Hyppää sisältöön
Etusivu Tutkimus Kansalaistiede

Kansalaistiede

Kansalaistiede – muutoksen tekijöinä yhdessä tutkien

Kansalaistieteeksi kutsutaan tutkimusta, johon muutkin kuin tutkijat voivat osallistua esimerkiksi ideoimalla tutkimusaiheita, keräämällä havaintoja tai muuten tuottamalla tietoa. Näin on mahdollista tavoittaa uusia näkökulmia ja löytää tutkimuskohteita, jotka ehkä jäisivät tutkimatta ilman kansalaisten osallistumista.

Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan ja Tieteellisten seurain valtuuskunnan julkaiseman Kansalaistieteen suosituksen mukaisesti mahdollistamme ja tuemme kansalaistieteen tekemistä osana hamkilaista tutkimustoimintaa. HAMKin näkökulmasta ihmisten osallistumisen avulla voidaan saavuttaa ymmärrystä erilaisista, esimerkiksi paikallisesti tärkeistä aiheista.

Tahtotila

Me HAMKissa teemme tutkimusyhteistyötä laajasti eri toimijoiden kanssa. Kansalaistiede on osa monialaista tutkimustoimintaamme. Yhdessä kansalaisten kanssa tutkimme ja tuotamme käytännönläheisiä ratkaisuja. Näemme kansalaistieteen yhtenä keinona toteuttaa aluekehitystä olemalla vuorovaikutuksessa paikallisten ihmisten kanssa sekä avaamalla ovia erilaisille yhteisöille ja kumppaneillemme kutsuna osallistua meillä tehtävään tutkimukseen. Etsimme ratkaisuja myös kansainvälisesti hyödyntäen RUN-Eurooppa-yliopiston verkostojamme samalla tarjoten toimijoille uudenlaiseen mahdollisuuksia tutkimus- ja kehittämistyöhön. 

Haluamme edistää tutkimuksen avoimuutta ja monimuotoisuutta ottamalla mukaan eri näkökulmia. Kansalaistiede on meille väylä osallistumiseen, oppimiseen ja vaikuttamiseen, maailman muuttamiseen ihmisen kokoisin askelin. 

Tavoite

Soveltava tutkimuksemme tuottaa käytännönläheisiä ratkaisuja, jotka vahvistavat yhteiskuntamme elinvoimaa, hyvinvointia ja kestävyyttä. Osallistamalla kansalaisia löydämme uusia tutkimuskohteita ja näkökulmia samalla kehittäen tutkimustoimintaamme. Vahvistamme alueellista vaikuttavuutta samalla avaten kansainvälisiä verkostojamme paikallisille toimijoille. RUN-Eurooppa-yliopiston alueellisten korkeakoulujen verkoston avulla yhdistämme ihmisiä tutkimus- ja kehittämistyössämme yli kansallisten rajojen tavoitteena varmistaa taloudellisesti, sosiaalisesti, kulttuurisesti ja ekologisesti kestävää kehitystä korkeakoulujen toiminta-alueilla. 

Kansalaistiede lähentää tutkimusta ja yhteiskuntaa: tieteellinen ajattelu ja tieteen periaatteet tulevat tutuiksi ja jalkautuvat osaksi arkea, kun kansalaiset ovat mukana tutkimuksen suunnittelussa ja toteutuksessa. Tutkimuksen vaikuttavuus paranee, kun kansalaiset ovat osallisia, ja sitä kautta sitoutuneita tutkimukseen ja sen tulosten hyödyntämiseen. Monialainen soveltava tutkimus vahvistuu vuoropuhelun ja tekemisen myötä.

Käytäntö ja kehittäminen

Olemme huomioineet kansalaistieteen HAMKin Parhauden strategiassa. Parhauden strategia kokoaa tutkimustoiminnan tavoitteet, vahvuudet ja suunnan. Sitä täydennetään vuosittaisilla välitavoitteilla ja arvioidaan jatkuvasti suhteessa toimintaympäristön muutokseen. 

HAMKissa tehdään jo tutkimusta ja kehittämistä yhdessä ihmisten kanssa. Tähän yhteistyöhön on olemassa ohjeistusta esimerkiksi tutkimusetiikan, tietosuojan, viestinnän ja kumppanuuksien hallinnan osalta. Tunnistamme kansalaistieteen tämänhetkisiksi muodoiksi HAMKissa: 

  • tutkimuksen suunnittelun yhdessä kansalaisten kanssa 
  • kansalaisten osallistumisen tiedon kerääjinä ja vastaanottajina 
  • kansalaisten toimimisen muutoksen tekijöinä, ”maailman parastajina”, tutkimustuloksia hyödyntäen. 

Teemme vuoden 2024 aikana ohjeen tutkijoille siitä, mitä kansalaistiede tarkoittaa, miten sitä voi edistää ja millaisia asioita on hyvä ottaa huomioon. Me HAMKissa teemme kansalaistiedettä vastuullisesti, hyvän tieteellisen käytännön periaatteita noudattaen. Hankimme ja tuotamme tietoa sekä arvioimme tehtyä tutkimusta eettisesti kestävillä menetelmillä. Viestimme tieteestä ja tutkimustuloksistamme avoimesti ja ymmärrettävästi.