Aineistonhallinta
Aineistonhallinta tukee vastuullista ja läpinäkyvää TKI-toimintaa
TKI-aineistojamme ovat esimerkiksi mittausdata, lähdekoodit, äänitteet, haastatteluiden litteroinnit ja kyselyaineistot. Aineistonhallinta aineistojen koko elinkaaren ajan tekee TKI-toiminnastamme vastuullista ja läpinäkyvää.
Aineistonhallinnan suunnittelu koskee niin aineistojen tuottamista, järjestämistä, tallentamista ja kuvailua hankkeen aikana. Hyvällä aineistonhallinnan suunnittelulla varmistamme aineistojen jatkokäytön ja avoimuuden avoimen tieteen periaatteiden mukaisesti: niin avointa kuin mahdollista, niin suljettua kuin tarpeellista. Aineistojen avoimuus lisää TKI-toimintamme vaikuttavuutta, tunnettuutta ja verkostoitumista ja nopeuttaa tutkimusta, mahdollistaa toistettavuuden ja vähentää päällekkäistä työtä. Aineiston tuottaminen ja avaaminen ovat tutkijalle ansioluetteloon lisättävä tieteellinen meriitti ja viittaaminen data-arkistoissa avattuihin aineistoon meritoi myös tutkijoitamme.
Aineistonhallinnan suunnittelun tarkoituksena on varmistaa, että TKI-toiminnassa noudatamme hyvää aineistonhallintatapaa (Hyvä aineistonhallintatapa HAMKissa) ja hyvää tieteellistä käytäntöä sekä huolehdimme tietosuojasta ja tietoturvasta (Tutkimuksen tietosuoja). Olemme HAMKissa sitoutuneet noudattamaan Tutkimuseettisen neuvottelukunnan (TENK) ihmistieteellisten tutkimusalojen eettisiä periaatteita, jotka kuvataan HAMKin tietosuoja- ja etiikka -sivulla. Yhteistyökumppaneiden kanssa käymme läpi tarvittavat tutkimuseettiset ohjeet ja suositukset ja selvitämme osapuolien mahdolliset sidonnaisuudet.
Aineistonhallinta TKI-hankkeissa
TKI-hankkeissamme aineistonhallintasuunnitelma laaditaan viimeistään positiivisen rahoituspäätöksen tultua voimaan. Aineistonhallintasuunnitelmat tarkentuvat ja niitä päivitetään hankkeiden edetessä. Rahoittajilla on omat vaatimuksensa aineistonhallintasuunnitelmalle. Alkaville hankkeille on yleisohje, jossa opastamme aineistonhallintaan, tutkimusetiikkaan, tietosuojaan, julkaisusuunnitteluun ja hankeviestintään. Yleisohje ja muu ohjeistus löytyvät HAMKin intrasta.
Muussa TKI-toiminnassamme aineistonhallinta on osa vastuullista kehittämistyötä ja siitä viestimistä. Opiskelijamme tekevät aineistonhallintasuunnitelman osana opinnäytetyöprosessia.
TKI-toiminnassamme voidaan hyödyntää aikaisemmissa tutkimuksissa kerättyjä aineistoja tai esimerkiksi viranomaisten julkaisemaa dataa. Aineistoihin viittaamisessa pätevät samat tutkimuseettiset periaatteet kuin kirjallisiin tuotoksiin viittaamisessa. Aineistonhallintamme pohjaa ihmisiin, eläimiin ja ympäristöön liittyviin yhteiskunnallisiin perusarvoihin ja lakien noudattamiseen.
Aineiston analyysin, käytettyjen menetelmien ja käytettyjen koodien dokumentointi tukevat tutkimuksen toistettavuutta. Metadatalla mahdollistetaan aineistojen löydettävyys, saavutettavuus, pitkäaikaissäilytys ja aineistojen uudelleenkäyttö. TKI-aineistot säilytämme ensisijaisesti tutkimusaineistoille tarkoitetuissa data-arkistoissa, mikäli se on mahdollista. Tuottamiamme aineistoja ja niiden kuvailutietoja löytyy kansallisesta Tiede ja tutkimus -verkkopalvelusta.