Eija Lankinen, puutarhatalouden lehtori
Ruoantuotannon kestävyys on asia, johon on puutarhatalouden lehtori Eija Lankisen mukaan hänen työroolissaan hyvinkin paljon mahdollisuuksia vaikuttaa.
Itsekin aikoinaan HAMKin puutarhatalouden koulutuksesta valmistunut Eija Lankinen aloitti puutarhatalouden lehtorina, erikoistumisalueenaan kasvihuone- ja kerrosviljely, viime elokuussa. Eija haki paikkaa Lepaan kollegan kehotuksesta, ja mieli veti takaisin Lepaalle muutenkin.
“Olin käynyt täällä työroolissa luennoimassa ja minulla on täältä pelkästään hyviä muistoja. Ainutlaatuinen miljöö ja modernit opiskeluympäristöt vetivät puoleensa”, Eija kertoo.
Aiemmin mm. aluemyyntipäällikkönä Kekkilässä ja kasviasiantuntijana Greenlux Lightning Solutionsillaä työskennelleelle Eijalle lehtorin roolissa on ollut paljon uuden omaksumista, mutta parastamisen idean hän löytää omasta työstään vaivattomasti.
“Miettimällä mitä opetetaan ja mitä opetuksessa korostetaan, voidaan varmasti vaikuttaa tosi paljon uusien opiskelijoiden mielikuvaan puutarha-alasta. Itse koen tärkeäksi korostaa uusia toimintatapoja, kuten biologisia torjuntakeinoja ja miten viljellään mahdollisimman kannattavasti mutta toisaalta ekologisesti.”
Eijan mielestä puutarhatalous on isossa kuvassa myös hyvin merkittävässä roolissa, sillä kaikki syövät ruokaa. Ruoantuotannon kestävyys on asia, johon on Eijan mukaan hyvinkin paljon mahdollisuuksia vaikuttaa.
Koko ajan mennään luonnollisempaan suuntaan myöskin siellä tavanomaisessa tuotannossa eikä pelkästään luomuviljelyssä.
“Juuri biologisen torjunnan kehittyminen vaikkapa omista opiskeluajoista on aika huimaa. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että esimerkiksi kasvihuoneissa torjuntaan ei käytetä kemikaaleja, vaan luonnolliset petohyönteiset syövät tuholaishyönteisiä. Koko ajan mennään luonnollisempaan suuntaan myöskin siellä tavanomaisessa tuotannossa eikä pelkästään luomuviljelyssä.”
Toinen kiinnostava ja kehittyvä asia puutarhataloudessa ovat erilaiset kasvualustat. Turvetta on alettu vähentää kasvualustana sekoittamalla siihen erilaisia puukuituja, kuten järviruokoa tai ruokohelpiä. Eijaa motivoi se, että viljelijöille voidaan erilaisten kokeilujen avulla kertoa, mikä toimii käytännössä ja miten.
Inspiroivaa on myös kohtaamiset opiskelijoiden kanssa sekä Lepaan lämminhenkinen työyhteisö.
“Ensimmäistä kertaa tulin työpaikkaan, jossa tunsin kollegat jo ennestään, ja se on ollut ihanaa.”
Maailman parastajat
Me HAMKissa uskomme, että maailma voidaan pelastaa jalat maassa. Tarvitaan vaan rohkeita ihmisiä ja konkreettisia tekoja.
Meitä on noin 10 000 biotalouden, hyvinvoinnin, koulutuksen, liiketoiminnan, muotoilun ja teknologian tulevaisuuden tekijää. Toimimme seitsemällä kampuksella, verkossa ja kansainvälisesti.