Hyppää sisältöön
Nuori metsässä. Takana muitakin ihmishamoja.
Etusivu Koulutushaku

Kes­tä­vä ke­hi­tys

Koulutusalat

  • Kestävä kehitys
  • Luonnonvara-alat ja biotalous

Tutkintonimike

  • Ympäristösuunnittelija (AMK)

Ilmoittautumisajat

  • Kevään yhteishaku 2025
  • Polkuopinnot, elokuu 2025

Opetuskieli

  • Suomi

Koulutustyyppi

  • AMK-tutkinto

Opintojen taso

  • Ammattikorkeakouluopinnot (AMK)

Kampukset

  • Forssa
  • Online

Opetusmuodot

  • Lähiopetus
  • Monimuoto-opetus

Varmista itsellesi tulevaisuuden tärkein osaaminen kestävän kehityksen ammattilaisena! 

Ilmastonmuutos, kiertotalous ja luonnon monimuotoisuuden väheneminen ovat aiheita, jotka vaikuttavat jokaisen ihmisen tulevaisuuteen. Kestävän kehityksen asiantuntijana sinä olet ammattilainen, suunnannäyttäjä ja muutoksen tekijä, jonka osaamista arvostetaan erilaisissa organisaatioissa. Opinnot pohjautuvat luonnontieteisiin sekä vastuullisuuden näkökulman huomioimiseen, kestävän kehityksen eri ulottuvuuksiin ja luonnonvarojen käytön mahdollisuuksiin yritysten toiminnassa.

Kestävyysvaatimukset tulevat koskemaan jokaista organisaatiota tulevaisuudessa, ja näiden tavoitteiden saavuttamiseksi tarvitaan asiantuntijoita. Tämä tarkoittaa, että kestävän kehityksen asiantuntijoilla on hyvät ja monipuoliset työllisyysnäkymät valmistumisen jälkeen.

Ta­voi­te

Tunnistat kestävän kehityksen eri osa-alueet, ymmärrät kestävyysmurroksen ja luonnon monimuotoisuuden turvaamisen merkityksen. Osaat suunnitella, toteuttaa ja arvioida erilaisia vastuullisuuteen ja kestävään kehitykseen liittyviä projekteja sekä soveltaa kiertotalouden periaatteita. 

Kou­lu­tuk­sen an­ta­ma pä­te­vyys

Ympäristösuunnittelijana menestyt yritysmaailman, julkishallinnon, järjestöjen sekä tutkimuslaitosten palveluksessa esimerkiksi vastuullisuusasiantuntijana tai projektipäällikkönä. 

Opin­to­jen ra­ken­ne

Kestävän kehityksen koulutuksessa opiskelet alan ekologisia, taloudellisia, sosiaalisia ja kulttuurisia ulottuvuuksia. Tutustut tuotannon, ylläpidon, sääntelyn ja kulttuurin ekosysteemipalveluihin, joilla tarkoitetaan ekosysteemien, eli luonnon eri osa-alueiden, tuottamia hyötyjä ihmiselle. Opit lisäksi myös muita alan perusteita, kuten ympäristötekniikkaa, viranomaistoimintaa sekä erilaisia ympäristön seurannan ja kunnostuksen työkaluja ja toimintamalleja. 

Saat koulutuksesta myös laajasti erilaisia taitoja jotka tekevät sinusta työelämän moniosaajan. Projektityöskentely, tiimityöt, viestintä-, vuorovaikutus- ja tulevaisuustaidot, tiedonhankinta ja kriittinen ajattelu, vaikuttamiskeinot ja kansainvälisyys löytyvät osaamisen työkalupakistasi valmistumisen jälkeen.

Opit käyttämään paikkatieto-ohjelmia sekä tekemään elinkaarianalyyseja ja ympäristökatselmuksia. Hiilijalanjäljen laskenta, paikkatieto, muotoiluajattelu tulevat sinulle myös tutuiksi opintojen aikana. Näiden avulla ymmärrät paremmin luonnonvarojen, energian- ja biotalouden käytön mahdollisuuksia esimerkiksi yritysten toiminnassa. 

