Hyppää sisältöön

Apurahaa ulkomaanharjoittelun tueksi!

HAMKin opiskelijana voit suorittaa osan tai kaikki työharjoitteluistasi ulkomailla ja saada apurahaa ulkomailla asumisen tueksi. Kansainvälinen työkokemus ja sen kautta hankitut taidot ovat monien työantajien arvostamia nykypäivän globaalissa maailmassa.

Lue alta miten suoritat harjoittelusi ulkomailla ja kuinka voit hakea Erasmus+ tai HAMKin myöntämiä apurahoja.

henkilö sisäänkäynnin edessä / person in front of an entrance

Suunnittele ulkomaanharjoittelusi

Voit suorittaa tutkintoon kuuluvan työharjoittelusi osittain tai kokonaan ulkomailla, kun harjoittelun kesto on 2-12 kk. Keskustelethan tarvittaessa opinto-ohjaajasi tai harjoitteluvastaavasi kanssa parhaasta ajankohdasta harjoittelullesi.

Jotta voit saada apurahaa, harjoittelusi täytyy olla täysiaikaista (n. 35-40 h / vko) ja sisältyä kokonaisuudessaan tutkintoosi. Työharjoittelusta saat 6 opintopistettä kuukaudessa.

Tässä vaiheessa on hyvä varmistaa opinto-ohjaajalta tai harjoitteluvastaavalta millaiset harjoittelut sopivat tutkintoosi työssä opittavien taitojen kannalta. Heillä voi olla myös ideoita, mistä löydät sopivan harjoittelupaikan.

Kun tiedät, että ulkomaanharjoittelu sopii tutkintoosi ja tiedät milloin haluat lähteä harjoitteluun, ota yhteyttä HAMK Internationaliin joko sähköpostilla [email protected] tai suoraan tiketillä (Lähde vaihtoon / Go abroad). Tiimimme auttaa sinua hakuprosessissa sekä neuvoo tarvittaessa käytännön asioiden järjestämisessä.

Huomaathan, että käsittelemme hakemuksia ympäri vuoden, mutta saadaksesi apurahan ajoissa, sinun tulee olla meihin yhteydessä vähintään kuukautta ennen harjoittelun alkua. Jos olet lähdössä kesäksi harjoitteluun, olethan yhteydessä toukokuun loppuun mennessä.

Sopivien harjoittelupaikkojen löytäminen ja niihin hakeminen on opiskelijan vastuulla, mutta voit aina kysyä vinkkejä toisilta opiskelijoilta, koulutuksestasi tai HAMK Internationalilta.

Harjoittelupaikkoja löydät esimerkiksi alla olevilta sivuilta. Joillain aloilla harjoittelupaikkoja voi löytyä esim LinkedInistä.

EDUFI traineeship for higher education students and recent graduates
Erasmus-intern
Work and Travel (in Finnish)
ErasmusInSchool

  • Harjoitteluvaihdon minimikesto on 2 kk (= 60 päivää) ja enintään 12 kk.
  • Tutkintoon luettavia opintopisteitä ulkomaan harjoitteluvaihdossa tulee kertyä 6 op / kuukausi.
  • Voit osallistua vain yhdelle vaihtojaksolle saman aikaisesti: useamman vaihtoapurahan saaminen samoilta päiviltä ei ole mahdollista (esim. harjoitteluapuraha ja vaihto-opiskeluapuraha).
  • Et saa tukea samaa harjoittelua varten HAMKilta tai Opetushallitukselta.
  • Et ole oikeutettu apurahaan, jos työskentelet EU:n alaisessa organisaatiossa tai jos organisaatio hallinnoi EU-ohjelmia.
  • Sairaanhoitajakoulutuksen osalta harjoittelu on järjestetty pääsääntöisesti korkeakoulun kautta. Tällöin noudatetaan opiskelijavaihdon hakuaikataulua.

Apurahat ja muut tuet

Apurahasi määrään vaikuttaa maa jossa työskentelet. Palkallisista ja palkattomista harjoitteluista maksetaan apurahaa yhtä paljon ja samalla tavalla. Luethan alta myös matkatuesta, vihreän matkustamisen lisästä sekä fewer opportunities ja inkluusiotuista.

