Petri Niemen polku opiskelijasta HAMKin tutkimusinsinööriksi
Petri Niemi ja Outi-Maaria Sietiö ratkovat yhdessä ajankohtaisia biotalouden kysymyksiä Hamk Bio -tutkimusyksikössä. Opinnäytetyön myötä tutkimuspuolelle työskentelemään päätynyt Niemi kannustaa myös nykyisiä opiskelijoita olemaan aktiivisia ja tutustumaan HAMKin tutkimushankkeisiin.
Tutkimusinsinööri Petri Niemen työpäivät eivät toista itseään. Niemen mukaan tutkimuspuolella työskenteleville on tyypillistä osallistua useisiin projekteihin samanaikaisesti, jolloin työtehtävätkin vaihtelevat. Ihan ketä tahansa ei projekteihin oteta mukaan, vaan se riippuu pitkälti henkilön osaamisesta ja taustasta. “Monipuoliselle osaajalle on kysyntää, sillä siitä on suuresti etua käytännön työssä. Petri pystyy hoitamaan itsenäisesti prosesseja aina suunnittelusta testaukseen asti”, kehuu Niemen kollega, tutkijayliopettaja Outi-Maaria Sietiö.
Kiertotalouden tieto- ja viestintätekniikkaa HAMKin Forssan kampuksella opiskelleen Petri Niemen vastuualueeksi nimettiin alun perin laitekehitys, mutta työtehtävät ovat sittemmin monipuolistuneet. “Ensimmäinen tehtäväni Hamk Bio -tutkimusyksikössä liittyi pulssileimauskammiolaitteen suunnitteluun Hiiletin-hankkeessa”, kertoo Niemi. “Työskentelyn ohessa syntyi myös opinnäytetyö samasta aiheesta.”
Paras tapa päästä tekemään opinnäytetyötä tai harjoittelua tutkimusyksikköön on tutustua yksikön hankkeisiin HAMKin nettisivuilla ja kysellä hankkeen vastuulliselta tutkijalta avoimia paikkoja.
Opinnäytetyö hanketyön lomassa
Niemen opinnäytetyön aihe löytyi hieman yllättäen, kun hän oli luennolla valitellut ääneen aiheen löytymisen vaikeutta. Luennoitsijana toiminut tutkijayliopettaja työskenteli Hamk Bio -yksikössä juuri alkaneen tutkimushankkeen vetäjänä ja oli tunnin jälkeen vinkannut Niemelle, että hankkeessa saatettaisiin tarvita apukäsiä. Niemi pääsikin työskentelemään osaksi hanketta ja opinnäytetyö syntyi työskentelyn lomassa. Lopulta Niemen työsopimusta haluttiin jatkaa myös valmistumisen jälkeen. “Minulla oli harvinainen mahdollisuus päästä mukaan Hiiletin-hankkeeseen heti alkuvaiheessa ja tutustua hankkeessa mukaan oleviin henkilöihin. Se vaikutti varmasti positiivisesti jatkoa ajatellen”, kertoo Niemi.
Vaikka Petri Niemi päätyikin tutkimuspuolelle puoliksi sattuman kautta, hän on ollut tyytyväinen työpaikkaansa. Töitä on oltava kuitenkin valmis tekemään. “Täällä kun menee palaveriin muiden tutkijoiden kanssa, tuntee aina itsensä tietämättömäksi. Joka päivä oppii uutta ”, naurahtaa Niemi. “Toisaalta juuri uuden opetteleminen ja itsensä kehittäminen tekevät tästä työstä erityisen mieluisaa”, hän jatkaa. Tutkimustyöstä innostuneita opiskelijoita Niemi neuvoo olemaan itse aktiivinen. Paras tapa päästä tekemään opinnäytetyötä tai harjoittelua tutkimusyksikköön on tutustua yksikön hankkeisiin HAMKin nettisivuilla ja kysellä hankkeen vastuulliselta tutkijalta avoimia paikkoja. Aina ei välttämättä ole mitään tarjolla, mutta aktiivinen opiskelija jää mieleen tulevaisuutta ajatellen.
Uuden opetteleminen ja itsensä kehittäminen tekevät tästä työstä erityisen mieluisaa
Outi-Maaria Sietiön mukaan opiskelijat ovat hyvin tervetulleita hankkeisiin. “Valintaan vaikuttaa opiskelijan osaamisprofiilin lisäksi ajoitus. Jos tavoitteena on esimerkiksi saada harjoittelupaikka kesälle, kannattaa mahdollisuuksia lähteä kyselemään viimeistään alkuvuodesta”, muistuttaa Sietiö.
Vuosina 2023–2024 Hamk Bio -yksikössä valmistui useampi hanke, joissa Niemi ja Sietiö työskentelivät yhdessä. Näitä ovat esimerkiksi Hiiletin-, HIKKA- ja HiiletBio-hanke. Ideat uusiin hankkeisiin tulevat pääosin tutkijoilta itseltään, mutta toisinaan myös yhteistyötahoilta, muun muassa muilta tutkimusorganisaatioilta tai yrityksiltä. “Usein hankkeissa päädytään myös hyödyntämään ristiin HAMKin eri tutkimusyksiköiden osaamista. Meillä on laaja osaamisrepertuaari, mikä on todella hieno asia”, iloitsee Sietiö.