Suun­tau­tu­mis­vaih­toeh­dot

Pystyt laajentamaan ja syventämään opintojasi erilaisiin teemoihin, kuten johtamiseen tai alan kehittämiseen. Teemojen alta löytyviä aihealueita ovat esimerkiksi vesivarojen hallinta, asiantuntijatyön menetelmät, biotalouden mahdollisuudet, asiantuntijana projektissa sekä kulttuurinen ja sosiaalinen kestävä kehitys.

Hae opis­ke­le­maan

Haku avoimen amk:n opintojen perusteella, Ympäristösuunnittelija (AMK), kestävä kehitys

  • Haku alkaa:
  • Haku päättyy:
  • Koulutus alkaa:Kevät 2025
  • Opiskelupaikkoja:4

Ympäristösuunnittelija (AMK), kestävä kehitys, monimuotototeutus, kevään yhteishaku

  • Haku alkaa:
  • Haku päättyy:
  • Koulutus alkaa:Syksy 2025
  • Opiskelupaikkoja:40, joista ensikertalaisille 28

Ympäristösuunnittelija (AMK), kestävä kehitys, päivätoteutus, kevään yhteishaku

  • Haku alkaa:
  • Haku päättyy:
  • Koulutus alkaa:Syksy 2025
  • Opiskelupaikkoja:30, joista ensikertalaisille 24

Haku kesken jääneen korkeakoulututkinnon perusteella, ympäristösuunnittelija (AMK), kestävä kehitys

  • Haku alkaa:
  • Haku päättyy:
  • Koulutus alkaa:Kevät 2025
  • Opiskelupaikkoja:1

Muita ta­po­ja, joil­la voit aloit­taa opin­not

Haluaisitko aloittaa tutkintoon johtavat opinnot, mutta yhteishakuun on aikaa tai sinulla ei ole vaadittavaa pohjakoulutusta? Älä huoli, voit aloittaa opiskelun myös muilla tavoilla:

Polkuopinnot – avoimen ammattikorkeakoulun kautta tutkintoon

Polkuopiskelijana suoritat tutkintoon kuuluvia opintoja avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijana, yhdessä tutkinto-opiskelijoiden kanssa. Kun olet suorittanut tarvittavan määrän opintoja vaadituilla arvosanoilla, voit hakea tutkinto-opiskelijaksi ja jatkaa opintosi loppuun normaalisti.

Polkuopintopaikat: päiväopinnot 8 paikkaa ja monimuoto-opinnot 2 paikkaa lukuvuodelle 2025. Ilmoittaudu 5.8.–7.8.2024.

3 syytä opis­kel­la kes­tä­vää ke­hi­tys­tä!

Ala on nyt valtavassa nosteessa – työpaikkoja löytyy useassa erilaisessa tehtävässä.

Projektityöt rikastuttavat arkeasi, ja antavat sinulle käytännön työkaluja menestykseen.

Voit valita sinulle sopivan tavan opiskella joko päivä- tai monimuoto-opinnoissa.

Katso video kou­lu­tuk­ses­ta:

Hyväksy markkinointievästeet nähdäksesi tämän sisällön Muuta hyväksyntääsi

Seu­raa meitä so­mes­sa!

Tutustu koulutuksen arkeen somekanavillamme:

Laura Pietilä, keke

Kestävän kehityksen koulutusohjelmassa olen päässyt tutustumaan kestävyyteen laaja-alaisesti ja työelämälähtöisesti, tekemään maastokäyntejä ja harjoittelemaan erilaisten ohjelmistojen käyttöä. Opinnoissa olemme tehneet paljon tehtäviä ja projekteja ryhmissä. Useimmat projektit ovat työelämäkumppaneiden tilaamia, ja olemmekin päässeet esimerkiksi kartoittamaan yritysten kestävyyttä, antamaan vinkkejä hiilijalanjäljen pienentämiseen ja opettamaan peruskoulun opettajia luonnon monimuotoisuudesta.