Seuraavien maiden (Category 1) osalta apuraha on 690 € kuukaudessa: Tanska, Islanti, Irlanti, Liechtenstein, Luxemburg, Norja, Ruotsi, Itävalta, Belgia, Ranska, Saksa, Italia, Alankomaat, Sveitsi* ja Iso-Britannia *.

Seuraavien maiden osalta (Category 2) apuraha on 640 € kuukaudessa: Bulgaria, Kroatia, Kypros, Tšekki, Viro, Kreikka, Unkari, Latvia, Liettua, Makedonia, Malta, Puola, Portugali, Romania, Slovakia, Slovenia , Espanja, Turkki.

Maihin, joita ei ole mainittu yllä, apuraha on 700 € kuukaudessa: esimerkiksi Australia, Brasilia, Etelä-Korea, Kanada, Kosovo, Meksiko, USA

Lukuvuodesta 2024-2025 matkatuki on haettavissa myös opiskelijoille, jotka osallistuvat pitkäkestoiseen vaihtoon. Matkatuen määrä määritellään HAMKin ja harjoittelupaikan etäisyyden perusteella ja matkustustapasi mukaan. Jos matkustat vihreämmin maata pitkin valtaosan edestakaisesta matkasta, olet oikeutettu korkeampaan, vihreään matkatukeen.

Matkatuen lisäksi saat apurahaa kahdelta matkustuspäivältä. Jos matkustat vihreästi, voit saada apurahaa jopa kuudelta matkapäivältä. Apuraha matkustuspäiviltä on saman suuruinen kuin päivittäinen apurahasi vaihdon aikana.

Matkan pituus mitataan EU:n työkalulla: Distance Calculator – Erasmus+ (europa.eu)

Mitä on vihreä matkustaminen?

Opiskelija voi hakea vihreää matkatukea, jos valtaosa edestakaisesta matkasta tai vähintään toinen suunta edestakaisesta matkasta on kuljettu vähemmän saastuttavalla tavalla: junalla, bussilla tai kimppakyydillä. Jos olet kiinnostunut, kysythän lisätietoja HAMK Internationalilta.

Ideoita vihreämpään matkustamiseen:

Matkatuen määrät

EtäisyysVihreä matkustusMuut matkustustavat
10 – 99 km56 €28 €
100 – 499 km 285 €
211 €
500 – 1999 km417 €
309 €
2000 – 2999 km535 €
395 €
3000 – 3999 km785 €
580 €
4000 – 7999 km1188 €
1188 €
8000 km tai enemmän1735 €1735 €

Fewer opportunities top-up

Erasmus+ -ohjelma maksaa lisätukea (fewer opportunities top-up) opiskelijoille, joilla on muita vähemmän mahdollisuuksia osallistua Erasmus+ -ohjelmaan. Tähän ryhmään kuuluvat: perheelliset (alaikäisiä lapsia huollettavanaan, vaikka jäisivät kotimaahan), omaishoitajana toimivat (sopimus omaishoidosta kunnan kanssa), vammaiset ja toimintarajoitteiset (vähintään keskivaikea toiminnanvajaus), vakavista tai kroonisista terveysongelmista kärsivät tai kansainvälistä suojelua saaneet opiskelijat.

Lisätuen määrä pitkäkestoisessa liikkuvuudessa (2-12 kk) on 250 euroa/kk.

Oikeus lisätukeen osoitetaan opiskelijan ja HAMKin allekirjoittamalla vakuudella, joka lisätään SoleGrant-hakemukseen.

Esteettömyys- tai osallisuustuki

Yllä mainitun kiinteän fewer opportunities -lisätuen lisäksi opiskelijat voivat hakea ja saada myös todellisiin kustannuksiin perustuvaa osallisuustukea, mikäli heillä on enemmän tai muita kuluja kuin kiinteä tuki kattaa, tai mikäli heillä on myös muita esteitä liikkuvuusjaksolle kuin se, jonka perusteella kiinteä lisätuki on myönnetty.

Lisätietoja OPH:n sivuilla.

Voit olla oikeutettu Kelan tukiin myös harjoittelusi aikana eikä apuraha vaikuta tukiisi. Lähtiessäsi palkalliseen harjoitteluun, otathan huomioon opiskelijoiden tulorajat.

