Hyppää sisältöön
Kaksi henkilöä tutkivat laitetta.
Etusivu Koulutushaku

Sähkö- ja automaatiotekniikka

Koulutusalat

  • Sähkö- ja automaatiotekniikka
  • Tekniikka ja liikenne

Tutkintonimike

  • Insinööri (AMK)

Ilmoittautumisajat

  • Kevään yhteishaku 2025
  • Polkuopinnot, joulukuu 2024

Opetuskieli

  • Suomi

Koulutustyyppi

  • AMK-tutkinto

Opintojen taso

  • Ammattikorkeakouluopinnot (AMK)

Kampukset

  • Online
  • Valkeakoski

Opetusmuodot

  • Lähiopetus
  • Monimuoto-opetus

Sähköistä osaamisesi ja kehitä älykästä automaatiota!

Opi tekemään energiatehokasta tulevaisuutta, jossa energia on uusiutuvaa, tuotanto kestävää ja asuminen älykästä. Sähkö- ja automaatiotekniikan insinöörikoulutuksessa opit kehittämään ekologisesti kestäviä sähköön ja automaatioon liittyviä järjestelmiä. Jatkuvasti kehittyvä ala tarjoaa kiinnostavia työtehtäviä suunnittelun parissa ja erinomaiset työllistymismahdollisuudet.

Tavoite

Opit kehittämään energiatehokkaita sähköistyksen ja automaation järjestelmiä ja ratkaisuja. Opit hyödyntämään monipuolisesti uutta teknologiaa, kuten simulointia, virtualisointia ja robotiikkaa.

Koulutuksen antama pätevyys

Valmistut sähkö- ja automaatiotekniikan insinööriksi, joka voi työskennellä esimerkiksi suunnittelun, tuotannon tai teknisen myynnin tehtävissä energia-alalla tai valmistavassa teollisuudessa. Ammattinimikkeitäsi voi olla muun muassa suunnitteluinsinööri, automaatiosuunnittelija tai sähkösuunnittelija.

Opintojen rakenne

Sähkö- ja automaatiotekniikan koulutuksessa tutustut muun muassa Suomen sähköntuotantoon ja sähkönjakeluun liittyvään teknologiaan, rakennusten sähköverkkoihin ja kiinteistöjen energiatehokkuuteen.

Opit soveltamaan tietotekniikkaa, sähkötekniikkaa, automaatiota ja robotiikkaa käytännön kautta erilaisissa työelämäprojekteissa ja laboratorioharjoituksissa. Perehdyt sähkötekniikan laitteiden ja järjestelmien suunnitteluun ja turvallisuuteen. Opit kokeilemaan ja testaamaan automaatiota uusissa kohteissa käyttämällä esimerkiksi ohjelmoitavia logiikoita, mikro-ohjaimia ja pilvipalveluita.

Koulutuksessa saat myös valmiuksia yrittäjyyteen, opit projektitoimintaa ja ihmisten johtamista. 

Ekologisesti kestävä ja vastuullinen ajattelu on tärkeä osa opintojasi. Sähköinsinöörinä voit olla mukana luomassa kestävämmän tulevaisuuden tarvitsemia energiaratkaisuja ja edistämässä kestävää kehitystä esimerkiksi tuotannossa.

Suuntautumisvaihtoehdot

Opiskeltuasi alan perusopinnot, voit valita syventäviä opintoja omien uratavoitteidesi mukaan. Vaihtoehtoja ovat muun muassa modernit tekoäly ja robotiikka, prosessiautomaatio, sähköurakointi, tuotantoautomaatio ja Smart Home.

Halutessasi voit sisällyttää tutkintoosi S2-sähköpätevyyteen tarvittavat opinnot.

Osana tutkintoa teet harjoittelun ja opinnäytetyön. Harjoittelussa pääset käyttämään oppimiasi taitoja oman alasi työpaikassa. Opinnäytetyössä tutkit sinua kiinnostavaa aihetta analyyttisesti ja ratkaisukeskeisesti, usein yhteistyössä alan yrityksen kanssa.

