Hyppää sisältöön
Home Älyjuoma-automaatti mukaan valtakunnalliseen vaikuttavuuskiihdyttämöön

Älyjuoma-automaatti mukaan valtakunnalliseen vaikuttavuuskiihdyttämöön

HAMKissa kehittelyssä oleva, lehmän yksilöllistä vedenkulutusta mittaava Älyjuoma-automaatti on yksi seitsemästä hankkeesta, joka on valittu Motivan vaikuttavuuskiihdyttämöön. Kiihdyttämö tukee hankkeiden tuotosten käytäntöön vientiä ja skaalaamista.

Maaseutuverkoston ja valtion kestävän kehityksen yhtiö Motivan vaikuttavuuskiihdyttämö tukee maaseuturahoitusta saaneita hankkeita. Mukaan päässyt HAMKin Älyjuoma-automaatti 2022 kehittää tekniikkaa lehmän yksilökohtaisen vedenkulutuksen mittaamiseen. Nautojen vedenkulutuksen seurantaa varten skaalattavissa olevaa testilaitteistoa testataan parhaillaan HAMKin Mustialan koenavetan lisäksi myös kahdella kantahämäläisellä lypsykarjatilalla. 

Laitteistolla kerättävän datan avulla pyritään osoittamaan juontiseurannan välittömät ja välilliset hyödyt. Esimerkiksi lehmän sairastuminen on havaittavissa jo aikaisemmin juodun veden määrän selkeänä vähenemisenä ennen kuin varsinaiset oireet ovat muuten nähtävissä.

Joulukuuhun saakka kestävän kiihdyttämöohjelman tavoitteena on tunnistaa hankkeiden jatkomahdollisuuksia sekä tukea niitä yhteiskehittämisen ja palvelumuotoilun keinoin. Älyjuoma-automaatin osalta tähän mennessä saatujen mittaustulosten ja käyttökokemusten pohjalta pystytään jo arvioimaan älyjuoma-automaatin kaupallista potentiaalia. Hanketoimijat hakevat kiihdyttämöstä lisäpotkua kaupallistamiseen ja jatkokehittämiseen tarvittavan rahoituksen ja uusien yhteistyökumppaneiden löytämiseen.