Ota selvää myös HAMKin ulkopuolisesta rahoituksesta. Niitä voi tiedustella erilaisilta järjestöiltä, säätiöiltä, rahastoilta, kaupungeilta, kunnilta, ystävyysseuroilta jne. Tietoa apurahoista saa mm. Säätiöpalvelun , EDUFIn ja Fulbright Centerin kotisivuilta.

EDUFI-harjoittelu korkeakouluopiskelijoille ja vastavalmistuneille.

Opetushallituksen kautta voit hakea työharjoitteluun ulkomaille ja OPH myöntää apurahan.

Apurahan saajana sitoudut:

  • noudattamaan harjoittelusuunnitelmaa (Learning Agreement for Traineeships)
  • huolehtimaan tarvittavat luvat, vakuutukset ja rokotukset kuntoon
  • palauttamaan tarvittavat lomakkeet ja raportit vaihdosta ohjeiden mukaisesti ja ajallaan
  • maksamaan apurahan tai osan siitä takaisin, mikäli keskeytät tai peruutat vaihtosi, et palauta vaadittuja asiakirjoja ajoissa SoleMove-järjestelmään tai vaihdon aikana ei kerry riittävästi opintopisteitä. (6 op/kk)
  • Vaihdon toteutunut kesto tarkistetaan vaihdon jälkeen vastaanottavan organisaation myöntämästä Traineeship Certificate -dokumentista. Jos vaihto on lyhentynyt suunnitellusta, apuraha lasketaan uudestaan ja tarpeen vaatiessa opiskelija palauttaa osan saamastaan apurahasta tai koko apurahan takaisin.
  • Myös harjoittelujakson pidentäminen edellyttää apurahasopimuksen muutosta.
person smiling from behind a screen // henkilö hymyilee näytön taka
kolme henkilöä työskentelee näyttöjen ääressä // three people working by screens

Apurahan hakeminen

Learning Agreement (LA) on harjoittelusuunnitelmasi ja työsopimuksesi, jossa määritetään millaisia töitä tulet tekemään harjoittelusi aikana ja millaisia taitoja tulet oppimaan. Learning Agreementin allekirjoittavat opiskelija, HAMKin puolesta opinto-ohjaaja tai harjoitteluvastaava sekä työnantaja.

Aloitathan LA:n täyttämisen heti varmistettuasi harjoittelupaikkasi. Allekirjoitettu LA on pakollinen liite SoleMove-hakemuksellasi. Ennen allekirjoitusten keräämistä, on hyvä vamistaa HAMK Internationalin kanssa, että dokumentti on täytetty oikein.

Learning Agreement -pohjan löydät täältä: Learning agreement for traineeships

Jos sinulla on kysymyksiä lomakkeen täyttöön liittyen, olethan yhteydessä HAMK Internationaliin.

Kun LA:si on tarkastettu ja olet kerännyt kaikki tarvittavat allekirjoitukset, voit luoda SoleMove-hakemuksen. Ohjeet hakemuksen tekemiseen löydät täältä:

Kun olet lähettänyt hakemuksesi, HAMK International käsittelee ja opinto-ohjaaja hyväksyy sen. Tämän jälkeen saat vielä kerran pyynnön vahvistaa harjoittelusi SoleMovessa.

Vahvistuksesi jälkeen saat sähköpostiisi ohjeet SoleGrant – apurahahakemuksen täyttämistä varten. SoleMoven hakemus tarvitaan opintojesi rekisteröimistä varten, SoleGrantin hakemus apurahan maksamista varten.

Kun apurahasi on hyväksytty ja lähetetty maksuun, saat jälleen sähköpostia. Sähköpostin vastaanottamisesta kuluu usein noin viikko, ennen kun apuraha näkyy tililläsi.

Voit hakea apurahaa vuoden ympäri. Haethan apurahaa kuitenkin hyvissä ajoin. Emme valitettavasti pysty käsittelemään apurahahakemuksia, jotka on jätetty harjoittelun päättymisen jälkeen. Pyrimme maksamaan apurahat viimeistään kaksi viikkoa ennen harjoittelun alkua, jos tarvittavat hakemukset liitteineen ovat SoleMovessa ja SoleGrantissa.