Hae opiskelemaan

Haku avoimen amk:n opintojen perusteella, Insinööri (AMK), sähkö- ja automaatiotekniikka

  • Haku alkaa:
  • Haku päättyy:
  • Koulutus alkaa:Kevät 2025
  • Opiskelupaikkoja:2

Insinööri (AMK), sähkö- ja automaatiotekniikka, päivätoteutus, kevään yhteishaku

  • Haku alkaa:
  • Haku päättyy:
  • Koulutus alkaa:Syksy 2025
  • Opiskelupaikkoja:40, joista ensikertalaisille 32

Insinööri (AMK), sähkö- ja automaatiotekniikka, monimuotototeutus, syksyn yhteishaku

  • Haku alkaa:
  • Haku päättyy:
  • Koulutus alkaa:Kevät 2025
  • Opiskelupaikkoja:50, joista ensikertalaisille 30

Haku kesken jääneen korkeakoulututkinnon perusteella, insinööri (AMK), sähkö- ja automaatiotekniikka

  • Haku alkaa:
  • Haku päättyy:
  • Koulutus alkaa:Kevät 2025
  • Opiskelupaikkoja:1

Siirtohaku, Insinööri (AMK), sähkö- ja automaatiotekniikka, Hämeen amk

  • Haku alkaa:
  • Haku päättyy:
  • Koulutus alkaa:Kevät 2025
  • Opiskelupaikkoja:2

Muita tapoja, joilla voit aloittaa opinnot

Haluaisitko aloittaa tutkintoon johtavat opinnot, mutta yhteishakuun on aikaa, tai sinulla ei ole vaadittavaa pohjakoulutusta? Älä huoli, voit aloittaa opiskelun myös muilla tavoilla:

Polkuopinnot – avoimen ammattikorkeakoulun kautta tutkintoon

Polkuopiskelijana suoritat tutkintoon kuuluvia opintoja avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijana, yhdessä tutkinto-opiskelijoiden kanssa. Kun olet suorittanut tarvittavan määrän opintoja vaadituilla arvosanoilla, voit hakea tutkinto-opiskelijaksi ja jatkaa opintosi loppuun normaalisti.

Polkuopintopaikat: 3 paikkaa lukuvuodelle 2025. Ilmoittaudu Opintopolussa 2.–4.12.2024. 

DigiTech – Tekniikan yhteiset opinnot 30 op

Haluatko laajentaa osaamistasi teknisissä oppiaineissa ja mahdollisesti myöhemmin siirtyä tutkinto-opiskelijaksi insinöörikoulutukseen? Tekniikan yhteiset opinnot -koulutuksessa opit tekniikan korkeakouluopintoihin liittyviä perustaitoja. Opinnot on suunnattu kaikille tekniikan alan korkeakouluopinnoista kiinnostuneille.

Katso videoita koulutuksesta:

Hyväksy markkinointievästeet nähdäksesi tämän sisällön

Hyväksy markkinointievästeet nähdäksesi tämän sisällön

Oikeat yritysprojektit ovat tärkeä osa opintojasi ja HAMKin sähkö- ja automaatiotekniikassa aloitat opintosi Diili-viikolla.

3 syytä opiskella sähkö- ja automaatiotekniikkaa!

Ole konkreettisesti vaikuttamassa kestävämpään tulevaisuuteen

Pääset hyödyntämään monipuolisesti modernia teknologiaa

Jatkuvasti kehittyvä ala tarjoaa hyvät työllisyysnäkymät nyt ja tulevaisuudessa

Seuraa meitä somessa!

Tutustu koulutuksen arkeen somekanavillamme:

Opiskelutavat

Päiväopiskelu

Opiskelet pääsääntöisesti HAMKin Valkeakosken kampuksella oman opiskelijaryhmäsi kanssa. Opetus on monipuolista – siihen sisältyy luentoja, harjoituksia, vierailuja, ryhmätöitä, laboratorioharjoituksia, työelämälle tehtäviä projekteja sekä palautetta omasta työskentelystä.