Forssan kampus sijaitsee vanhassa punatiilisessä kehräämörakennuksessa aivan Forssan ytimessä. Pikkukaupungin opiskelijayhteisö on tiivis, ja toisiin opiskelijoihin on helppo tutustua. Oppilaskunta järjestää monia omia tapahtumia, ja lisäksi on mahdollista osallistua myös Hämeenlinnassa järjestettyihin HAMKin opiskelijatapahtumiin.

Laura
Kolmannen vuoden opiskelija
Kestävä kehitus

(Current slide)
Maren Heijari, Kestävä kehitys

Opintojeni ehdottomasti suurin anti on ollut mahdollisuus laajentaa omaa verkostoa sekä kotimaassa että kansainvälisellä tasolla. Tutustua eri kulttuureihin EU:n sisällä sekä Keniassa. Tämän on avannut silmäni näkemään kestävyyden ihan uudella tavalla ja ymmärtämään ilmastonmuutoksen todellisuuden sekä oman osamme sen edistäjinä ja torjujina. Olen oppinut miten voin omalta osaltani vaikuttaa asioihin yksilönä ja yhteiskunnan jäsenenä. 

Oma polkuni tällä hetkellä tuntuu kallistuvan yritys vastuullisuuden, hiilijalanjäljen laskennan ja elinkaariarvioinnin suuntaan. Aika näyttää mistä itseni löydän työskentelemästä.

Maren
Kolmannen vuoden opiskelija
Kestävä kehitys

Opis­ke­lu­ta­vat

Päi­vä­opis­ke­lu

Päiväopiskelijana vietät aikaa kampuksella päivittäin, ja pääset tapaamaan opettajia ja opinto-ohjaajia livenä. Pääset kokeilemaan oppimiasi asioita käytännössä, ja tekemään aktiivista työtä uusien asioiden oppimisen eteen. Opiskelet tiimiprojekteissa klo 8–16 välillä, ja opintosi etenevät ohjatusti oman ryhmäsi mukana.

Opiskelija-arki on parasta jaettuna, ja sen takaakin muut kampuksella opiskelevat opiskelijat! Tiivis yhteisö tukee opiskelua ja arkea, jota voi viettää kavereiden kanssa kampuksen erilaisissa hengailutiloissa. Yhteisöllisyys onkin meille tärkeä arvo, ja se vahvistuu avoimen vuorovaikutuksen avulla eri koulutusten opiskelijoiden ja henkilökunnankin välillä.

Kolmantena opiskeluvuotena opintosi siirtyvät verkkoon, kun päiväopiskelijoiden ryhmä yhdistyy monimuoto-opiskelijoiden ryhmän kanssa. Tästä eteenpäin opinnot vaativat enemmän itseohjautuvuutta, kun opiskelet tiimien kanssa verkon välityksellä. Tapaat ryhmääsi opintojen merkeissä lähipäivinä kampuksella muutaman kerran lukuvuodessa.

Päiväopiskelu kuuluu HAMKin koulutuksen malliin 8-16. Voit lukea tavastamme opiskella lisää täältä:

Monimuoto-​opiskelu

Monimuoto-opiskelu on suunnattu ensisijaisesti sinulle, joka haluat opiskella työn ohessa. Opiskelu vaatii sinulta hyviä itsensä johtamisen ja ajanhallinnan taitoja. Opiskelet sekä itsenäisesti että muutaman hengen pienryhmissä verkon välityksellä. Järjestämme opetuksen ja ohjauksen verkossa arkipäivinä klo 15–18 välillä.

