Hyppää sisältöön
Etusivu HAMKin Design Factory kokoaa opiskelijat ratkomaan yritysmaailman ongelmia

HAMKin Design Factory kokoaa opiskelijat ratkomaan yritysmaailman ongelmia

Yritysyhteistyö opiskelijaprojekteissa tarjoaa uusia kontakteja ja tulevaisuuden mahdollisuuksia. Design Factoryn Jari Jussila ja Antti Äikäs kertovat, miten projektit luovat lisäarvoa – joskus yllättävälläkin tavalla.

Hämeen ammattikorkeakoulun Design Factory -yksikössä toteutetaan uniikkeja projekteja, joissa useamman koulutusalan opiskelijat yhdistävät taitonsa ratkaistakseen tosimaailman haasteita. Projektin yhtenä osapuolena toimii yhteistyöyritys, jolla on tarve saada jokin ajankohtainen ongelma ratkottua. Opiskelijat paitsi oppivat moduulissa uutta, myös pääsevät näyttämään taitonsa sekä opettajille että yrityksen yhteyshenkilöille. Yritys hyötyy yhteistyöstä uusien kontaktien ja monesti innovatiivisten ratkaisujen myötä.

Tutkijayliopettaja Jari Jussila kuvailee Design Factoryn projektien olevan ainutlaatuisia, sillä opiskelijat voivat oppia sellaisia tietoja ja taitoja, joita ei löydy virallisesta opintosuunnitelmasta. Yrityksiltä tulevat toimeksiannot ovat usein sellaisia, ettei niitä pystytä ratkaisemaan vain yhden koulutussuunnan osaamisella, vaan siihen tarvitaan monialaista asiantuntemusta. Jussila korostaa myös yhteistyötaitoja. “Opiskelijalle on tulevalla urallaan hyötyä siitä, että on tottunut työskentelemään tiimissä eri alojen ihmisten kanssa”. Aktiivisille ja yritteliäille opiskelijoille voi avautua myöhemmin mahdollisuus päästä esimerkiksi harjoitteluun yhteistyöyritykseen.

Yrityksille opiskelijaprojektit tarjoavat toisaalta raikkaita näkemyksiä viheliäisiin ongelmiin, toisaalta myös oivan keinon tutustua tulevaisuuden tekijöihin.

Opiskelija-assistentista projekti-insinööriksi

Kiertotalouden tieto- ja viestintätekniikkaa HAMKin Forssan kampuksella opiskellut Antti Äikäs on elävä esimerkki siitä, miten tulevaisuuden mahdollisuuksia voi edistää jo opiskelujen aikana. Äikäs tosin työllistyi suoraan opinahjoonsa, eikä tällä kertaa projektissa mukana olleeseen asiakasyritykseen. Ennen työllistymistään opiskelija-assistentiksi Äikäs teki opinnäytetyön Design Factorylle data-analytiikan moduuliin. Työn tulokseen ja tekijään oltiin niin tyytyväisiä, että Äikästä pyydettiin opiskelija-assistentiksi samaan moduuliin, jota hän opinnäytetyössään käsitteli. Valmistumisen jälkeen Äikäs palkattiin HAMKiin projekti-insinööriksi. Nyt Äikäs kehittää Design Factoryn data-analytiikan opintojaksoa yhdessä Jari Jussilan ja muun tiimin kanssa.

Muutos opiskelija-assistentin roolista kokopäiväiseksi työntekijäksi tapahtui Äikkään mukaan luonnollisesti. “Huomasin pitäväni opiskelijoiden kanssa työskentelystä. Moduulin kehittämisessä on myös ollut hyötyä siitä, että minulla on yhä tuoreena mielessä, miltä projektit tuntuvat opiskelijan näkökulmasta”. Äikkäästä on hienoa, että HAMKissa toteutetaan runsaasti yhteistyöprojekteja yritysten kanssa, sillä opiskelijalle tosimaailman ongelmien ratkominen on motivoivaa. Hän haluaakin rohkaista nykyisiä opiskelijoita ottamaan riskejä ja tuomaan projekteissa omia ajatuksiaan reippaasti esiin. “Luottoa vain omaan tekemiseen!” Äikäs kannustaa.

Antti Äikäs ohjaa opiskelijoita tietokoneen äärellä.
Antti Äikäs ohjaa opiskelijoita HAMKissa (kuva: HAMK 2024)

Antti Äikkään ja Jari Jussilan toimenkuvaan Design Factoryssa kuuluu yritysyhteistyön kehittäminen. Meillä on hyvä joukko yrityksiä, joiden kanssa teemme projekteja säännöllisesti. Etsimme kuitenkin jatkuvasti uusia kiinnostavia yrityksiä, joiden kanssa voisimme keskustella yhteistyöstä. ”Monet yritykset lähtevät projektiin mukaan siksi, että yhteistyö tarjoaa mahdollisuuden päästä tutustumaan opiskelijoihin. Projekti voi toimia ikään kuin kurkistusikkunana tuleviin rekrytointeihin”, kertoo Jussila. “Verkostoituminen on näiden projektien tärkeintä antia, niin opiskelijoiden kuin yritystenkin näkökulmasta”.

Lue myös:

Äikäs, A. (2023). Opiskelijalähtöisen data-analytiikan opetusvideomateriaalin tuottaminen ja kehitys tutkimustyöllä: data-analytiikan opetusvideoiden tuottaminen opiskelijakyselyiden avulla kohti parempaa ja saavutettavaa oppimiskokemusta. Hämeen ammattikorkeakoulu.

Järvenpää, A.-M., Jussila, J. & Äikäs, A. (2024). Muotoilulähtöistä koulutusta HAMKissa: data-analytiikkaprojektit esimerkkinä. HAMK Unlimited Journal, 30.5.2024.

Design Factory

Mikä?

Monialainen tuote- ja palvelukehityksen toiminta- ja oppimisympäristö, joka yhdistää yritykset, opiskelijat, opettajat ja tutkijat.

Missä?

HAMKin Hämeenlinnan, Valkeakosken, Forssan sekä Riihimäen kampuksilla.

Miksi?

Kehitetään uusia ratkaisuja, opitaan uutta ja verkostoidutaan!

Tutustu ja ota yhteyttä

Onko yrityksessäsi ongelma, jonka ratkaisemisessa opiskelija- ja tutkimusyhteistyöstä voisi olla apua? HAMKin Design Factoryn tiimi vastaa mielellään yhteistyöhön liittyviin kysymyksiin.