Opiskelet noin kahdeksan tuntia päivässä, viitenä päivänä viikossa.

Syksyllä 2024 aloittavan ryhmän aloituspäivä on 26.8.2024.

Päiväopiskelu kuuluu HAMKin koulutuksen malliin 8-16. Voit lukea tavastamme opiskella lisää täältä:

Monimuoto-opiskelu

Monimuoto-opiskelu on itsenäistä ja omatoimista. Tuemme itsenäistä opiskelua sekä verkkoluennoilla että lähiopetuksella, jota järjestämme elokuun lopusta toukokuun loppuun.

Järjestämme verkkoluentoja maanantai- ja keskiviikkoiltaisin lukujärjestyksen mukaisesti ja lähiopetusta annamme Valkeakosken kampuksella perjantai-iltaisin ja/tai lauantaisin.

Seuraava monimuotoryhmä aloittaa opintonsa tammikuussa 2025.

Lähiopetus sisältää pääasiassa laboratorioharjoituksia tai muuta läsnäoloa vaativaa tekemistä. Lähiopetuspäivät löydät ryhmän lukujärjestyksestä joko Pakin lukkarikoneen, Tuudon tai osoitteen lukkarit.hamk.fi kautta. Opintojen kahden ensimmäisen vuoden aikana lähiopintoja on keskimäärin joka kolmas viikonloppu.

Itsenäisen työskentelyn, verkkoluentojen ja lähiopetuksen lisäksi opintoihisi kuuluu ryhmätyöskentelyä ja kehittämisprojekteja.

Monimuoto-opiskelu kuuluu HAMKin koulutusmalliin 18-100, joka on suunnattu kaiken ikäisille oppijoille. Tutustu tapaamme opiskella täällä:

Kampus

Sähkö- ja automaatiotekniikan koulutuksen lähiopetus järjestetään Valkeakosken kampuksella.

Valkeakosken kampuksen etuala, valkoinen iso rakennnus, edessä vihreitä istutuksia.

Valkeakosken kampus

Aidosti kansainvälinen oppimisympäristö löytyy Valkeakoskelta! Etelä-Pirkanmaan alueella sijaitseva Valkeakosken kampuksemme on moderni ja yhteisöllinen. Kampuksen käytävillä pääset tutustumaan opiskelukavereihin ympäri maailman, sillä kampuksen koulutustarjontaan kuuluu niin kansainvälisiä, englanninkielisiä koulutuksia kuin myös suomenkielisiä koulutusohjelmia.

Opiskeluympäristö on viihtyisä erilaisine opetus- ja itsenäisen työskentelyn tiloineen. Lisäksi Valkeakosken kampukselta löytyy muun muassa pelitila HAMK Gaming Lab opiskelijoiden pelaamista varten ja studio esimerkiksi videoiden tuottamista varten.

Sinun näköisesi opinnot

Tutkintosi koostuu 240 opintopisteestä ja sisältää neljä peruselementtiä:

Ydinosaamiseen sisältyvät opintokokonaisuudet, eli moduulit, ovat tutkintosi ja ammattitaitosi perusta. Opinnot on suunniteltu tukemaan kehittymistäsi alasi ammattilaiseksi ja ne luovat vakaan pohjan tuleville, vapaammin valittaville opinnoille.

Tutkintoon kuuluvia pakollisia ydinosaamisen moduuleja on kahdeksan: johdanto sähkö- ja automaatiotekniikan alaan, sähkö- ja automaatiotekniikan työmenetelmät, sähkövoimatekniikan perusteet, mittaus- ja mallinnusosaaminen, automaatiojärjestelmät, rakennusten sähköverkot, kiinteistön energiatehokkuus, datan keruu ja hyödyntäminen.

Kieli- ja viestintäopinnot sekä harjoittelu kuuluvat ydinopinoihin.

