Hyppää sisältöön
Home Puettava teknologia voi keventää työtä myös maatalous- ja puutarha-aloilla 

Puettava teknologia voi keventää työtä myös maatalous- ja puutarha-aloilla 

Eksoskeletonit eli puettavat robotit voivat ratkaisevasti vähentää työkuormitusta ja lisätä tuottavuutta monilla aloilla. Aihetta tutkitaan nyt maanviljelijöiden, puutarhaviljelijöiden sekä viher- ja kasvihuoneyrittäjien keskuudessa.

Hämeen ammattikorkeakoulussa käynnistynyt Puettava teknologia kestävän ruokajärjestelmän ja yrittäjien tukena (EXO AGRI) -hanke keskittyy tukemaan maa- ja puutarha-alan yrittäjiä puettavan teknologian avulla. Tavoitteena on vähentää fyysistä työkuormitusta ja parantaa työn tehokkuutta, tarjota yrittäjille uutta osaamista eksoskeletonien hyödyntämisessä ja kehittää uusia työtapoja, luoda teknologiatarpeen arviointimalli sekä laatia ohjeistukset eksoskeletonien käyttöönotosta. 

Hanke keskittyy erityisesti Kanta-Hämeen, Varsinais-Suomen, Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson alueiden maanviljelijöihin, puutarhaviljelijöihin sekä viher- ja kasvihuoneyrittäjiin. Myös alkutuotteiden pienjalostajat ovat kohderyhmänä, sillä he voivat hyödyntää puettavaa teknologiaa esimerkiksi varastologistiikassa ja tuotannossa. 

Ehkä lähitulevaisuudessa maanviljelijöille, puutarhaviljelijöille sekä viher- ja kasvihuoneyrittäjille on tarjolla puettavan älykkyyden laitteita, jotka on suunniteltu juuri heidän tarpeisiinsa ja työtehtäviinsä.

Tutkijayliopettaja Kimmo Vänni, hankkeen projektipäällikkö

Hanke koostuu viidestä työpaketista, jotka sisältävät viljelijöiden työprosessien kartoituksen, eksoskeletonien esittelyn ja testaamisen, yrittäjien teknologiaosaamisen arvioinnin sekä eksoskeletonien perehdyttämis- ja käyttöönottomateriaalien laatimisen.  

Tuottavuuden parantaminen on keskeinen kansantaloudellinen tavoite, ja erityisesti ruokajärjestelmän kestävyys on haaste sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Robotiikan ja automatiikan avulla voidaan lisätä ruokateollisuuden tehokkuutta, mutta maatalouden ja puutarha-alan tuottavuuden parantamisessa työntekijää avustavat eksoskeletonit, eli puettavat robotit voivat olla ratkaiseva teknologia. 

Lisätietoja:

Kokeile eksoskeletoneja syyskuun yleisötapahtumissa!

Esittelemme eksoskeletoneja kahdessa syyskuun tapahtumassa. Tule paikalle tutustumaan ja kokeilemaan itse, miltä eksoskeletonit tuntuvat ja kuinka ne voivat keventää työtä.

Teknologiapäivä 17.9. Hämeenlinnan korkeakoulukeskuksessa.

Hämeen ammattikorkeakoulun Teknologiapäivässä pääset kokeilemaan erilaisia teknologioita, kuten eksoskeletoneja tai XR-, AR- ja VR-ratkaisuja, jotka tuovat virtuaaliset oppimisympäristöt osaksi koulutusta. Lisäksi voit tutustua älylaseihin ja robotiikkaan, jotka mullistavat oppimisen ja perehdytyksen. Tapahtuma on avoin kaikille.

Tutkijoiden yö Kauppakeskus Goodmanissa 27.9.

Mistä luonnonvärejä saadaan? Miten älyvaatteet keventävät työtä? Voivatko robotit auttaa hoivatyössä? Näihin saat vastauksia Tutkijoiden yössä, joka on monipuolinen ja käytännönläheinen tiedetapahtuma, jota vietetään vuosittain ympäri Eurooppaa.