Hyppää sisältöön
Home Kokemuksia terveysalan opiskelusta HAMKissa

Kokemuksia terveysalan opiskelusta HAMKissa

Kirjoittajat

Sairaanhoitajaopiskelijat Sanna Heinimäki ja Laura Koivu sekä terveydenhoitajaopiskelijat Minttu Freese ja Emilia Pessi kirjoittivat tämän tekstin osana projektiharjoitteluaan.

Opiskelujen aloitus

Opiskelujen aloitus HAMKissa oli minulle jännityksen sekä innostuksen täyteistä aikaa. Ensimmäiset viikot uudessa kouluympäristössä tarjosivat mahdollisuuksia tutustua opiskelukollegoihin sekä monipuoliseen kampukseen. Alussa opintojen organisointi ja aikatauluttaminen vaativat totuttelua, mutta koulun ihanat tuutorit ja opettajat olivat tukenamme, ja ovat edelleen.

Koen myös, että on tärkeää jättää tilaa vapaa-ajalle sekä harrastuksille tai muuten vaan mielekkäälle tekemiselle. Lämmin suositus HAMK Movesille, joka tarjoaa opiskelijoille liikuntapalveluita ilmaiseksi tai alennetuin hinnoin.

HAMK on ensimmäisistä päivistä lähtien vahvistanut ammatillista osaamistani teoriaopintojen lisäksi monipuolisilla käytännön harjoituksilla. Modernit opetus- ja simulaatiotilat ovat tarjonneet realistia oppimiskokemuksia. Myös yhteisöllisyys näkyy vahvasti päivittäisissä kohtaamisissa. Opiskelijoiden tuki ja yhteistyö vahvistavat jokaisen yksilöllistä opintopolkua.

Taitopajat ja simulaatiot

Terveysalalla opiskellessa opintoihin sisältyy monia taitopajoja ja simulaatioita. Taitopajoissa ja simulaatioissa pääsee käytännössä harjoittelemaan niitä asioita, joita teoriassa on opiskeltu.

Ensimmäiset taitopajat olivat samana syksynä kuin aloitimme opiskelut. Ensimmäinen taitopajapäivä jännitti aluksi jonkin verran, mutta opettajien ja luokkakavereiden kanssa kaikki sujui luontevasti ja harjoittelutilanteet olivat rauhallisia.

Simulaatioissa olemme yleensä saaneet oman casen, jonka ympärillä olemme harjoitelleet, miten tilanteessa tulisi toimia. Simulaatiot ovat hyvin opettavaisia ja niissä voi hyvin kehittää itseään. Simulaatioiden jälkeen ryhmä saa kannustavaa palautetta, jonka avulla voi miettiä kehitettäviä asioita ja sitä, miten voisi oikeassa tilanteessa toimia. Omasta mielestäni taitopajat ja simulaatiot ovat olleet yksiä lempipäivistäni opiskellessa.

Harjoittelut

Sosiaali- ja terveysalalla opiskeltaessa iso osa opiskeluajasta kuluu harjoitteluiden parissa. Yleensä jokaiselle lukuvuodelle sijoittuu kaksi harjoittelua, mutta tämä voi vaihdella opiskelijoiden välillä sekä harjoittelupaikkojen saatavuuden takia.

Harjoitteluita edeltävät teoriaopinnot. Teoriaopintojen jälkeen on parasta mennä harjoittelemaan opittuja taitoja käytännössä, hoitotyön ammattilaisten kanssa.  

Kannustan kaikkia hakemaan erityyppisiä harjoittelupaikkoja ja menemään jokaisella harjoittelukerralla uuteen paikkaan. Tällöin harjoitteluista saa eniten irti ja oma osaaminen kehittyy hurjasti. Harjoitteluissa kannattaa mennä katsomaan ja tekemään kaikkea, mihin vain tarjotaan mahdollisuus. Harjoitteluiden jälkeen on hyvä muistaa, että kaikkea oppimaansa ei tarvitse vielä osata täydellisesti. On mahtavaa, että useiden harjoittelujaksojen jälkeen harjoittelupaikat tarjoavat töitä.

Opiskelijaelämä

Opiskelijaelämään kuuluu paljon muutakin kuin opiskelu, enkä tarkoita pelkästään opiskelijabileitä. Haluan nostaa esiin varsinkin HAMKin mahtavat liikuntamahdollisuudet, jotka ovat tuoneet ihanaa vastapainoa opiskeluun.

Hämeenlinnan kampukselta löytyy liikuntahalli ja sen yhteydestä kuntosali, jonka lisäksi HAMK Moves järjestää myös erilaisia ryhmäliikuntatunteja! Mahdollisuuksia on monia ja niistä löytyy varmasti jokaiselle jotakin. 

Hämeenlinnassa voi kokea vapaa-ajalla paljon myös kulttuuria esimerkiksi Hämeen linnassa käymällä tai lähtemällä elokuviin Verkatehtaalle. Oma suosikkipaikkani on kuitenkin Aulangon upeat ulkoilumaisemat ja näkötorni.

Opiskelijatapahtumat ovat yhteisöllisiä ja niissä pääsee tutustumaan uusiin ihmisiin. Parasta niissä on mielestäni keskenään erilaiset tapahtumatyypit, kuten rastikierros, jonka jälkeen pääsee vielä pitämään hauskaa yökerhoon!