Osa tutkinnostasi muodostuu profiloivan osaamisen opinnoista, joiden avulla rakennat osaamistasi valitsemaasi suuntaan omien tavoitteidesi mukaisesti. Opinnot tarjoavat mahdollisuuden laajentaa, syventää ja täydentää ammatillista osaamista ja persoonallista kehittymistä.

Valitset tutkintoosi viisi profiloivaa moduulia, joista vähintään kolme on sähkö- ja automaatiotekniikan koulutuksen itseä tarjoamaa profiloivaa moduulia.

Sähkö- ja automaatiotekniikan profiloivien opintojen omaan tarjontaan kuuluu seuraavat moduuli: modernit teknologisovellukset, prosessiautomaatio, tuotantoautomaatio, kunnossapito, sähköurakointi, automaation syventävä osaaminen, Smart Home sekä rakennusautomaatiolla energiatehokkuutta.

Halutessasi voit valita loput moduulit muista koulutuksista tai muusta opintotarjonnasta monipuolistamaan ja tukemaan sähkö- ja automaatioalan osaamistasi. Sähkö- ja automaatiotekniikan profiloivia opintoja toteutetaan myös yhteistyössä HAMKin tutkimusyksiköiden kanssa.

Harjoittelun laajuus on 30 op ja 1,5 op vastaa yhden viikon alakohtaista työtä. Harjoittelun kesto kalenterikuukausina on noin viisi (5) kuukautta.
150 tunnin osa-aikatyössä harjoittelua kertyy yksi (1) kuukausi.
Opintojen aikainen alalla työskentely voidaan hyväksyä harjoitteluksi myös ilman harjoittelusopimusta, mikäli asiasta on etukäteen sovittu. Työharjoittelun voit suorittaa esimerkiksi kesäisin tai opintojesi ohessa.

Opinnäytetyö on opintojesi loppusuoralla tehtävä kehittämis- tai tutkimustyö, jonka tavoitteena on vahvistaa osaamistasi ja näyttää valmiuksiasi soveltaa kerryttämiäsi tietoja ja taitoja. Opinnäytetyö on laajuudeltaan 15 opintopisteen kokonaisuus, jonka aiheen valitset itse perustuen kiinnostukseesi ja urasuunnitelmiisi. Kannustamme valitsemaan yhdessä yrityksen, tai organisaation kanssa aiheen, jossa pääset ratkomaan aitoa ongelmaa, ja kehittämään siihen ratkaisun.

HAMKin opiskelijana voit muotoilla tutkinnostasi juuri sinulle sopivan. Voit valita erilaisia opintoja meiltä ja maailmalta, sekä suorittaa tutkintoon kuuluvia opintojasi erilaisin toteutustavoin.

Tutustu tarkemmin koulutuksen sisältöön, ja lue lisää opintojen suunnittelusta HAMKissa:

Opintoja meillä, muualla ja maailmalla

HAMKissa kehitämme uusia, innovatiisia opiskelutapoja. Tavoitteemme on tarjota sinulle monipuolinen osaaminen, jota voit kehittää haluamaasi suuntaan erilaisin tavoin. Toivomme, että voimme innostaa sinut kokeilemaan jotain ihan uutta!

Kaksi opiskelijaa vierekkäin pöydän ääressä

Yritteliäs korkeakoulu

Yritteliäisyys on mahdollisuuksien tunnistamista, innovaatiokyvykkyyttä ja kykyä luoda uutta. Yritteliäässä korkeakoulussa opitaan yhdessä tekemisen ja kokeilemisen kautta!

Design Factory

DF on toiminta- ja oppimisympäristö, joka yhdistää yritykset, opiskelijat, opettajat ja tutkijat. Liity mukaan projekteihin, joissa kehität uusia ratkaisuja yhdessä muiden alojen opiskelijoiden kanssa!

Neljä henkilöä seisomassa pöydän äärellä

RUN-EU -opinnot

HAMK on osa yhdeksän eurooppalaisen korkeakoulun muodostamaa RUN-Eurooppa-yliopistoa. Voit hyödyntää RUN-EU:n tarjoamia upeita mahdollisuuksia kansainvälisten opintokokemusten kerryttämiseen!

