Luomukoulutuksen nykytila on selvitetty – koko ruokaketjuun tarvitaan lisää osaajia
Selvityksen mukaan luomuosaajia tarvitaan lisää niin alkutuotantoon, jatkojalostukseen ja ruoanvalmistukseenkin. Lisäksin luomun tulee olla esillä mm. opetussuunnitelmissa nykyistä vahvemmin.
Luomutuotannon ja -kulutuksen kasvulle on asetettu kansalliset tavoitteet, jotka pohjautuvat EU:n luomutavoitteisiin. Luomuopetuksen nykytila ja koulutuksen kehittämistarpeet (LUKOKE) -hankkeessa selvitettiin vuosien 2023–2024 aikana luomuopetuksen ja -osaamisen nykytilannetta toisen asteen ammatillisessa opetuksessa, ammattikorkeakoulutuksessa ja yliopistoissa sekä Suomessa että ulkomailla. Lisäksi luomuosaamista selvitettiin elintarvikeyrityksissä ja ammattikeittiöissä.
Jotta kansallisen Luomu 2.0 -ohjelman tavoitteet saavutetaan, tarvitaan lisää luomuosaajia koko ruokaketjuun: alkutuotantoon, jatkojalostukseen ja ruoanvalmistukseen. Luomun tulee näkyä entistä vahvemmin opetussuunnitelmissa ja opettajien luomuosaamista tulee vahvistaa. Koulutuksen tulee taata, että kaikilla ruokaketjun ammattilaisilla on vähintään perustiedot luomusta. Tällä hetkellä näin ei ole.
Hankkeessa kerätyillä tiedoilla oli merkittävä rooli luomukoulutuksen kehittämistarpeiden kirkastamisessa. Selvityksen ja erilaisten asiantuntijoiden kanssa pidettyjen työpajojen pohjalta tuotettiin oppilaitoksille kahdeksan toimenpide-ehdotusta:
- Luomu 2.0 -ohjelman tavoitteiden huomioiminen strategioissa ja toimintasuunnitelmissa
- Opettajien luomuosaamisen parantaminen
- Opetussuunnitelmien ja tutkintojen perusteiden kehittäminen
- Opetuksen toteutusten kehittäminen
- Luomuun liittyvän oppimateriaalien ja -koulutustuotannon kehittäminen
- Oppimisympäristöjen kehittäminen,
- Luomuviestinnän huomioiminen
- Verkostojen rakentaminen
Kehittämistyö jatkuu LuomuOPE – lisää luomuosaamista ruokaketjun koulutuksiin -hankkeessa, joka tarjoaa koulutusta ja tuottaa aineistoa luomukoulutuksen ja -osaamisen tueksi.
Hankkeen tuloksia esiteltiin Luomu kasvuun – toimenpide-ehdotukset oppilaitoksille – seminaarissa 21.11.2024.
Tutustu raportteihin
Raportti ”The Current State and Development Needs for Education in Organic Food and Farming” julkaistaan myöhemmin tämän vuoden puolella.
Lisätietoa hankkeesta
Hankkeen toteuttivat Helsingin yliopisto (HY), Savon koulutuskuntayhtymä (SAKKY) ja Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK, koordinaattori). Hanketta rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö ja vastuuviranomaisena toimii Ruokavirasto.
Lisätietoja
Outi Vahtila
Kehittämispäällikkö
Bio- ja luonnonvara-alan yksikkö