Hyppää sisältöön
Kädet jotka pitelevät multaa, jossa on kastemato.

MaKe Häme ja MaKe Kaakkois-Suomi

Kestävästi ja vastuullisesti toimiva maatila Hämeessä ja Kestävästi ja vastuullisesti toimiva maatila Kaakkois-Suomessa

Hankkeen tiedot

HankeMaKe Häme – Kestävästi ja vastuullisesti toimiva maatila Hämeessä
Kesto1.3.2024–31.12.2026
ToteuttajatProAgria Etelä-Suomi,
Hämeen ammattikorkeakoulu
RahoittajatHämeen ELY-keskus, Euroopan maaseuturahasto 2023-2027
Budjetti333 333,34 €

Hankkeen tiedot

HankeMaKe Kaakkois-Suomi – Kestävästi ja vastuullisesti toimiva maatila Kaakkois-Suomessa
Kesto1.3.2024–31.12.2026
ToteuttajatProAgria Etelä-Suomi,
Hämeen ammattikorkeakoulu
RahoittajatKaakkois-Suomen ELY-keskus, Euroopan maaseuturahasto 2023-2027
Budjetti311 111,11 €

Edistämme älykästä ja kestävää viljelyä sekä digitaalisten työvälineiden käyttöä kasvi- ja kotieläintiloilla.

Ilmastonmuutokseen varautuminen, sopeutuminen ja hillintä sekä luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen pysäyttäminen ovat väistämättä ajankohtaisia ja jatkossa voimistuvia asioita. Ilmastonmuutos saattaa parantaa maatalouden tuotantokykyä lähitulevaisuudessa pidentyvän kasvukauden ja suuremman lämpösumman kautta. Kuitenkin sään vaihtelut ja ääri-ilmiöt sekä suurempi tauti- ja tuholaispaine saattavat aikaansaada ennalta arvaamattomia haittoja maataloudelle.

Maatilayrittäjät voivat hyötyä parhaiten positiivista muutoksista ja minimoida haittoja varautumalla muutoksiin ennakoivasti, tiedonhankinnalla ja kouluttautumalla. Kestävästi ja vastuullisesti toimiva maatila -hankkeet tarjoavat tiedonvälitystä ja koulutusta maatilayrittäjille tuleviin tuotannollisiin ympäristömuutoksiin varautumisessa ja niiden hyödyntämisessä. Tiedonvälitystä ja koulutusta tarjotaan pienryhmissä, webinaareissa, peltotapahtumissa, seminaareissa sekä koti- ja ulkomaan matkoilla. Hanketta toteuttavat ProAgria Etelä-Suomi ja Hämeen ammattikorkeakoulu. ProAgria Etelä-Suomi on hankkeen hallinnoija ja vastuullinen toteuttaja.

Kohderyhmä

Hankkeen ensisijaisena kohderyhmänä ovat Hämeen ja Kaakkois-Suomen alueen maatilayrittäjät. Kaikki maatalousalan toimijat voivat osallistua webinaareihin, työpajoihin ja havaintopäiviin. Tilaisuudet ovat maksuttomia opintomatkaa lukuun ottamatta.

Toiminta-alue

MaKe Hämeessä Kanta- ja Päijät-Häme ja MaKe Kaakkois-Suomessa Kymenlaakso ja Etelä-Karjala

Seuraa hanketta

Hankkeen tapahtumista julkaistaan lisätietoa Facebook-ryhmissä:

Elinvoimainen maitotila:

Elinvoimainen kasvitila:

HAMK Maaseutuelinkeinot:

Ajankohtaista

Aika: Torstai 28.11. klo 9.00-12.00

Toteutus

Hankkeen toteutus jakautuu neljään kokonaisuuteen.

1. Pienryhmätoiminta

2. Koulutusohjelmat

3. Lyhytkestoiset tapahtumat ja opintomatkat

4. Älykäs maatalous – viljele viisaasti (HAMK toteuttaa)

Kokonaisuudessa esitellään uusinta teknologiaa ja innovatiivisia uudistavan viljelyn kokeiluja. Lisätään uudistavan viljelyn kiinnostavuutta ja parannetaan maatilayrittäjien osaamista uudistavan viljelyn käytännöissä. Uudistava viljely pyrkii parantamaan ruuantuotannon yhteydessä maaperän kasvukuntoa, vesiensuojelua ja maatalousekosysteemien tilaa jatkuvasti ja kokonaisvaltaisesti. Selvitetään tilojen käytössä olevaa tekniikkaa, tutustutaan peltorobotiikkaan ja hyödynnetään satelliitti- ja satokarttojen sekä peltoon asennettujen antureiden tuottamaa tietoa. Järjestetään webinaareja, sparrauspäiviä, työpajoja ja havaintopäiviä sekä opintomatka.

Uudistavan viljelyn menetelmien lisääntynyt käyttö antaa yrittäjille työkaluja, joilla voi parantaa viljelykasvien satovarmuutta, vähentää kasvihuonekaasujen päästöjä ja lisätä hiilen varastoitumista sekä luonnon monimuotoisuutta. Tietämys robotiikan mahdollisuuksista ja käytöstä, datan hallinnasta, käytöstä ja hyödyntämisestä lisääntyy.  Digiteknologian ja automaation käytön parhaat käytännöt tulevat esille, tuottaen konkreettisia hyötyjä maatalousyrittäjille, alan asiantuntijoille, opetushenkilöstölle ja opiskelijoille.

Yhteystiedot

Terhi Mäkilä

Hankkeen projektipäällikkö
ProAgria Etelä-Suomi

[email protected]

+358407092478

HAMK, Hämeen ammattikorkeakoulun kirjoitettu mustalla tekstillä. Vieressä HAMKin symboli