Vaihto-opinnot

Vaihto-opiskelu on ainutkertainen mahdollisuus tutkia maailmaa. Kannustamme kaikkia opiskelijoitamme hyödyntämään tilaisuuden ja lähtemään ulkomaille vaihtoon. Lähdethän sinäkin?

Vaaleahiuksinen henkilö valkoisessa paidassa

HAMKin opintotarjonta

Tarjoamme sinulle laajan valikoiman opintoja, joita voit valita osaksi tutkintoasi. Lisäksi voit valita osia muista HAMKin tutkinnoista. Voit myös hyödyntää aiemmin kertynyttä osaamistasi, esimerkiksi Partiosta!

Opiskelija seisoo aulassa kannettava tietokone kainalossaan ja katsoo suoraan kameraan.

Ristiinopiskelu

HAMKin opiskelijana sinulla on mahdollisuus suorittaa opintoja myös muissa korkeakouluissa! Kyseessä on ristiinopiskelu, jonka tarkoituksena on, että voit opiskella omia tavoitteitasi tukevia kokonaisuuksia.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Täältä löydät vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin Sähkö- ja automaatiotekniikan koulutuksesta!

Sähkö- ja automaatiotekniikan insinööritutkinnossa voit valita tarvittavat opinnot, joilla voit valmistumisen jälkeen hakea S2-sähköpätevyyttä. Tutkinto itsessään ei oikeuta pätevyyteen. 

Kansainvälisyys on kiinteä osa työtäsi, sillä alan teknologia on maailmanlaajuisesti käytettyä ja kansainvälisesti toimivien yritysten kehittämää. Insinöörinä olet usein mukana teknologiayritysten kansainvälisessä myyntitoiminnassa. 

Koulutuksesta saat hyvät valmiudet työskennellä kansainvälisissä projekteissa. Vahvistat opinnoissasi kieli- ja tiimityötaitojasi osallistumalla kansainvälisten yhteistyöoppilaitosten kanssa toteutettuihin kehittämisprojekteihin. Kasvatat verkostoasi tekemällä projekteja ja laboratorioharjoituksia alan englanninkielisen insinööriohjelman opiskelijoiden kanssa.

Voit valita opintoja myös englanninkielisestä tarjonnasta. Lisäksi sinulla on mahdollisuus harjoitteluun ulkomailla ja kansainväliseen opiskelijavaihtoon HAMKin yhteistyökorkeakouluissa. RUN-Eurooppa-yliopiston kautta voit osallistua myös lyhytkestoisiin kansainvälisiin opintoihin. 

Jäikö kysyttävää?

Jos haluat kysyä lisätietoa koulutuksesta, ota yhteyttä:

Jos haluat kysyä lisää tähän koulutukseen hakemisesta, katso lisätietoa:

Nopeammin valmiiksi?

Onko ala sinulle jo tuttu ja olet kerryttänyt jo osaamistasi joko työn tai opintojen kautta? Haluatko suorittaa tutkinnon nopeasti valmiiksi? Vai kaipaisitko nopeaa päivitystä osaamiseesi? Tarjoamme sinulle perinteisen tutkinto-opiskelun rinnalla erilaisia mahdollisuuksia, joilla voit nopeuttaa tutkinto-opintojasi, tai kerryttää juuri nyt tarvitsemaasi osaamista.

24 / 7 – opiskelun pikakaista

Voit nopeuttaa opintojasi 24/7 opiskelutavalla, jos sinulla on jo paljon tutkinnon tavoitteiden mukaista osaamista.

Opiskelutapa edellyttää sinulta suunnitelmallisuutta, joustavaa ja tehokasta ajankäyttöä sekä oma-aloitteisuutta ja itsenäistä työskentelytapaa. Keskustele opinto-ohjaajasi kanssa mahdollisuuksista suorittaa opintoja nopeutetusti.

