Hyppää sisältöön
Etusivu HAMK menestyi jälleen kansainvälisessä korkeakoulujen kestävän kehityksen mittauksessa – mukana yli tuhat korkeakoulua, HAMK sijalla 17

HAMK menestyi jälleen kansainvälisessä korkeakoulujen kestävän kehityksen mittauksessa – mukana yli tuhat korkeakoulua, HAMK sijalla 17

Kansainvälinen GreenMetric-ranking mittaa korkeakoulujen toiminnan ja toimintaympäristön kestävyyttä. HAMKin kestävän kehityksen tavoitteisiin pääsyä kirittävät paitsi mittaukseen osallistuminen, myös oma kestävän kehityksen ohjelma ja sitä edistävä työryhmä.

Osallistujia oli kaikista maanosista, ja osallistujien määrä kasvoi lähes sadalla viime vuoteen verrattuna. Mukana oli nyt 1050 korkeakoulua.

HAMK osallistui mittaukseen nyt neljättä kertaa. Kokonaispistemäärä parani, vaikkakin sijoitus hieman laski viime vuoden sijoituksesta (14.) Vuonna 2020 HAMK sija oli 35. ja vuonna 2019 sija 87. HAMK pärjäsi selvästi parhaiten kolmesta mukana olleesta suomalaisesta korkeakoulusta: Itä-Suomen yliopisto on sijalla 39 (34 v. 2021) ja Seinäjoen ammattikorkeakoulu sijalla 506 (420). Kärkisijoilla ovat Wageningen yliopisto Alankomaista sekä Nottingham Trent ja Nottinghamin yliopisto Iso-Britanniasta.

Vertailussa selvitettiin kestävää kehitystä edistäviä toimenpiteitä kuudella osa-alueella: kampusinfrastruktuuri, energiankäyttö ja ilmastonmuutokseen vastaaminen, jätehuolto, veden käyttö, liikenne sekä koulutus ja tutkimus. Tarkastelussa olivat vuoden 2021 toimenpiteet.

Pisteet paranivat koulutus-kategorian kysymyksissä, kuten kestävyyteen liittyvien tapahtumien järjestämisessä ja opiskelijakunnan organisoitumisessa. Veden käsittelyyn liittyvissä kysymyksissä HAMK saa täydet pisteet. Heikoin osa-alue – vaikka siinäkin pistemäärä on 80 prosenttia maksimipistemäärästä – on energiankäyttö. Moniin muihin korkeakouluihin verrattuna HAMKilla on paljon kampuksia ja siten ylläpidettävää infraa. HAMK on tehnyt energiatehokkuuteen tähtääviä toimenpiteitä jo pitkään ja tänä talvena tavoitellaan kymmenen prosentin energiansäästöä mm. sisälämpötiloja alentamalla.

”Voimme olla tyytyväisiä sijoittumiseemme näin suuressa osallistujajoukossa, ja mittaukseen osallistuminen on yksi tapa kirittää pyrkimyksiämme parantaa toimintaamme kaikilla kestävään kehitykseen liittyvillä osa-alueilla. Työ tällä saralla on jatkuvaa, ja lähiaikoina panostamme erityisesti siihen, että viemme kestävän kehityksen tavoitteita eri koulutusaloillemme”, kestävän kehityksen työryhmää pari vuotta vetänyt Mervi Friman sanoo.

Kuukausittain kokoontuva kestävän kehityksen työryhmä, joka kokoaa asiantuntijoita eri puolilta organisaatiota pohtimaan ja kehittämään kestävän kehityksen toimenpiteitä sekä viemään niitä käytäntöön HAMKin kestävän kehityksen ohjelman pohjalta.

GreenMetric –vertailua on järjestetty vuodesta 2010 ja sen taustalla on Indonesian yliopiston vetämä UI GreenMetric University Rankings Network –verkosto.