Selvitys: Teknologia-alojen perustutkinnon suorittaneet työllistyvät keskimääräistä heikommin
Hämeen ammattikorkeakoulun HAMK Edu -tutkimusyksikkö on selvittänyt teknologia-alojen ammatillisen perustutkinnon suorittaneiden työttömyyteen vaikuttavia syitä. Selvityksen mukaan teknologia-alojen perustutkintojen suorittaneiden työllistyminen oli selvästi heikompaa kuin ammatillisessa peruskoulutuksessa keskimäärin, vaikka teknologia-aloilla on pulaa osaavasta työvoimasta.
Tutkimuksen mukaan merkittävimpiä tekniikan alan ammatillisen perustutkinnon suorittaneiden nuorten työttömyyteen vaikuttavia tekijöitä ovat yksilöön, aluekontekstiin sekä yrityksiin ja työmarkkinoihin liittyvät tekijät. Lisäksi esiin nousivat myös koulutukseen ja oppilaitokseen liittyvät tekijät. Nämä tekijät nousivat esiin käyttämistämme aineistoista, joskin niiden painotukset vaihtelivat.
Esimerkiksi maakunnan työttömyysaste tilastollisesti merkitsevänä työttömyyden selittäjänä heijasteli haastatteluissa puhuttua ja Delfoi-kyselyn aineistossa korostunutta alueellisten tekijöiden vaikutusta. Toisaalta tilastoanalyysissä ei havaittu tilastollisesti merkitsevää yhteyttä esimerkiksi erityisen tuen tai vieraskielisyyden ja työttömyyden välillä, vaikka nämä tekijät tunnistettiin muissa aineistoissa. Nuorten työttömyyteen liittyykin useita, toistensa kanssa risteäviä tekijöitä yksilöllisistä alueellisiin tekijöihin sekä yrityksiin ja työpaikkoihin. Tutkimustuloksemme olivat samansuuntaisia muiden samaa teemaa käsitelleiden tutkimusten tulosten kanssa.
Koulutuksen ja työelämän yhteistyöllä voidaan vaikuttaa työllistymiseen
Vaikka työttömyyteen vaikuttavat tekijät vaihtelevat paljon yksilöittäin ja alueittain, huomionarvoista kuitenkin on se, että moniin tutkimustuloksissa esiin nousseisiin työllistymiseen vaikuttaviin yksilöllisiin tekijöihin voidaan vaikuttaa koulutuksen aikana. Tässä korostui etenkin koulutuksen ja työelämän yhteistyö. Lähes 80 prosenttia Delfoi-kyselyyn osallistuneista asiantuntijoista koki sen olevan keskeinen nuorten työllistymisen edistäjä tekniikan aloilla.
Samoin tutkimustulokset osoittivat, että työelämässä oppimisen paikkojen saatavuus vaikuttaa osaltaan siihen, kuinka hyvin tutkinnon suorittaneet nuoret työllistyvät. Koulutussopimus- ja oppisopimuspaikkojen saatavuuteen sekä siellä työelämässä oppimisen ohjaukseen ja tukeen on tästä syystä kohdennettava riittävästi resursseja. Koulutuksen järjestäjien tulee siksi nähdä työelämäyhteistyö strategisena kysymyksenä koulutuksen vaikuttavuuden näkökulmasta.
Selvityksessä keskityttiin erityisesti kolmen tekniikan alan – kone- ja tuotantotekniikan, tietotekniikan ja sähkö- ja automaatioalan – ammatillisen perustutkinnon suorittaneisiin. Työttömyyteen vaikuttavia tekijöitä selvitettiin opetushallinnon tilastopalvelu Vipusen tietojen, asiantuntijahaastattelujen ja Delfoi-kyselyn aineistojen avulla. Selvitys pohjautuu tekniikan alojen ammatillista koulutusta koskevaan palvelukykyselvitykseen, joka julkaistiin maaliskuussa 2023.
Selvityksen rahoittivat Teknologiateollisuus ry sekä Teollisuusliitto ry.