiton rahoittamaa ”Vesistä biovoimaa ja ravinteita – BioVeRa” sekä Euroopan Unionin osarahoittamaa ”Teollisuusvesistä biokaasua ja arvokomponentteja – Vesitar” -hankkeita.
Video: Tiedevideot.fi – Tussitaikurit Oy / Marker Wizards Ltd.
Yhteystiedot


eveliina repo
Professori (tenured), LUT-yliopisto
eveliina.repo@lut.fi

tiina leiviskä
Professori, Oulun yliopisto
tiina.leiviska@oulu.fi
Yhteistyössä

