Hyppää sisältöön

CIBUS

Cutting food loss and waste in Europe

Hankkeen tiedot

HankeCutting food loss and waste in Europe
Kesto1.4.2024–30.6.2028
ToteuttajatHAMK Hämeen ammattikorkeakoulu (osatoteuttaja), Hämeen liitto (osatoteuttaja) 
RahoittajatInterreg Europe 2021–2027
Budjetti2 136 491 € (HAMKin osuus 210 886 €)

CIBUS-hankkeen tavoitteena on kasvattaa kahdeksan eurooppalaisen alueen kyvykkyyksiä kehittää ohjauskeinoja, jotka vauhdittavat ruokahävikin ja -jätteen vähentämistä. Paikallisilla ja alueellisilla viranomaisilla on keskeinen rooli, sillä ne voivat luoda ohjauskeinoja, jotka vauhdittavat ruokahävikin ja -jätteen ennaltaehkäisemistä ja vähentämistä. 

Euroopan on vähennettävä ruokahävikkiä ja -jätettä tuotantoketjun kaikissa vaiheissa. EU Platform on Food Losses and Food Waste –ohjelma tunnistaa alueellisten ja paikallisten viranomaisten roolin ruokajärjestelmän säätelijöinä, mutta myös innovaatioihin kannustavina toimijoina. Paikallisilla ja alueellisilla viranomaisilla on mahdollisuus luoda ohjauskeinoja, jotka vauhdittavat ruokahävikin ja -jätteen ennaltaehkäisemistä ja vähentämistä, tarjoavat taloudellisia kannustimia ja kannustavat uusien innovaatioiden hyödyntämiseen.  

CIBUS-hankkeeseen osallistuu hankekumppaneita kahdeksasta eri EU-maasta. Kumppanit oppivat ruokahävikkiin ja -jätteeseen liittyvistä haasteista ja mahdollisista ratkaisuista omien alueidensa sidosryhmiltä ja toisiltaan, ja jakavat tietoa hyvistä toimintatavoista. Valikoidut ohjausinstrumentit päivitetään oppien avulla. Näillä aktiviteeteilla pyritään toteuttamaan EU Platform on Food Losses and Food Waste -ohjelman asettamia suosituksia. 

Suomessa työ keskittyy Kestävän kasvun Kanta-Häme 2022–2025 maakuntaohjelman päivittämiseen ja kehittämiseen. 

Toiminta-alue

Kanta-Häme

Yhteystiedot