Hyppää sisältöön

Rajo

Tavoitteena nuorten työllisyys: Laadukasta ammattikoulusta ja yrittäjyystaitoja.

Hankkeen tiedot

HankeRajo – Tavoitteena nuorten työllisyys: Laadukasta ammattikoulusta ja yrittäjyystaitoja
Kesto1.1.2021-31.12.2022
ToteuttajatSuomen Somalia-verkosto koordinoi hanketta.
Verkoston lisäksi mukana on kolme suomalaista kansalaisjärjestöä:
Bado, Iftin-seura ja Sool, Sanaag and Hawd Development Association (SSHDA).
Paikallisina kumppanijärjestöinä toimivat: Knowledge-Action Center (KAC), Somali Social Forum (SSF) ja Nomadic Development Association (NDO).
Lisäksi mukana ammatillisen koulutuksen kehittämisessä on Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK.
RahoittajatSuomen Ulkoministeriö

Rajo tarkoittaa toivoa. Korkeasta työttömyydestä kärsivässä Afrikan sarvessa mahdollisuus ammattikoulutukseen ja yrittäjyystaitojen oppimiseen tuo nuorille toivoa valoisasta tulevaisuudesta.

Rajo-hanke tarjoaa ilman työtä tai opiskelupaikkaa oleville nuorille mahdollisuuden ammatilliseen koulutukseen. Pilottivaiheessa koulutusta järjestetään sähkö-, käsityö- ja ompelu- sekä kauneudenhoitoaloille. Nämä alat on arvioitu hankepaikkakunnilla Hargeisassa, Buhodlessa ja Gardossa työllistäviksi aloiksi, joilla on pulaa koulutetusta työvoimasta. Koulutuksiin kuuluu aina osana myös yrittäjyystaitojen opetusta, joka tarjoaa koulutuksesta valmistuneille myös ymmärrystä yrittäjyydestä ammattina ja elinkeinomahdollisuutena.

Hankkeessa tähdätään siihen, että puolet koulutukseen osallistuvista on tyttöjä ja naisia, sillä heillä on suurempi riski jäädä koulutusmahdollisuuksien ja työelämän ulkopuolelle. Myös erityisen haavoittuvassa asemassa olevien henkilöiden, kuten etnisten vähemmistöjen, maansisäisten pakolaisten ja vammaisten henkilöiden pääsyä koulutukseen tuetaan. Osana hanketta paikalliset kumppanijärjestöt lisäävät yleistä tietoisuutta haavoittuvassa asemassa olevien ihmisryhmien oikeuksista sekä edistävät heidän tasaveroista asemaansa koulutuksessa ja työmarkkinoilla.

Kohderyhmä

Ensisijaisesti 15–25-vuotiaille nuoret, joilla ei ole työ- tai opiskelupaikkaa. Ammatillisen koulutuksen kehittämisestä hyötyvät myös paikalliset oppilaitokset ja yritykset sekä koko yhteisö.

Seuraa meitä somessa!

Tutustu tutkimuksemme somekanaviin:

Yhteystiedot