Erasmus+ -apuraha maksetaan kahdessa osassa: 80 % ennen vaihtoa ja loput 20 %, kun kaikki vaihdon jälkeiset tehtävät on suoritettu.

Ulkomaanharjoittelun suorittaminen

  • Jos alkuperäisiin harjoittelusuunnitelmiisi tulee muutoksia, ilmoita niistä viipymättä HAMK Internationaliin.
  • Ota aina yhteyttä mahdollisissa ongelmatilanteissa HAMK Internationaliin. Muista myös ilmoittaa välittömästi mikäli harjoittelujaksosi pitenee, lyhenee tai keskeytyy, sillä se saattaa vaikuttaa apurahaan.
  • Muista pyytää työnantajaa täyttämään Traineeship Certificate, kun harjoittelujaksosi on päättymässä.

  1. Täytä SoleMoven After Exchange -välilehti. Lataa kahden kuukauden kuluessa harjoittelun päättymisestä SoleMoveen Traineeship Certificate (=työtodistus). Huomioithan, että vaihdon tarkat päivämäärät tulee selvitä Traineeship Certificate -dokumentista. Apurahan määrä tarkistetaan vaihdon jälkeen näiden päivämäärien perusteella.
  2. Täytä SoleMoven Feedback-välilehti. Vastaa kysymyksiin huolella, se hyödyttää erityisesti uusia vaihtoon lähtijöitä!
  3. Varmista harjoitteluvastaavalta, tarvitseeko sinun toimittaa erillinen harjoitteluraportti saadaksesi opintopisteet harjoittelusta. Toimita harjoitteluvastaavalle myös kopio Traineeship Certificatesta!
  4. Tee harjoittelun hyväksilukemishakemus Pakissa. Sen liitteiksi tulee Traineeship Certificate / Transcript of Work (kopio). Harjoittelun hyväksilukemishakemus tehdään yhdessä opinto-ohjaajan tai harjoitteluvastaavan kanssa.
  5. Jos olit liikkuvuusjaksolla Erasmus+ -ohjelman kautta, vastaa Beneficiary Module -järjestelmän lähettämään EU survey -kyselyyn. EU survey -jatkokysely lähtee automaattisesti kuukauden kuluttua ulkomaanjakson päätyttyä. EU survey -jatkokyselyyn vastaaminen ei ole Erasmus+ -apurahan loppuosan maksuehtona.

HUOM: Opiskelijalla on vaihdon päättymispäivämäärän jälkeen 2 kuukautta aikaa hoitaa asiat kuntoon, muuten loppuerää ei makseta (mahdollisuus myös takaisin perintään).

Jos joudut keskeyttämään harjoittelusi tai harjoitteluaikasi lyhenee alkuperäisestä suunnitelmasta, toimi näin:

  • ilmoita keskeytyksestä HAMK Internationaliin
  • varaudu maksamaan takaisin sinulle maksettu ylimääräinen apuraha
  • ilmoita asiasta myös KELAan
  • muista hoitaa vaihdon jälkeinen dokumentointi SoleMovessa
Nainen tietokoneella.

Vaihtoon liittyvät käytännön asiat

Kun vaihtopaikka on varmistunut, voit sen jälkeen hoitaa käytännön järjestelyt, kuten lentolippujen varaamisen, viisumin/oleskeluluvan hankkimisen, asunnon hankkimisen jne.

Kannattaa myös selvittää, saatko kohdeyliopistosta tai -organisaatiosta apua asunnon hankinnassa ja muissa käytännön asioissa.

HAMKin tapaturmavakuutuksesta

HAMKin tapaturmavakuutus on voimassa opiskelijavaihdossa sekä palkattomassa harjoitteluvaihdossa ja se koskee ainoastaan päivittäistä harjoittelu- /opiskeluaikaa sekä matkaa harjoittelupaikan/koulun ja paikallisen asunnon välillä. HAMKin tapaturmavakuutus ei kata vapaa-aikana sattuneita vahinkoja, matkasairautta, matkatavaroita eikä toiselle aiheutettuja henkilö- tai tavaravahinkoja. Tästä syystä jokaisen vaihtoon lähtijän on itse huolehdittava tarpeeksi kattavasta vakuutusturvasta seuraavien ohjeiden mukaisesti. Vaihtoon ei saa lähteä ilman tarpeeksi kattavaa vakuutusturvaa.

