Hyppää sisältöön
Etusivu HAMK perustaa oman tutkijatohtoriohjelman

HAMK perustaa oman tutkijatohtoriohjelman

HAMK vahvistaa tutkimustaan omalla tutkijatohtoriohjelmalla, jossa tohtoreiksi jo valmistuneet pääsevät jatkamaan kouluttautumistaan työelämää lähellä olevaan soveltavan tutkimuksen parissa.

Hämeen ammattikorkeakoulun uuden tutkijatohtoriohjelman taustalla on valtion tutkimus- ja kehittämisrahoituksen käytön monivuotinen suunnitelma, jossa tohtorin tutkinnon jälkeinen tutkijatohtorikausi (ns. post doc) nähdään entistä merkittävämpänä osana tutkijoiden kokonaiskoulutusta ja urapolkua. Post doc -ohjelmaan varataan valtion budjetista vuosina 2025–2028 yhteensä 40 miljoonaa euroa, mutta se kohdentuu vain julkisille tutkimuslaitoksille. HAMK haluaa kuitenkin olla kehityksessä mukana, ja perustaa siksi oman kaksivuotisen ohjelman, johon haetaan parhaillaan kuutta tutkijatohtoria. Valittujen on tarkoitus aloittaa työssään ensi vuoden alussa.

”Valtion satsaus kertoo, että toiminta itsessään nähdään erittäin tärkeäksi. Haluamme osaltamme olla mukana kehittämässä uudenlaisia toimintatapoja tulevaisuuden TKI-osaamisen ja tulosten hyödyntämiseksi”, kertoo HAMKin tutkimusjohtaja Annukka Pakarinen.

HAMKiin haetaan parhaillaan kuutta tutkijatohtoria.

HAMKin ohjelmassa tarjotaan valmistuneille tohtoreille mahdollisuuksia kehittää omaa urapolkuaan projekteissa ja rahoitushauissa, joissa elinkeinoelämä on vahvasti mukana. Ohjelmassa kiinnitetään myös erityistä huomiota ratkaisukeskeisen tutkijakoulutuksen jatkumiseen RUN-Eurooppa-yliopistossa.

Ohjelma vahvistaa yhteyttä työelämään

HAMKin tutkimuksen keskiössä ovat tulevaisuuden haasteisiin ratkaisuja etsivät monialaiset fokusalueet. Fokusalueet muodostavat kolme kärkiekosysteemiä: Bioalan älykkäät ratkaisut (SmartBio), Älykäs ja kestävä rakennettu ympäristö (SmartBuilt) sekä Tulevaisuuden älykäs koulutus ja osaaminen (SmartEdu).

Tutkijatohtorit vahvistavat tutkijayliopettajien johtamia fokusalueita, luovat yhteyksiä yritysmaailmaan ja edistävät ratkaisuja tuottavan tutkimusosaamisen kasvua.

HAMK Edu -tutkimusyksikön johtaja Martti Majurin mukaan yksi keskeisiä huolenaiheita on innovaatio-osaamisen jalkautuminen käytännön liiketoimintaan.

”Haluamme ratkaista tätä haastetta edistämällä elinkeinoelämää tukevaa tutkimusosaamista ja tukemalla tohtorin tutkinnon jälkeistä työuraa tähän suuntaan.”

HAMK Smart ja Tech -tutkimusyksiköiden johtaja Jukka Pulkkisen mukaan ohjelma vauhdittaa erinomaisesti HAMKin jo hyvin alkanutta ratkaisukeskeistä ja monialaista soveltavaa tutkimusta.

Samaan aikaan HAMK kehittää tutkijoiden koulutuspolkuja myös RUN-Eurooppa-yliopistossa. Vastikään päätökseen saatiin kolmivuotinen RUN-EU PLUS –hanke, jossa mm. laadittiin yhdessä tiekartta työelämän kanssa toteutettavien tohtoriohjelmien kehittämiseksi.

Lisätietoja