Asukastilaisuus Lehijärven Myllyojan tilasta
Nummen koululla Hämeenlinnassa järjestetään tiistaina 22.10. asukastilaisuus, jossa keskustellaan Lehijärven Myllyojan tilasta, tuoreimmasta kuormitusselvityksestä ja eliöstöstä.
Myllyojan valuma-alue sijaitsee Hattulan ja Hämeenlinnan alueella. Valuma-alueen pinta-ala on noin 30 km². Valuma-alueella tarkoitetaan alaa, jolta satava vesi päätyy vesistöön. Lehijärven ongelmana on heikko happitilanne, joka aiheuttaa järvelle sisäistä ravinnekuormaa. Ravinnekuormitus ilmenee kesäisinä sinileväkukintoina.
Lehijärven rannoilta löytyy haja- ja loma-asutusta ja järvi on virkistyskäytössä. Rakennetuilla alueilla päällystetyt pinnat estävät sadeveden imeytymisen maaperään ja sadevedestä jopa puolet muodostuu maan pinnalla kulkevaksi pintavalunnaksi, hulevedeksi. Kovilla sateilla hulevesiä syntyy paljon ja nopeassa ajassa. Asuinalueilta valuvat hulevedet voivat sisältää ravinteita ja haitallisia mikrobeja myös esimerkiksi alueelle jätetyistä koirien ulosteista.
Lehijärvi on myös luontaisesti ravinteinen järvityyppi. Järven vesikasvillisuus on rehevää ja linnusto monipuolista. Lehijärvi kuuluu valtakunnalliseen lintuvesiensuojeluohjelmaan ja sitä suojellaan luonnonsuojelulailla ja vesilailla. Järvellä toimii toimintansa vuonna 1973 aloittanut Lehijärven Suojeluyhdistys ry.
Valuma-alueen asukkaat ovat tervetulleita asukastilaisuuteen, jossa keskustellaan alueen tilasta, tuoreimmasta kuormitusselvityksestä ja eliöstöstä. Lisäksi tilaisuudessa esitellään keinoja, joilla alueen asukkaat voivat itse vaikuttaa hulevesien hallintaan sekä luonnon tilaan sekä monimuotoisuuden edistämiseen.
Aika: tiistai 22.10.2024 klo 17.30 – 20.00
Paikka: Nummen yhtenäiskoulu, Kylätie 24, Hämeenlinna
Lisätiedot
Opitaan lisää ojista -hanke
Tilaisuuden järjestäjä, Opitaan lisää ojista -hanke, toteuttaa Vuolujoen ja Lehijärven Myllyojan valuma-alueen vesiensuojelurakenteiden suunnittelua ja kehittää elinympäristökunnostusten ja maankuivatuksen yhteensovittamisen toimintamallia. Hanke on osarahoitettu Vesiensuojelun tehostamisohjelmasta. Koordinaattori on HAMK ja toimijoita ovat Tapio Oy, Kokemäenjoen Vesistön Vesiensuojeluyhdistys ry, MHY Kanta-Häme, MHY Päijät-Häme sekä ProHauhonselkä ry. Hankkeen toteutusaika on 1.5.2023 – 15.6.2025.