KAIKKIEN OPISKELIJA- TAI HARJOITTELIJAVAIHTOON LÄHTEVIEN TULEE HANKKIA ITSE:

1. Matkavakuutus (travel insurance)
Sinulla tulee olla vaihdon aikana voimassa oma matkavakuutus, tarkista vakuutusturvasi omasta vakuutusyhtiöstäsi. Matkavakuutukseen ei yleensä kuulu normaalit sairaanhoitokulut, joten tarvitset erillisen sairaus- ja tapaturmavakuutuksen tai Eurooppalaisen sairaanhoitokortin.

2. EUROOPPALAINEN SAIRAANHOITOKORTTI (European Health Insurance Card), jos lähdet EU- ja ETA maahan tai Sveitsiin.
Lisätietoja: Eurooppalainen sairaanhoitokortti 
Kukin maa antaa hoitoa oman järjestelmänsä mukaisesti. Joudut maksamaan samat potilasmaksut ja omavastuuosuudet kuin maassa vakinaisesti asuvat. Jos hakeudut sellaisen sairaalan tai lääkärin hoitoon, joka ei kuulu kyseisen maan korvausjärjestelmään, joudut maksamaan kustannukset itse.
TAI
Sairaus- ja tapaturmavakuutus (health insurance/sickness and accident insurance), jos lähdet EU- ja ETA-maiden ulkopuolelle.
Joskus vastaanottava maa tai oppilaitos suosittelee jotain tiettyä vakuutusta, mutta yleensä riittää, kun sinulla on tarpeeksi kattava vakuutus.
Muutama ETA-maiden ulkopuolinen maa on solminut sosiaaliturvasopimuksen Suomen kanssa, lisätietoja saat Kelalta sivulta: Sosiaaliturvasopimukset 
Jos vastaanottava korkeakoulu tai työnantaja pyytää HAMKin vakuutustodistusta (englanninkielistä selvitystä siitä, mitä HAMKin opiskelijoilleen ottama vakuutus kattaa), saat sen kv-toimistolta ( [email protected] )

LISÄKSI KAIKKIEN PALKALLISEEN HARJOITTELIJAVAIHTOON LÄHTEVIEN TULEE SELVITTÄÄ:
1. Sisältyykö työnantajan vakuutukseen vastuuvakuutus (liability insurance)?
Mikäli työnantajasi ei sisällytä sinua vastuuvakuutukseensa, ei harjoittelu mitä todennäköisemmin voi toteutua, koska yksityishenkilönä vastuuvakuutuksen hankkiminen työskentelyn ajaksi on lähes mahdotonta.
2. Työskentelyajan vakuutukset
Palkallisessa harjoittelussa olet yleensä vakuutettuna työnantajan puolesta työskentelyaikoina, mutta eri maissa on erilaisia käytäntöjä, joten tarkista tämä huolellisesti. Huom! HAMKin tapaturmavakuutus ei ole voimassa palkallisessa harjoittelussa. Siis jos työnantajasi ei vakuuta sinua työskentelyaikana, tulee sinun hankkia itse sekä työajan että vapaa-ajan tapaturma- ja sairausvakuutukset.

HUOM: Vastavalmistuneiden harjoittelu
HAMKin vakuutukset eivät kata vastavalmistuneiden harjoittelujaksoa.

Vakuutukset ulkomailla – kuka on vastuussa?

Vaihto-opiskelu ja kaksoistutkinto 2-12kkTyöharjoittelu (palkaton)Työharjoittelu (palkallinen)
Tapaturmavakuutus (Accident insurance, koskee opiskelu-/harj.aikaa sekä matkaa koulun/työpaikan välillä)HAMKHAMKTyönantaja
Vastuuvakuutus (Liability insurance)HAMK (ei USA tai Kanada)Työnantaja
Matkavakuutus (Travel insurance)OpiskelijaOpiskelijaOpiskelija
Sairausvakuutus (Eurooppalainen sairaanhoitokortti tai EU:n ulkopuolelle health insurance/ sickness and accident insurance)OpiskelijaOpiskelijaOpiskelija

Vakuutussanasto

Matkavakuutus = Travel insurance. Matkavakuutus turvaa ja korvaa jos reissussa sattuu jotain. Tarkista ehdot omasta vakuutusyhtiöstäsi.