Lue lisää HAMKin 24/7 -opiskelutavasta:

Täydennä osaamistasi!

Haluaisitko päivittää osaamistasi, tai oppia uutta, mutta et haluaisi sitoutua vuosiksi opiskeluun? Pohditko, olisiko opiskelua mahdollista pilkkoa, tai kokeilla, jotta tietäisit paremmin sopiiko opiskelu nykyiseen elämäntilanteeseesi?

Kokonaisen tutkinnon suorittamisen sijasta, voit opiskella ja oppia uutta monella eri tavalla. Tutustu HAMKin jatkuvan oppimisen tarjontaan, josta löydät monipuolisesti sekä lyhyitä, että pidempiä koulutuksia urapolkusi eri kohtiin.

Etsitkö jotain muuta?

Itselle sopivan koulutuksen valinta voi välillä olla haastavaa, varsinkin kun hyviä vaihtoehtoja riittää! Keräsimme sinulle vielä muutamia vaihtoehtoja samalta alalta, jos haluat tutustua myös muihin koulutuksiimme. Koko tarjontamme löydät koulutushaun kautta:

Bio- ja elintarviketekniikka

Luonnonvara-alat ja biotalous

240 opintopistettä

  • Ammattikorkeakouluopinnot (AMK)

Konetekniikka

Tekniikka ja liikenne

240 opintopistettä

  • Ammattikorkeakouluopinnot (AMK)

Liikenneala

Tekniikka ja liikenne

240 opintopistettä

  • Ammattikorkeakouluopinnot (AMK)

Rakennus- ja yhdyskuntatekniikka

Tekniikka ja liikenne

240 opintopistettä

  • Ammattikorkeakouluopinnot (AMK)

Rakennusmestari

Tekniikka ja liikenne

210 opintopistettä

  • Ammattikorkeakouluopinnot (AMK)

Sähkö- ja automaatiotekniikka

Tekniikka ja liikenne

240 opintopistettä

  • Ammattikorkeakouluopinnot (AMK)

Construction Engineering

Technology and Traffic

240 ECTS credits

  • Bachelor Level Studies – EQF 6

Electrical and Automation Engineering

Technology and Traffic

240 ECTS credits

  • Bachelor Level Studies – EQF 6

Information and Communication Technology, Robotics

IT and ICT

240 ECTS credits

  • Bachelor Level Studies – EQF 6

Mechanical Engineering and Production Technology

Technology and Traffic

240 ECTS credits

  • Bachelor Level Studies – EQF 6

Sustainable Urban Design

Technology and Traffic

240 ECTS credits

  • Bachelor Level Studies – EQF 6

Algebra

Tekniikka ja liikenne

3 opintopistettä

  • Avoimet opinnot
  • Toteutusaika: 17.03.2025 – 09.05.2025

DigiTech – Tekniikan yhteiset opinnot

Tekniikka ja liikenne

30 opintopistettä

  • Avoimet opinnot

Green Digital Manufacturing – Kestävät digitaaliset valmistustekniikat

Tekniikka ja liikenne

  • Jotpa-koulutus

Integraalilaskenta

Tekniikka ja liikenne

2 opintopistettä

  • Avoimet opinnot
  • Toteutusaika: 17.03.2025 – 09.05.2025

Kehitä ekokestävää johtamisosaamistasi

Luonnonvara-alat ja biotalous

2 opintopistettä

  • Avoimet opinnot
  • Toteutusaika: 01.08.2024 – 31.07.2025

Opettaja modernien teknologioiden osaajana

Opettajankoulutus

15 opintopistettä

  • Opettajien maksuton täydennyskoulutus

Sähköpätevyysopinnot, osa 2

Sähkö- ja automaatiotekniikka

11 opintopistettä

  • Avoimet opinnot
  • Toteutusaika: 17.03.2025 – 09.05.2025

Tekoälyosaaja

Tekniikka ja liikenne

30 opintopistettä

  • Osaajakoulutus