Hyppää sisältöön
Home Etänä erikoistuen: kokemuksia Lastensuojelutyön erikoistumiskoulutuksesta

Etänä erikoistuen: kokemuksia Lastensuojelutyön erikoistumiskoulutuksesta

Varhaiskasvatuksen opettajana työskentelevä Joona Karonen suoritti Lastensuojelutyön erikoistumiskoulutuksen työnsä ohella. Kokonaan verkko-opintoina toteutettava 30 opintopisteen koulutus on tukenut ammatillista kasvua sekä antanut motivaatiota myös lisäopiskeluun sekä johtamis- ja asiantuntijatehtävien tavoitteluun tulevaisuudessa.

Miten päädyit juuri tähän koulutukseen?

Olen valmistunut HAMKista sosionomiksi joulukuussa 2021, ja heti siitä lähtien ollut kiinteästi työelämässä aina tähän päivään saakka. Pidän työstäni varhaiskasvatuksen opettajana: se on vaihtelevaa, monipuolista ja välillä haasteellistakin.

Kesällä 2023 katselin eri korkeakoulujen ja oppilaitosten jatko-opintomahdollisuuksia. Lastensuojelutyön erikoistumiskoulutuksesta oli informatiivinen ja selkeä kuvaus, joten päätin hakea siihen. Asetin opiskeluvaihtoehtoja miettiessäni myös sellaisen kriteerin, että opinnot tulisi olla suoritettavissa kokonaan etänä.

Kokemuksesi koulutuksesta?

Mielestäni kaikki on mennyt mukavasti. Koulutus on omalla kohdallani nivoutunut tosi hyvin ammatillisen kasvun kanssa yhteen. Vaikka lastensuojelutyö ei ole kiinteästi työarjessani läsnä, monesta asiasta koulutuksessa on ollut paljon hyötyä ja olen saanut lisää näkökulmaa. Alallamme on tyypillisesti samoja haasteita ja tarpeita asiakaskunnasta riippumatta.

Koulutuksessa on käsitelty ajankohtaisia, monipuolisia ja herätteleviäkin aiheita: esimerkiksi kriisi- ja traumatyötä, lastensuojeluprosessin eri vaiheita, digitalisaatiota sekä ylisukupolvisuutta. Itse pidän tärkeänä erityisesti kriisi- ja traumatyötä, koska se tulee vastaan ennemmin tai myöhemmin työelämässä. Aihe on myös sosiaalialan kentällä sellainen, jonka osaamista pitäisi saada jalkautettua aiempaa enemmän käytäntöön.

Olen pitänyt myös siitä, että vierailevia asiantuntijoita on ollut mukana tuomassa työelämän näkökulmaa teorian rinnalle.

Meillä opiskelijoilla on ollut tosi hyvä ryhmähenki, vaikka olemmekin hoitaneet opiskelut verkon välityksellä. Porukka on puhaltanut yhteen hiileen ja joukossa on monenlaista osaamista. Aiomme jatkaa yhteydenpitoa myös koulutuksen päättymisen jälkeen.

Oliko opinnot helppo yhteensovittaa muun elämän kanssa?

Etätoteutuksen ansiosta tämä oli aika helppo paketti. Luentopäivien ohjelma oli etukäteen tiedossa ja tehtävien palautusaikataulut olivat myös saatavilla hyvissä ajoin, joten omaa opiskelua pystyi rytmittämään ja suunnittelemaan. Siitä ei kuitenkaan pääse mihinkään, että monesti tehtäviä tuli tehtyä arki-iltoina ja viikonloppuina, mutta niihin myös toisaalta halusi käyttää aikaa. Tunteja ja ajattelun pääomaa on kulunut, mutta oppimisen kannalta sen näkee hyvänä asiana.

Tulevaisuuden suunnitelmasi?

Minulla on tavoitteena suunnata jossain vaiheessa johtamis- ja asiantuntijatehtäviin. Erikoistumiskoulutus motivoi hakemaan kevään yhteishaussa YAMK-koulutukseen, ja tällä hetkellä suoritan pääsykoeprotokollaa sekä odotan opiskelijavalinnan tuloksia. Tavoitteena on ottaa substanssia enemmän haltuun, tuli opiskelupaikka tai ei. Sosiaalialalla ammatillisuus kehittyy ja muuttuu, ja itseään täytyy pitää ajan tasalla, kun tulee uutta tutkimustietoa tai vaikkapa työpaikka vaihtuu.

Kenelle suosittelisit Lastensuojelutyön erikoistumiskoulutusta?

Mielestäni nämä opinnot sopivat koulutustaustasta ja tehtävänkuvasta riippumatta kaikille ammattilaisille, vaikka ei sattuisi olemaan juuri lastensuojelussa töissä. Rajapinnoilla näitä asioita käsitellään ja monet haasteet sekä myös monet vahvuudet ovat samanlaisia asiakasryhmästä toiseen. Koulutus kehittää varmasti kaikilla ammatillisuutta ja osaamista, riippuen myös siitä, paljonko opinnoista pystyy ottamaan irti ja mihin teemoihin haluaa erityisesti pureutua. Koulutuksen aiheista löytyy varmasti jokaiselle jotakin.