Lukuvuoden aikana järjestämme lähiopetuspäiviä Forssan kampuksella. Kaikille monimuoto-opiskelijoille suunnatut lähipäivät ovat olennainen osa opintojasi. Lähipäivien aikana opetamme ja ohjaamme opiskelijoitamme niissä aiheissa, joita emme etänä voi toteuttaa. Lähiopetuspäivät voivat sisältää mm. käytännön harjoituksia tai retkiä, ja esimerkiksi välttämättömiä suullisia kielikokeita. Lähipäivien aikana saat myös mahdollisuuden tavata muita pienryhmäsi opiskelijoita, joihin olet muutoin jatkuvassa vuorovaikutuksessa etäyhteyksien kautta. Lähipäiviä on kahdeksan viikon opintojaksolla noin 2–3 päivää.

Aiempi kokemus ympäristöalalta tai mahdollisuus liittää opintosi omaan työhösi tukevat opintoja, mutta eivät ole välttämättömiä. Mikäli työkokemus alalta puuttuu, edellytämme sinulta valmiutta perehtyä alaan oma-aloitteisesti, esimerkiksi tutustumalla erilaisiin projekteihin ja hankkeisiin omalla kotiseudullasi.

Ilmoitamme lukuvuoden 2025-2026 lähipäivät verkkosivuillamme mahdollisimman pian!

Monimuoto-opiskelu kuuluu HAMKin koulutusmalliin 18-100, joka on suunnattu kaiken ikäisille oppijoille. Tutustu tapaamme opiskella täällä:

Kam­pus

Kestävän kehityksen koulutuksen lähiopetus järjestetään Forssan kampuksella.

Vanha punatiilinen tehdas joka nykyään kampus. pääsisäänkäynti ja edessä vihreitä istutuksia.

Fors­san kam­pus

Forssan kampuksemme sijaitsee 1850-luvun puuvillakehräämössä, joka on uusittu kulttuurihistoriaa kunnioittaen. Eloisa kampusalue sijoittuu lähelle kaupungin keskustaa ja muita palveluita. Kampusympäristön puistoalue, vieressä virtaava Loimijoki sekä vanhat punatiilirakennukset luovat yhdessä yhden Suomen kauneimmista kampusalueista.

Opiskelutilat ovat viihtyisiä ja valoisia. Kampukselta löytyy erikokoisia opetus- kuin itsenäiseen opiskeluun soveltuvia tiloja.

(Current slide)

Sinun nä­köi­se­si opin­not

Tutkintosi koostuu 240 opintopisteestä ja sisältää neljä peruselementtiä:

HAMKin opiskelijana voit muotoilla tutkinnostasi juuri sinulle sopivan. Voit valita erilaisia opintoja meiltä ja maailmalta sekä suorittaa tutkintoon kuuluvia opintojasi erilaisin toteutustavoin.

Tutustu tarkemmin koulutuksen sisältöön, ja lue lisää opintojen suunnittelusta HAMKissa:

Opintoja meillä, muualla ja maailmalla

HAMKissa kehitämme uusia, innovatiisia opiskelutapoja. Tavoitteemme on tarjota sinulle monipuolinen osaaminen, jota voit kehittää haluamaasi suuntaan erilaisin tavoin. Toivomme, että voimme innostaa sinut kokeilemaan jotain ihan uutta!

Kaksi opiskelijaa vierekkäin pöydän ääressä

Yrit­te­liäs kor­kea­kou­lu

Yritteliäisyys on mahdollisuuksien tunnistamista, innovaatiokyvykkyyttä ja kykyä luoda uutta. Yritteliäässä korkeakoulussa opitaan yhdessä tekemisen ja kokeilemisen kautta!

De­sign Fac­to­ry

DF on toiminta- ja oppimisympäristö, joka yhdistää yritykset, opiskelijat, opettajat ja tutkijat. Liity mukaan projekteihin, joissa kehität uusia ratkaisuja yhdessä muiden alojen opiskelijoiden kanssa!

