BitJobs – täsmärekryä IT-alalle
HAMK tuottaa suuren määrän it-alan osaajia vuosittain. Jotta tarve kohtaa osaajat, järjestetään Hämeenlinnan kaupungin kanssa kolmatta kertaa alan rekrytointitilaisuus, BitJobs.
Teksti: Jaana Siljamäki Kuva: Sanna Viljakainen
Synergiaetu on ilmeinen: HAMKissa on kirjoilla 750 tietojenkäsittelyn läsnä olevaa opiskelijaa, ja kaupunki haluaa jatkuvasti houkutella uutta yritystoimintaa alueelle. Yrityksille kriittinen menestystekijä on osaavien työntekijöiden saatavuus.
”Tavoittelemme tiettyjä strategisia aloja, jotka työllistävät. It-ala on yksi niistä”, sanoo Linnan Kehityksen sijoittumispalveluiden johtaja Ari Räsänen.
HAMKissa odotetaan jatkossa valmistuvan tietojenkäsittelyn suomen- ja englanninkielisistä koulutuksista reilut sata uutta osaajaa vuodessa. Tietojenkäsittelyn koulutuspäällikkö Tapani Honkanen näkee arvokkaana, että heistä mahdollisimman moni työllistyisi HAMK:n toimialueelle.
Honkanen ja Räsänen ovatkin tehneet erilaista yhteistyötä jo pidempään. Yksi hyödyllisimmistä yhteistyön muodoista vaikuttaisi olevan nyt marraskuussa järjestettävä BitJobs, IT-alan yrityksiä ja tietojenkäsittelyn opiskelijoita yhteen saattava rekrytointitilaisuus.
“Ari on aikaisemmin ollut yhteyksissä yritysten tarpeiden tullessa esille, jolloin reagointi meidän puoleltamme on ollut hankalampaa. Vakioidun, ja tiettyyn ajankohtaan kiinnitetyn, yhdessä suunnitellun tapahtuman kautta saadaan yhteistyölle rakennetta ja vaikuttavuutta”, Honkanen sanoo.
Tilaisuus pidetään 3.11. nyt kolmannen kerran. Karkeasti työnjako on se, että Honkanen järjestää puitteet ja opiskelijat paikalle, Räsänen yritykset. Räsäsen mukaan yrityksiä haetaan pääosin ympäri Suomea ja Suomen ulkopuolelta.
Yrityksiä haetaan pääosin ympäri Suomea ja Suomen ulkopuolelta.
”Konsepti on ollut erittäin hyvä. Olemme saaneet houkuteltua tänne useita yrityksiä. Niiden yhteenlaskettu liikevaihto liikkuu useissa kymmenissä miljoonissa. Tuo alan opiskelijamäärä täällä puolestaan on todella iso, olemme ihan kärkisijoilla muuhun maahan verrattuna”, Räsänen kertoo.
Tapani Honkasen mukaan jo kahden BitJobsin välityksellä alueelle on tavalla tai toisella työllistynyt useita opiskelijoita, vaikka tapahtumat järjestettiin keskellä haasteellista korona-aikaa. Yrityksiltä saatu palaute on ollut positiivista, ja samat yritykset ovatkin halunneet osallistua myös uudestaan. Muutakin yhteistyötä tämän seurauksena on syntynyt.
HAMKin tietojenkäsittelyn tutkinto on poikkeuksellinen, sillä kansainvälisessä ympäristössä toimiminen, ongelmanratkaisu ja käytännön kautta tekeminen ovat oleellinen osa opintoja. Englanninkielisessä koulutuksessa on ihmisiä ympäri maailmaa: Aasiasta, Itä-Euroopasta, Lähi-idästä… Suomen ja englanninkieliset koulutukset tekevät paljon yhteistyötä.
”Opintojen aikana oppii sisällön lisäksi metataitoja eli kommunikaatiota, ryhmätyötä ja kulttuurien tuntemusta. Sitähän meidän alakin vaatii, sillä työ on käytännössä usein työskentelyä kansainvälisissäkin tiimeissä”, Honkanen huomauttaa.
Leppoisia kohtaamisia
BitJobsiin tulee nyt seitsemän yritystä. Yritysten määrä halutaan pitää alle kymmenessä, jotta aito kohtaaminen on mahdollista.
”Emme halua tiaisuudesta messumaista, vaan pitää se epäformaalina, jotta on enemmän aikaa keskustella. Ei mitään sellaista pintapuolista esitteiden jakoa. Jokaisella yrityksellä on oma fyysinen tila, jossa voi 20–30 minuuttia keskustella opiskelijaryhmän kanssa.”
Yritykset saavat järjestää ohjelman kuten haluavat – joillakin on ollut jokin esitys, toiset vaan juttelevat, tai on annettu jokin tehtävä.
”Nykyinen formaatti näyttää toimivan, joten ei ole lähdetty muuttamaan.”
Honkasen mukaan BitJobsin pidempiaikainen tavoite koulutuksen näköpuolelta on mahdollisuus luoda syvälliset suhteet koulutuksen ja työelämän välille, sekä edistää alan kehitystä alueellisesti. Viimeisen vuoden aikana onkin tapahtunut paljon asioita, jotka tekevät koulutusta aidosti työelämälähtöiseksi. Työelämän edustajien tarpeista tehdyn opetussuunnitelmauudistuksen lisäksi joka vuosikurssille on esimerkiksi konseptoitu omanlaisensa työelämäyhteistyön muoto.
BitJobs
Järjestetään 3.11.2022 HAMKissa.
Suunnattu tietojenkäsittelyn opiskelijoille sekä Computer Applications -koulutuksessa opiskeleville 2. ja 3. vuosikurssin opiskelijoille sekä IT-alan yrityksille.
Järjestäjinä HAMKin tietojenkäsittelyn koulutus ja Linnan Kehitys Oy.