Hyppää sisältöön
Etusivu HAMKin kummiurheilija Emmi Merelä: Kansainvälistä meininkiä ja kovia Noutajia

HAMKin kummiurheilija Emmi Merelä: Kansainvälistä meininkiä ja kovia Noutajia

HAMKin kummiurheilija Emmi Merelä on ringetteen intohimoisesti suhtautuva realisti. Opiskelun ja tavoitteellisen urheilun yhteensovittaminen ei ole aina ollut helppoa.

Lähemmäs kaksikymmentä käsiparia nousee ylös. Jokainen niistä kääntyy muodostamaan sydämen, ja samalla pukukopin täyttää aluksi hiljainen mutta koko ajan voimistuva, yhden sanan mittainen mantra. Kädet liikkuvat sen tahdissa hetken. Niiden laskeutuessa alas on sanan voima jo huipussaan.

“NOUTAJAT”, lausuu Emmi Merelä napakasti.

“Pelaan ringetteä Nokian Urheilijoissa ja se on joukkueemme lempinimi. Meillä on aina joka vuosi erilainen joukkuehuuto, joka tehdään ennen jokaista peliä.”

Taikauskoinen voisi sanoa, että huuto tuottaa tulosta. Merelän joukkue on ringetten hallitseva maailmanmestari, ja sillä on myös lukuisia Suomen mestaruuksia.

“Hurahdin ringetteen kuusivuotiaana. Lajissa viehättävät vauhdikkuus ja taktinen puoli. Joukkue on minulle kuin toinen perhe. Urheilu on tuonut elämääni valtavasti hyviä asioita”, hän kertoo.

Vaikka Merelä tuntee lajia kohtaan suurta rakkautta, on hän myös realisti.

“Meistä kenenkään pelaaminen ei jatku ikuisesti, se on fakta. Minusta olisi tosi tärkeää, että urheilijat miettisivät aikaa myös uransa jälkeen.”

Marginaalilaji tarvitsee tukea

Merelä itse opiskelee Hämeen ammattikorkeakoulu HAMKissa International Business –opinto-ohjelmassa. Käytännössä tutkinto vastaa tradenomin tutkintoa, mutta opiskelu tapahtuu englanniksi.

“Meillä on tosi kansainvälinen meininki. Luennoitsijoita tulee joka puolelta maailmaa ja kurssikaveritkin edustavat monia eri kansallisuuksia”, Merelä kertoo.

Opinnoista saa hyvän käsityksen siitä, mitä työelämä vaatii.

Emmi Merelä

Kahdeksan kertaa viikossa harjoittelevan ja lisäksi otteluita pelaavan Merelän oli alkuun haasteellista sovittaa opintoja yhteen urheilun kanssa. Nykyään aikatauluttaminen sujuu jo rutiinilla.

“Tiedän monen nuoren urheilijan miettivän, miten tämä kuvio toimii – myös rahallisesti. Täysipainoinen urheilu on pois esimerkiksi työskentelystä, jolloin opintojen rahoittaminen voi käydä haastavaksi.”

HAMKissa oppilaitos sponsoroi tavoitteellisesti urheilua harrastavia opiskelijoitaan. Merelä on kummiurheilijaohjelmassa mukana nyt toista vuotta.

“Sponsorointi on iso asia. Ringette on marginaalilaji ja vaikka joukkueemme on menestynyt, ei meille makseta pelaamisesta. Arvostan HAMKin panostusta valtavasti”, Merelä sanoo.

Hän on ollut tyytyväinen myös opiskeluun HAMKissa.

“Meillä on kiinnostavia luentoja ja lisäksi teemme paljon ryhmätöitä ja erilaisia projekteja. Opinnoista saa hyvän käsityksen siitä, mitä työelämä vaatii. Ainakin minulla on paljon valmiimpi olo saatuani opintojen myötä aitoa käytännön kokemusta siitä, millaista työnteko alalla todella on. ”

HAMKin kummiurheilijat

  • Tuemme opiskelijoiden mahdollisuutta yhdistää oma tavoitteellinen urheilu-ura korkeakouluopintoihin.
  • Valitsemiamme urheilevia HAMKin opiskelijoita tuemme pääsääntöisesti noin 1 000 eurolla.
  • Rahallisen tuen lisäksi kaikille tavoitteellisesti urheileville opiskelijoille voidaan luoda oma yksilöllinen opintosuunnitelma, joka mahdollistaa opiskelun ja urheilun yhdistämisen.
  • Kummitoimintaa on mahdollista laajentaa myös kulttuurin aloille.