“Suuri yleisö on vihdoin herännyt välttämättömyyteen” – Data-analyysi ohjaa pienjäteasemien sijoittelua
HAMKin tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminta yhdistettynä jätehuoltoyhtiö Kiertokapulan toimintaan luo paikalliselle kiertotaloudelle entistä paremmat edellytykset parastaa maailmaa.
Kirkkaansiniset, katetut jätekontit ovat jämptissä rivissä Hämeenlinnan Karanojalla. Tältä siis näyttää paikka, joka voi osaltaan pelastaa maailman luontokadolta!
“Suuri yleisö on vihdoin herännyt materiaalikierrätyksen välttämättömyyteen”, toteaa Tero Helin, kuntaomisteisen jätehuoltoyhtiö Kiertokapula Oy:n kehitysjohtaja.
Karanojan kaltaisia jätteidenkäsittelyalueita Kiertokapulalla on tällä hetkellä kolmentoista kunnan alueella viisi. Lähitulevaisuudessa vastaanottopisteiden määrää lisätään neljällä pienjäteasemalla. Jäteasemien sijoittelu ei suinkaan ole yhdentekevää, vaan niiden maantieteellinen sijainti on tarkkaan harkittu, jotta ne palvelisivat kuluttajia mahdollisimman hyvin.
“Pienjäteasemien optimaalinen sijoittelu on toimintamme ytimessä”, Helin tiivistää.
Kiertokapulan pienjäteasemien sijoituspaikat on laskettu data-analyytiikkaa hyödyntäen HAMK Smart -tutkimusyksikön toimesta. Tutkimusyksikkö koostuu useiden eri alojen asiantuntijoista sekä väitöskirjaopiskelijoista ja se tekee kovatasoista tutkimus- ja kehitystyötä.
Helin on HAMK Smartin toimintaan varsin tyytyväinen.
Toimeksianto sekä vastaanotettiin että suoritettiin ammattimaisesti ja toteutusaikataulu oli ripeä”, Helin kiittää.
Kiertokapula on tehnyt HAMKin kanssa pitkäjänteistä yhteistyötä myös monin muin eri tavoin. Tavanomaisten harjoitteluiden ja opinnäytetöiden lisäksi opiskelijat ovat muun muassa saaneet toteuttaa Kiertokapulan alueella käytännön tutkimustyötä esimerkiksi biohiilen parissa sekä tehneet erilaisia logistiikan optimointiharjoitelmia.
Parhaillaan HAMK Smart testaa Kiertokapulan alueella sähköistä järjestelmää, joka digitalisoi yrityksen toimintaa.
“Täytyy sanoa, että HAMK on erittäin aktiivinen suuntaamme näissä meille tärkeissä asioissa kuten kierrätys ja kiertotalous ylipäänsä”, Helin sanoo.
“Pidän ajatuksesta, että yhdessä annamme ihmisille, sekä HAMKin opiskelijoille että meidän asiakkaillemme, valmiuksia tuottaa hyvää. Kun massa lopulta on riittävän iso ja teknologia valmista, kukapa tietää – ehkä maailma pelastuu.”
Maailman parastajat -kumppanit
Me HAMKissa teemme vuosittain yhteistyötä noin tuhannen yrityksen ja organisaation kanssa. Maailman parastajat -kumppaneiden kanssa rakennamme tulevaisuutta sitoutuneesti ja pitkäjänteisesti.