Neljä henkilöä seisomassa pöydän äärellä

RUN-​EU -​opinnot

HAMK on osa yhdeksän eurooppalaisen korkeakoulun muodostamaa RUN-Eurooppa-yliopistoa. Voit hyödyntää RUN-EU:n tarjoamia upeita mahdollisuuksia kansainvälisten opintokokemusten kerryttämiseen!

Vaihto-​opinnot

Vaihto-opiskelu on ainutkertainen mahdollisuus tutkia maailmaa. Kannustamme kaikkia opiskelijoitamme hyödyntämään tilaisuuden ja lähtemään ulkomaille vaihtoon. Lähdethän sinäkin?

Vaaleahiuksinen henkilö valkoisessa paidassa

HAM­Kin opin­to­tar­jon­ta

Tarjoamme sinulle laajan valikoiman opintoja, joita voit valita osaksi tutkintoasi. Lisäksi voit valita osia muista HAMKin tutkinnoista. Voit myös hyödyntää aiemmin kertynyttä osaamistasi, esimerkiksi Partiosta!

Opiskelija seisoo aulassa kannettava tietokone kainalossaan ja katsoo suoraan kameraan.

Ris­tii­no­pis­ke­lu

HAMKin opiskelijana sinulla on mahdollisuus suorittaa opintoja myös muissa korkeakouluissa! Kyseessä on ristiinopiskelu, jonka tarkoituksena on, että voit opiskella omia tavoitteitasi tukevia kokonaisuuksia.

Usein ky­syt­ty­jä ky­sy­myk­siä

Täältä löydät vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin Kestävän kehityksen koulutuksesta!

Jäikö kysyttävää?

Jos haluat kysyä lisätietoa koulutuksesta, ota yhteyttä:

Jos haluat kysyä lisää tähän koulutukseen hakemisesta, katso lisätietoa:

No­peam­min val­miik­si?

Onko ala sinulle jo tuttu ja olet kerryttänyt jo osaamistasi joko työn tai opintojen kautta? Haluatko suorittaa tutkinnon nopeasti valmiiksi? Vai kaipaisitko nopeaa päivitystä osaamiseesi? Tarjoamme sinulle perinteisen tutkinto-opiskelun rinnalla erilaisia mahdollisuuksia, joilla voit nopeuttaa tutkinto-opintojasi tai kerryttää juuri nyt tarvitsemaasi osaamista.

24 / 7 – opis­ke­lun pi­ka­kais­ta

Voit nopeuttaa opintojasi 24/7-opiskelumallilla, jos sinulla on jo paljon tutkinnon tavoitteiden mukaista osaamista. Opiskelumalli edellyttää sinulta suunnitelmallisuutta, joustavaa ja tehokasta ajankäyttöä sekä oma-aloitteisuutta ja itsenäistä työskentelytapaa. Keskustele opinto-ohjaajasi kanssa mahdollisuuksista suorittaa opintoja nopeutetusti.

Lue lisää HAMKin 24/7-opiskelumallista:

Täy­den­nä osaa­mis­ta­si!

Haluaisitko päivittää osaamistasi, tai oppia uutta, mutta et haluaisi sitoutua vuosiksi opiskeluun? Pohditko, olisiko opiskelua mahdollista pilkkoa, tai kokeilla, jotta tietäisit paremmin sopiiko opiskelu nykyiseen elämäntilanteeseesi?

Kokonaisen tutkinnon suorittamisen sijasta, voit opiskella ja oppia uutta monella eri tavalla. Tutustu HAMKin jatkuvan oppimisen tarjontaan, josta löydät monipuolisesti sekä lyhyitä, että pidempiä koulutuksia urapolkusi eri kohtiin.

Et­sit­kö jo­tain muuta?

