CIBUS
Cutting food loss and waste in Europe
Hankkeen tiedot
Hanke | Cutting food loss and waste in Europe |
Kesto | 1.4.2024–30.6.2028 |
Toteuttajat | HAMK Hämeen ammattikorkeakoulu (osatoteuttaja), Hämeen liitto (osatoteuttaja) |
Rahoittajat | Interreg Europe 2021–2027 |
Budjetti | 2 136 491 € (HAMKin osuus 210 886 €) |
CIBUS-hankkeen tavoitteena on kasvattaa kahdeksan eurooppalaisen alueen kyvykkyyksiä kehittää ohjauskeinoja, jotka vauhdittavat ruokahävikin ja -jätteen vähentämistä. Paikallisilla ja alueellisilla viranomaisilla on keskeinen rooli, sillä ne voivat luoda ohjauskeinoja, jotka vauhdittavat ruokahävikin ja -jätteen ennaltaehkäisemistä ja vähentämistä.
Euroopan on vähennettävä ruokahävikkiä ja -jätettä tuotantoketjun kaikissa vaiheissa. Ruokahävikki ja -jäte muodostavat 5 % ruuankulutuksen hiilijalanjäljestä, ja ne synnyttävät Euroopan Unionille kustannuksia arviolta 130 miljardia euroa vuodessa. EU:n ruokahävikki- ja ruokajätefoorumi (EU Platform on Food Losses and Food Waste) tukee alan toimijoita ennaltaehkäisemään ruokahävikkiä ja -jätettä määrittelemällä toimenpiteitä, jakamalla hyviksi todettuja toimintatapoja ja seuraamalla ruokahävikin ja -jätteen kehitystä. Se tunnustaa alueellisten toimijoiden roolin ruokajärjestelmän sääntelyssä, mutta myös innovaatioiden edistämisessä ja toteuttamisessa.
Cutting food loss and waste (CIBUS) -hankkeen tavoitteena on viedä foorumin määrittelemiä suosituksia käytäntöön paikallisella tasolla. Paikallisilla ja alueellisilla viranomaisilla on mahdollisuus luoda ohjauskeinoja ruokahävikin ja -jätteen ennaltaehkäisemiseen ja vähentämiseen, tarjota taloudellisia kannustimia ja kannustaa uusien innovaatioiden hyödyntämiseen.
CIBUS-hankkeeseen osallistuu hankekumppaneita kahdeksasta eri EU-maasta. Kumppanit oppivat ruokahävikkiin ja -jätteeseen liittyvistä haasteista ja mahdollisista ratkaisuista omien alueidensa sidosryhmiltä ja toisiltaan, ja jakavat tietoa hyvistä toimintatavoista. Työn tuloksena aluekohtaisiin haasteisiin tunnistetaan potentiaalisia ratkaisuja, kuten eri alat yhdistäviä toimenpiteitä ruokahävikin ja -jätteen vähentämiseksi. Lopuksi ratkaisut sisällytetään alueellisiin toimintasuunnitelmiin.
Suomessa työ keskittyy Kestävän kasvun Kanta-Häme 2022–2025 maakuntaohjelman päivittämiseen ja kehittämiseen. Maakuntaohjelman avulla ohjataan maakunnan kehittämistoimia ja hankerahoituksen kohdentamista.
Toiminta-alue
Kanta-Häme
- Uutiset