Hyppää sisältöön

VIIVI

Vauhtia ilmastomyönteisiin vesistöinvestointeihin

Hankkeen tiedot

HankeVauhtia ilmastomyönteisiin vesistöinvestointeihin
Kesto1.11.2023–31.10.2025
ToteuttajatVanajavesikeskus (päätoteuttaja),
Hämeen ammattikorkeakoulu Oy
RahoittajatEuroopan Maaseuturahasto 2023–2027
Budjetti250 000 € (EU:n osuus 107 500 €)

Kanta-Hämeen järvien ja jokien tila on heikentynyt. Alueen vesistöt luokitellaan paikoin tyydyttäviksi ja Vanajaveden reitin osalta osin välttäväksi, ja näin vesienhoitotoimenpiteiden tarve on kohdealueella suuri. Kanta-Hämeen alueella on jatkuva tarve kehittää vesiensuojeluyhdistysten yhteistyötä ja toteuttaa vesiensuojelutoimenpiteitä sekä vanhojen rakenteiden huoltoa.

Tähtäämme Vauhtia ilmastomyönteisiin vesistöinvestointeihin (VIIVI) -hankkeessa Kanta-Hämeen vesien hyvinvointiin, ravinnehuuhtoumien ehkäisemiseen, ilmastonmuutokseen sopeutumiseen seka luonnon monimuotoisuuden turvaamiseen.

Hankkeessa on kuusi teemaa: vesienhoito, vieraslajit, ilmastotoimet, uhanalaisten lajien suojeleminen, maisemanhoito sekä viestintä. Tavoitteiden toteuttamiseksi kartoitamme kunnostuksia vaativia kohteita ja suunnittelemme ilmasto- ja ympäristöinvestointihankkeita yhdessä paikallistoimijoiden kanssa. Lisäksi toteutamme hankkeessa investointeja tukevia talkoita, tapahtumia ja uusien kunnostusmenetelmien testausta. Hyödynnämme kartoituksissa, viestinnässä ja kunnostuksissa alueen luonto- ja ympäristöalan oppilaitoksia.

Hankkeen tuloksena syntyy mm.

  • kunnostuskohteiden kartoituksia
  • suunnitelmia ilmasto- ja ymparistöinvestointihankkeiden käynnistämiseksi erilaisia vesien- ja maisemanhoidollisia talkoita
  • uusien kunnostusmenetelmien esittelytilaisuuksia
  • monipuolisia tapahtumia ja kokoontumisia
  • toimijoiden verkostoitumista ja uudenlaisia yhteistyömuotoja

Kohderyhmä

Vesi- ja maa-alueiden omistajat, järvien suojeluyhdistykset, ELY-keskuksen vesienhoito- ja luonnonsuojeluasiantuntijat, alueiden asukkaat

Toiminta-alue

Kanta-Häme

Yhteystiedot

heidi kontio

Ympäristökoordinaattori

[email protected]

+358 50 408 7946

HAMK, Hämeen ammattikorkeakoulun kirjoitettu mustalla tekstillä. Vieressä HAMKin symboli