Itselle sopivan koulutuksen valinta voi välillä olla haastavaa, varsinkin kun hyviä vaihtoehtoja riittää! Keräsimme sinulle vielä muutamia vaihtoehtoja samalta alalta, jos haluat tutustua myös muihin koulutuksiimme. Koko tarjontamme löydät koulutushaun kautta:

Bio- ja elin­tar­vi­ke­tek­niik­ka

Luonnonvara-alat ja biotalous

240 opintopistettä

  • Ammattikorkeakouluopinnot (AMK)

He­vo­sa­lan lii­ke­toi­min­ta

Yrittäjyys ja liiketalous

210 opintopistettä

  • Ammattikorkeakouluopinnot (AMK)

Kes­tä­vä ke­hi­tys

Luonnonvara-alat ja biotalous

240 opintopistettä

  • Ammattikorkeakouluopinnot (AMK)

Maa­seu­tue­lin­kei­not

Luonnonvara-alat ja biotalous

240 opintopistettä

  • Ammattikorkeakouluopinnot (AMK)

Met­sä­ta­lous

Luonnonvara-alat ja biotalous

240 opintopistettä

  • Ammattikorkeakouluopinnot (AMK)

Puu­tar­ha­ta­lous

Luonnonvara-alat ja biotalous

240 opintopistettä

  • Ammattikorkeakouluopinnot (AMK)

Ra­ken­net­tu ym­pä­ris­tö

Luonnonvara-alat ja biotalous

240 opintopistettä

  • Ammattikorkeakouluopinnot (AMK)

Tieto-​ ja vies­tin­tä­tek­niik­ka, kier­to­ta­lous

Tietojenkäsittely ja ICT

240 opintopistettä

  • Ammattikorkeakouluopinnot (AMK)

He­vo­sen hy­vin­voin­ti ja käyt­täy­ty­mi­nen

Luonnonvara-alat ja biotalous

4 opintopistettä

  • Avoimet opinnot
  • Toteutusaika: 25.08.2025 – 19.12.2025

He­vo­sen ra­vin­non­tar­ve ja ruo­kin­ta

Luonnonvara-alat ja biotalous

7 opintopistettä

  • Avoimet opinnot
  • Toteutusaika: 25.08.2025 – 19.12.2025

He­vos­ja­los­tus

Luonnonvara-alat ja biotalous

4 opintopistettä

  • Avoimet opinnot
  • Toteutusaika: 25.08.2025 – 19.12.2025

Ke­hi­tä eko­kes­tä­vää joh­ta­mis­osaa­mis­ta­si

Luonnonvara-alat ja biotalous

2 opintopistettä

  • Avoimet opinnot
  • Toteutusaika: 01.08.2024 – 30.07.2025

Kes­tä­vä ke­hi­tys.nyt

Luonnonvara-alat ja biotalous

2 opintopistettä

  • Avoimet opinnot
  • Toteutusaika: 01.08.2024 – 30.07.2025

Kes­tä­vä ke­hi­tys.nyt

Luonnonvara-alat ja biotalous

2 opintopistettä

  • Toteutusaika: 01.08.2024 – 30.07.2025

Kes­tä­vä, tut­ki­va kou­lu­yh­tei­sö

Luonnonvara-alat ja biotalous

5 opintopistettä

  • Opettajien maksuton täydennyskoulutus
    Täydennyskoulutus

Kes­tä­vän ke­hi­tyk­sen osaa­ja­kou­lu­tus 2025

Luonnonvara-alat ja biotalous

15 opintopistettä

  • Avoimet opinnot
    Osaajakoulutus

Leikki-​ ja lä­hi­lii­kun­ta­paik­ko­jen tur­val­li­suus -​peruskoulutus

Luonnonvara-alat ja biotalous

2 opintopistettä

  • Täydennyskoulutus

Maa­ta­lou­den pe­rus­tei­den osaa­ja­kou­lu­tus

Luonnonvara-alat ja biotalous

30 opintopistettä

  • Osaajakoulutus

Paik­ka­tie­don hyö­dyn­tä­mi­nen ym­pä­ris­tö­ter­vey­den­huol­los­sa -​jatkokoulutus

Luonnonvara-alat ja biotalous

3 opintopistettä

  • Täydennyskoulutus
  • Toteutusaika: 16.09.2025 – 04.12.2025