Hyppää sisältöön
Etusivu HAMKin villasukkamalliksi valittiin Satu Alatalon kampuksia kunnioittavat mallit

HAMKin villasukkamalliksi valittiin Satu Alatalon kampuksia kunnioittavat mallit

Avasimme kilpailun vuoden 2023 lokakuun alussa, jolloin opiskelijoita ja työntekijöitä kehotettiin ideoimaan HAMKille villasukkamalli joko paperille, sähköisessä muodossa tai neuloen. Ohjeeksi annettiin suunnitella uuden brändi-ilmeen mukaiset villasukat, jotka voidaan toteuttaa neulomalla. Hämeenlinnalainen käsityöliike Wetterhoff lähti kilpailuun mukaan yhteistyökumppanina ja kilpailun sponsorina.

Saimme kilpailuun yhteensä 21 erilaista villasukkamallia 12 eri osallistujalta. Ennen finaaliäänestystä alkuraati kävi vielä ehdotukset läpi ja valitsi finalistit. Raatiin kuului rehtori Pertti Puusaari, viestintäjohtaja Mari Kamaja, muotoilun opiskelija Roosa Siirtola sekä käsityökerhon edustajina Kia Partanen, Liisa Siivola, Tarja Suuronen sekä Nina Heikkilä. Malleissa oli hienosti käytetty uuden brändin mukaisia värejä ja uudella logolla oli leikitelty kivasti. Malleihin oli selkeästi laitettu ajatusta, ja kiitämmekin vielä kerran kaikkia osallistujia luovasta ideoinnista ja mahtavista tuotoksista!

Valitsimme finaaliäänestykseen lopulta viisi mallia. Suunnittelijat olivat Daria Luukanen, Ella Heikkinen kahdella mallilla, Maija Takala sekä Satu Alatalo. Finaaliäänestys koko opiskelijakunnalle ja henkilöstölle avattiin joulukuun alussa viikoksi, ja tänä aikana keräsimme yhteensä 179 kpl ääniä.

Kilpailun tulokset ja äänestyksestä kerätyt perustelut

Kilpailun viidennelle sijalle tullutta Maija Takalan mallia kuvailtiin äänestyksessä hienoksi ja vaativaksikin malliksi. Äänestäjät pitivät sen perinteisestä joustinneulevarresta ja kuvailivat mallia rauhalliseksi, mutta kuitenkin värikkääksi kokonaisuudeksi. Mallissa pystysuora HAMK-logojono koristaa sukkaa koko mitalta, ja se sai äänestyksessä n. 7 % äänistä.

Neljäs sija meni Ella Heikkisen mallille nro. 3, jossa HAMKin brändi-ilmeestä tutut palkit koristavat sukkaa koko mitalta. Kanta ja kärki ovat mallissa neulottu korosteväreillä. Mallia kuvattiin äänestyksessä perinteisistä sukkamalleista poikkeavaksi. Mallissa pidettiin erityisesti siitä, että se aistii HAMKin brändi-ilmettä ilman logoa ja olisi näin mukavampi arkikäyttöön ja vaikka lahjaksi. Mallia kuvataan nykyaikaiseksi ja harmoniseksi, ja se sai äänestyksessä n. 8 % äänistä.

Kilpailussa kolmanneksi sijoittui Daria Luukanen mallillaan, jossa sukan vartta koristaa HAMKin logot ja sukan kärjessä on HAMKin monimuotoisille kampuksille omistetut seitsemän raitaa tehostevärillä. Äänestäjät kuvailivat mallia kauniiksi ja värikkääksi ja sen kuvattiin sopivan parhaiten brändin yleisilmeeseen. Kampukset oli mallissa huomioitu hienovaraisesti ja kivalla tavalla. Kolmannelle sijalle tullut malli sai äänestyksellä n. 11 % äänistä.

Toiseksi sijoittui Ella Heikkinen toisella mallillaan, jossa vartta koristaa logoraita ja nilkkaa iso HAMK-logo. Kanta ja kärki on neulottu tehosteväreillä. Yksi äänestäjä totesi kommenteissa, että sukat ”on niin päheet, että huhhuh!” Mallissa tykättiin erityisesti erottuvista ja tehokkaista väreistä ja HAMKin logon käytöstä. Mallia kuvattiin selkeäksi ja kivannäköiseksi. Nilkan edessä olevan logon sanottiin tuovan mieleen kengännauhat ja ollen näin kiva yksityiskohta. Toiseksi sijoittunut sukkamalli sai äänestyksessä lähes 20 % äänistä.

HAMKin villasukkamalliksi on äänestyksellä siis valittu Satu Alatalon suunnittelema sukkamalli. Kyseessä on kaksivärinen sukka brändiväreissä, jonka varren suussa ja nilkassa on joustinneuletta. HAMK-logoraita toistuu varressa kahdesti ja jalkaosassa kerran. Varren toinen raita on kampusraita, joka jokaiselle kampukselle yksilöllisesti muokattu HAMKin logosta.

Malli sai yli 50 % annetuista äänistä ja oli näin selkeä suosikki. Erityisesti mallissa pidettiin logolla leikittelystä. Mallia pidettiin visuaalisesti kauniina ja se toi HAMKin brändi-ilmeen esiin hillitysti ja tyylikkäästi. Kuvattiinpa mallin levittävän HAMKin yhteiskehittelyn ilosanomaa ja tuovan esille perinteistä suomalaista ja jopa karjalaishenkistä neulekuviointia kuitenkin modernilla otteella.

Palkitsimme kilpailun voittaneen suunnittelijan Wetterhoffin 100 euron lahjakortilla, HAMKin t-paidalla, kangaskassilla sekä heijastimella. Onnea vielä kerran voittajalle!

Uuden mallin ohje

Alla näet jokaiselle kampukselle suunnitellun oman kuvion ohjeen sekä esimerkin valmiista sukasta. Neulontaohjeita villasukkia varten löydät esimerkiksi Novitan sivuilta. Suosittelemme käyttämään kilpailua sponsoroineen Wetterhoffin lankoja, joita voit tilata heidän verkkokaupastaan tai käydä valitsemassa suosikkisi paikan päältä.

Jos kaipaat apua villasukkaprojektisi aloittamiseen, tervetuloa HAMKin käsityökerhon neulemiitteihin Hämeenlinnan Korkeakoulukeskuksen N-aulaan. Siellä autamme projektin kuin projektin alkuun! Seuraa käsityökerhon Viva Engage -kanavaa, päivitämme miittien aikataulut ja ajankohtaiset sukkavinkit sinne.