HAMKissa alkaa puettavan älykkyyden Master-koulutus – ainoana maailmassa
HAMKissa käynnistyy monella tapaa uniikki koulutus ensi syksynä: Puettavan älykkyyden osaajia kouluttavaa maisteritasoista ohjelmaa ei löydy muualta. Lisäksi koulutuksen suunnittelu ja toteutus tehdään tkahden pohjoismaisen yliopiston kanssa.
Avustavat housut, puristusvoimaa antava hanska, metsänraivaajan jalkatyötä keventävä ulkoinen tukiranka eli eksoskeleton… Nämä ”härpäkkeet” eivät ole scifiä, vaan olemassa olevaa teknologiaa, puettavaa älykkyyttä. Sitä on mahdollisuus opiskella ylemmän korkeakoulututkinnon tasoisesti ensi syksystä alkaen HAMKissa.
Wearable Intelligence Master-koulutus on myös poikkeuksellisesti pohjoismaisen yhteistyön tulos. HAMKin lisäksi opetussuunnitelmasta ja toteutuksesta vastaavat ruotsalainen Borås Universitet ja tanskalainen University of Southern Denmark, SDU.
Kumppanit tuovat kokonaisuuteen kukin oman osaamisensa. Boråsilla on pitkät perinteet tekstiiliteollisuudessa, joka on kehittynyt nykyiseksi älykkääksi tekstiiliteollisuudeksi – heiltä löytyvät mm. huippumodernit tilat ja laitteet älytekstiilien suunnitteluun ja toteuttamiseen. SDUn professori Xiaofeng Xiong – joka myös tulee kouluttamaan opiskelijoita HAMKin Kimmo Vännin työparina – puolestaan on huippuosaaja eksoskeletonien suunnittelussa sekä niiden sensoreista tulevan datan hyödyntämisessä tekoälyn avulla. Lisäksi tanskalaisyliopiston kautta päästään mukaan yli 200 robotiikkayrityksen verkostoon.
Tanskalaisyliopiston kautta päästään mukaan yli 200 robotiikkayrityksen verkostoon.
HAMKissa kehitetään osaamista biosensoreista, jotka yhdistettynä tekstiileihin voisivat mitata tietoa esimerkiksi ihmisen hikoilusta. Lisäksi HAMKin erikoisuutena on Pohjoismaiden ainoa jalkinemuotoilun koulutus, joten älyn tuominen jalkineisiin olisi kiinnostava, potentiaalinen sovelluskohde.
HAMKiin paljon puettavan älykkyyden osaamista tuonut Kimmo Vänni ja YAMK-koulutusten kehittämisestä vastaava Katja Rönkkönen ovat silminnähden innoissaan uudesta koulutuksesta.
”Kokonaista Master-tutkintoa ei tältä alalta löydy mistään. Yksittäisiä puettavan älykkyyden kursseja on kyllä tarjolla, kuten näissä kumppaniyliopistoissamme. On olemassa myös biolääketieteen puolelle keskittyvien ratkaisujen suunnittelua, mutta ei ole koulutusta, jossa kehittäminen ulottuisi monipuolisesti eri aloille”, Kimmo Vänni huomauttaa.
HAMKissa puettavan älykkyyden ratkaisuja on jo tuotettu menestyksekkäästi esimerkiksi e-urheiluun. Lisäksi saimme vastikään rahoitusta hankkeeseen, jossa kehitetään alussa mainittu metsänhoitotehtäviin soveltuva, alaraajoja avustava ulkoinen tukiranka eli eksoskeleton. Vastaavantyyppistä kehitetään myös maa- ja puutarhatalouteen.
Opiskelijat tulevat Hämeenlinnaan
Opiskelijoita haetaan ensisijaisesti ulkomailta, painottuen EU- ja ETA-alueen ulkopuolisiin maihin, jolloin opiskelijat maksavat lukuvuosimaksua. Opiskelijoita on haettava maailmalta siksikin, että uuden ja spesifin alan potentiaalisia osaajia on vähän.
Koulutukseen hakijan tulee ideoida hakemuksessaan jokin puettavan älykkyyden tuote tai laite, jonka he voivat sitten toteuttaa opintojensa aikana.
”Kyseessä ei ole pelkästään verkossa tapahtuva koulutus. Opiskelijoiden edellytetään tulevan opiskelun perässä Suomeen, jotta he voivat osallistua lähiopetukseen Hämeenlinnan korkeakoulukeskuksella, mm. tarkoitukseen rakennetuissa laboratoriotiloissa”, Katja Rönkkönen kertoo.
Myöhemmin opiskelijat pääsevät 2–3 kuukauden mittaiseen vaihtoon Boråsin yliopistoon.
”Opiskelijoiksi haetaan ihmisiä, jotka ovat motivoituneita kehittämään uusia tuotteita ja uusia innovaatioita tälle alueelle”, Vänni sanoo.
Tulevaisuudessa äly piiloutuu vaatteisiin entistä hienovaraisemmin, sillä tilausta on ns. pehmeälle robotiikalle: helposti puettaville ja riisuttaville älyvaatteille. Ala on maailmallakin nosteessa ja sen markkinapotentiaali on valtava.
”Esimerkiksi viime vuoden liikevoittonsa tuplannut Huawei hakee tällä hetkellä biosensoreiden kehittäjiä. He ovat juuri lisäämässä panostuksia siihen, mitä tässä tutkinnossa on tarkoitus opettaa”, Vänni hehkuttaa.
Wearable Intelligence Master-koulutus
- Haku koulutukseen alkaa 16.12. Opiskelijoita haetaan ympäri maailmaa.
- Koulutukseen on 20 aloituspaikkaa. Se voi kuitenkin käynnistyä vähintään kymmenellä opiskelijalla.
- Pääsyvaatimuksena on bachelor-tason tutkinto tekniikan tai luonnontieteiden aloilta, mahdollisesti myös tutkinnot fysiikan tai kemian aloilta hyväksytään.
- Hakijalla on oltava myös kahden vuoden soveltuva työkokemus.
- Opiskeltavia aiheita ovat älytekstiilit, puettava teknologia, robotiikka, sensorien ja tekoälyn toiminta sekä datan käsittely ja analysointi.
- Koulutuksen sisällön ja toteutuksen suunnitteluun on saatu tukea NordPlus– ohjelmasta.
- Älyvaatteet tuovat tehokkuutta ja turvallisuutta monille aloille ja tarjoavat reaaliaikaista ja käyttäjälleen räätälöityä tietoa myös vapaa-ajalla.
- Exoskeleton-robotiikkamarkkinat kasvavat tasaisesti, ja niiden ennustetaan saavuttavan 16,0 miljardia dollaria vuoteen 2032 mennessä.
- Terveydenhuollon, teollisuuden ja vapaa-ajan alojen odotetaan olevan merkittävimmät kohdemarkkinat.