HAMK johtamaan EU/Interreg BSR -ohjelman rahoittamaa 3,3 miljoonan euron kiertotalouden kehityshanketta
HAMKin hallinnoima CIRC-2-ZERO-hanke on saanut merkittävän, 3,3 miljoonan euron Interreg Baltic Sea Region (BSR) -rahoituksen. Sen päätavoitteena on nopeuttaa Itämeren maiden alueella toimivien pk-yrityksien hiilidioksidipäästöjen vähentämistä ja vahvistaa edistyneitä valmistuskäytäntöjä mahdollistamalla digitaalisten työkalujen ja ratkaisujen simuloinnin sekä käyttöönoton siirtyessä kiertotalouden mukaiseen liiketoimintaan. Pääkohderyhmänä ovat elektroniikka- ja puuteollisuuden pk-yritykset. Hankkeessa on mukana kumppaneita seitsemästä Itämeren alueen maasta.
CIRC-2-ZERO-hankkeen konsortio muodostuu 13 hankepartnerista sekä kymmenestä muusta hanketta tukevasta yhteistyökumppanista. Konsortio on monipuolinen koostuen korkeakouluista, kehittämisyhtiöistä, julkisen sektorin ja yrityksien edustajista Suomesta, Ruotsista, Virosta, Latviasta, Liettuasta, Puolasta ja Saksasta.
Siirtyminen kiertotalouteen on erityisen tärkeää elektroniikka- ja puuteollisuuksissa, joilla on merkittäviä ympäristövaikutuksia. Elektroniikkateollisuudessa neitseellisten raaka-aineiden kysyntää voidaan vähentää edistämällä kierrätystä, uudelleenkäyttöä sekä kestävää tuotesuunnittelua, joka tukee tuotteiden pitkäikäisyyttä ja kierrätettävyyttä. Euroopan unionin lainsäädäntö, kuten oikeus korjaukseen -aloite, WEEE-direktiivi (Waste Electrical and Electronic Equipment) sekä kiertotalouden toimintasuunnitelma, korostavat kiertotalouskäytäntöjen merkitystä elektroniikkajätteen vähentämisessä ja luonnonvarojen säästämisessä.
Puuteollisuuden ja puurakentamisen kiertotalouden suurimmat haasteet ovat lajittelu- ja tuotantoteknologian puutteet, kierrätykseen ja uudelleenkäyttöön soveltuvien liiketoimintamallien ja järjestelmien kehittäminen, puujätteiden suurivolyymiseen hyödyntämiseen liittyvien ratkaisujen vähäisyys sekä kiertotalouden koulutuksen ja osaamisen rajallisuus alalla. Euroopan unionin metsästrategiassa ja European Green Dealissa esitettyjen tavoitteiden täyttäminen vaatii sitä, että kiertotalouden periaatteiden mukaisia hiilineutraaleja tuotantoprosesseja ja tuotteita hyödynnetään nykyistä tehokkaammin ja puuta sekä muita luonnonvaroja käytetään nykyistä älykkäämmin ja kestävämmin.
Tavoitteena kestävä innovointi ja yhteistyö Itämeren alueella
Hanke perustaa ylikansallisen verkoston kuudesta alueellisesta Resilience Transformation Hubista (RTH:sta) Suomeen, Viroon, Saksaan, Puolaan, Latviaan ja Ruotsiin edistääkseen kestävää innovointia ja yhteistyötä tutkijoiden, yritysten, kehittämisyhtiöiden, klusterien ja yhdistyksien sekä paikallisten päättäjien kesken.
Nämä keskukset toimivat oppivina ja osallistavina innovaatioyhteisöinä, jotka yhdistävät julkisen ja yksityisen sektorin toimijat. Ne tarjoavat pk-yrityksille koulutusta, mentorointia ja teknistä tukea, edistävät kestäviä liiketoiminta- ja yhteistyömahdollisuuksia sekä vauhdittavat parhaiden käytäntöjen, esimerkkitapauksien, pilottihankkeiden tulosten ja innovatiivisten ratkaisujen leviämistä koko Itämeren alueella.
“CIRC-2-ZERO-hanke on sekä ajankohtainen että merkityksellinen, mutta samalla haastava kokonaisuus. HAMKin toimiminen tämän kansainvälisen projektin vetäjänä tarjoaa merkittävän tilaisuuden vauhdittaa tutkimustoiminnan laajentamista, osaamisen ja yhteistyöverkostojen kehittämistä. Ennen kaikkea hanke edistää pk-yritysten siirtymää kiertotalouteen ja digitaalisuuden hyödyntämistä sekä kansainvälistymistä. Hanke toimii alueellamme kestävän kehityksen voimakkaana edistäjänä”, sanoo CIRC-2-ZERO-hankkeen projektipäällikkö Marina Weck Hämeen ammattikorkeakoulusta.
”Hanke avaa erinomaisia mahdollisuuksia yhteistyölle ja innovaatioille, jotka vastaavat suoraan teollisuuden tarpeisiin. Alueen yrityksille tämä on loistava tilaisuus löytää kestäviä ratkaisuja. Nämä ratkaisut voivat liittyä tuotteiden ja palveluiden kehittämiseen tai uuden teknologian hyödyntämiseen tuotannossa. Lisäksi hanke edistää kansainvälistä verkostoitumista ja voi tuoda mukanaan arvokkaita uusia yhteistyökumppaneita. On myös hienoa, että kansainvälistä rahoitusta on saatu maakuntaan. Tämä on selvä osoitus Linnan Kehitys Oy:n ja Hämeen ammattikorkeakoulun onnistuneesta yhteistyöstä,” sanoo hankekoordinaattori Outi Myllymaa Linnan Kehitys Oy:stä iloisena.
Hankkeen päätoteuttaja on HAMK Tech -tutkimusyksikkö. Muut hanketoimijat Suomessa ovat Linnan Kehitys Oy ja hanketta tukevana organisaationa toimii Hämeen liitto.
Hanke käynnistyy vuoden 2025 alussa ja päättyy keväällä 2028.
Lisätietoja:
Projektipäällikkö
Projektin viestintäpäällikkö