Vastuuvakuutus = Liability insurance. Vastuuvakuutus on vakuutus, joka korvaa ulkopuolisille aiheuttamasi vahingon, josta sinä olet lain mukaan korjausvelvollinen.

Ennen ulkomaille lähtöä on hyvä muistaa:
1. Tarkistaa kohdemaan vaatimat rokotukset ja hankkia ne hyvissä ajoin. Joissakin maissa rokotukset ovat pakollisia viisumia varten, mutta suositeltavat rokotukset kannattaa joka tapauksessa aina ottaa: ROKOTE.FI 
2. Tutustua Sairastaminen ulkomaanmatkalla EU-terveydenhoito.fi -nettisivuilla.
3. Käydä lääkärissä, erityisesti jos käytät säännöllistä lääkitystä.

Tutustu myös:
1. Matkailijan terveysopas

EUROOPPAAN

Jos olet EU-maan kansalaisen ja lähdössä toiseen EU-maahan:
Vaihtoon lähtiessäsi sinun ei tarvitse hankkia oleskelulupaa tai viisumia etukäteen Suomesta. Jos ulkomailla oleskelusi kestää pitempään kuin 3 kk, joissain maissa sinun tulee rekisteröidä oleskeluoikeutesi. Tämä tapahtuu yleensä paikallisen poliisiviranomaisen tai muun viranomaisen kanssa.
Tarkista kohdekorkeakoulusta tai harjoittelupaikasta, mitkä dokumentit ovat kohdemaassa tarpeen. Mukaan tarvitaan yleensä voimassa oleva passi, todistus opiskelupaikasta, vakuus varojen riittävyydestä (esim. opintotukipäätös, apurahapäätös), todistus sairausvakuutuksen voimassaolosta (Kelan E-lomake) ja passikuvia.

Jos olet muun kuin EU- tai ETA-maan kansalainen ja lähdössä EU-maahan:
Jos et ole EU- tai ETA-maan kansalainen, tarkista oleskelulupavaatimukset. Pääsääntöisesti kolmannen maan kansalaisen tulee aina hakea vaihtojaksoa varten erillinen oleskelulupa kohdemaan lähimmästä konsulaatista.

EUROOPAN ULKOPUOLELLE

Jos matkustat EU:n ulkopuolelle:
Tarkista viisumimääräykset. Lisätietoja viisumeista ja oleskeluluvista saat kohdemaan Suomen lähetystöstä.
Viisumi ja/tai oleskelulupa haetaan kohdemaan Suomen lähetystöstä ennen matkaan lähtöäsi ja sen hankkiminen kestää muutamasta viikosta muutamaan kuukauteen.

http://formin.finland.fi ->edustustot

Jos ole lähdössä riskialttiille alueelle, kannattaa tehdä matkustusilmoitus osoitteessa www.matkustusilmoitus.fi .

Tekemällä ilmoituksen ulkoministeriö voi tarvittaessa esim. kriisitilanteen sattuessa ottaa yhteyttä sinuun.

Vihreä matkustaminen

Oletko harkinnut maata pitkin matkustamista lentämisen sijaan? Erasmus+ tukee vähäpäästöisempää matkustamista maksamalla tukea useammalle matkapäivälle sekä korkeammalla matkatuella.

Lisätietoja saat HAMK Internationalilta sekä esim  | Green Erasmus

Kestävä matkustaminen kohteessa

Mitä todella tarvitset mukaasi? Mitä voisit ostaa käytettynä kohteessa? Miten läsnäolosi vaikuttaa paikalliseen kulttuuriin, luontoon ja talouteen? Matkustaessa voit tehdä monia kestävämpiä valintoja, mutta niitä voi olla hankala tunnistaa. Tutustu verkossa parempaan matkustamiseen jo ennakkoon, esim. Travel Better (sustainabletravel.org)