Hyppää sisältöön
Home Tavoitteena uudenlainen menetelmä nurmibiomassan kasvun arviointiin ja ennustamiseen

Tavoitteena uudenlainen menetelmä nurmibiomassan kasvun arviointiin ja ennustamiseen

Valtakunnallisessa PUNURMIO-hankkeessa kehitämme helppokäyttöistä koneoppimiseen ja mobiilisovellukseen perustuvaa menetelmää nurmisadon kasvun automaattiseen ja peltolohkokohtaiseen seurantaan ja ennustamiseen. Tavoitteenamme on parantaa nurmen satomääriä, vähentää maataloustuotteiden hiilijalanjälkeä ja tukea ilmastoviisaan maidon ja lihan tuotantoa.

Maataloudessa nopeasti kasvaneet tilakoot ja jatkuvasti kiristyvät paineet tuotannon tehostamiseen ja kilpailukyvyn parantamiseen ajavat tuottajia parantamaan tuotantonsa tasoa. Samaan aikaan ilmastotavoitteet, sääntely, ja tukipolitiikka siirtyvät painottamaan yhä enemmän viljelyn ympäristö- ja ilmastovaikutuksia. Yksittäisillä maatiloilla ja alkutuotannon yrityksillä on kasvava tarve kehittää valmiuksiaan vastata näihin vaatimuksiin.

PUNURMIO-hankkeessa kehitettävä menetelmä nurmisadon arviointiin perustuu viljelijän puhelinkameralla ottamiin kuviin, paikallisesti kerättyyn dataan sekä mm. paikallisiin sääennusteisiin ja maaperädataan. Hankkeessa rakennetaan mobiilikäyttöliittymä, jonka kautta otetut kuvat toimitetaan koneoppimisalgoritmille, ja tuloksena saatavat määritykset ja ennusteet tuodaan takaisin viljelijälle. Hankkeessa kehitettyä menetelmää testataan pilottitiloilla ja valituilla koepelloilla, ja sen antamia tuloksia verrataan myös satelliittikuviin perustuvan mallinnuksen avulla tehtyihin biomassaestimaatteihin. Hankkeessa selvitetään myös mahdollisuutta rehun sulavuuden (D-arvon) ja muiden laadullisten tekijöiden arvioimiseen kuvaan perustuvien menetelmien avulla.

“Kehitämme hankkeessa viljelijöiden tarpeisiin käytännönläheistä ja helppokäyttöistä mobiilisovellusta, joka auttaa heitä optimoimaan nurmisadon tuotannon ympäristön kannalta kestävällä tavalla”

Joni Kukkamäki, projektipäällikkö

Rehuksi käytettävät nurmikasvit muodostavat valtaosan lypsy- ja lihakarjan käyttämästä ravinnosta. Nurmen suurilla satomäärillä on pääsääntöisesti positiivinen vaikutus hiilen sitoutumiseen maaperään, ja sitä kautta lopullisten tuotteiden hiilijalanjälki pienenee. Nykyisin nurmen kasvua seurataan hitailla ja työläillä manuaalisen näytteenoton menetelmillä. Menetelmän automatisoinnilla toimintaa voidaan nopeuttaa ja tarjota mahdollisuus nurmipeltojen kasvun tarkempaan ja yksilöllisempään seurantaan sekä optimaaliseen korjuuajankohdan valintaan.

Lisätietoja:

PUNURMIO – Automaattinen menetelmä nurmibiomassan määrän arviointiin, seurantaan ja ennustamiseen

Hämeen ammattikorkeakoulu toimii hankkeen hallinnoijana ja päätoteuttajana. Kumppaneina ovat mukana Ilmatieteen laitos, Baltic Sea Action Group sekä Gofore Oyj. Hankkeen innovaatioryhmä kokoaa yhteen alan asiantuntijoita ja viljelijöitä. Innovaatioryhmään on hankkeen toteuttajien lisäksi kutsuttu Valio ja sen tuottajaosuuskuntia, ProAgria sekä maito- ja lihakarjaa tuottavia maatalouden alkutuotantoyrityksiä.

Hanke on valtakunnallinen EIP-hanke (EIP = European Innovation Partnership) ja se on saanut rahoitusta EU:n maaseuturahastosta. Rahoituksen on myöntänyt Hämeen ELY-keskus. Hankkeen tulokset tulevat olemaan vapaasti kaikkien hyödynnettävissä.