Hyppää sisältöön
Home Vaihdossa Yhdysvalloissa: Spring break, opiskelua ja unohtumattomia kokemuksia!

Vaihdossa Yhdysvalloissa: Spring break, opiskelua ja unohtumattomia kokemuksia!

HAMKin toisen vuoden tradenomiopiskelija Ronja Koponen pakkasi laukkunsa ja suuntasi kohti Yhdysvaltoja alkuvuodesta 2024. Neljän kuukauden vaihto-opiskelu Ferris State Universityssa Michiganissa tarjosi ainutlaatuisen tilaisuuden kokea amerikkalaista yliopistoelämää, tutustua uuteen kulttuuriin ja luoda uusia ystävyyssuhteita.

Uusia kokemuksia ja itsenäistä opiskelua

Ronjan vaihtoaika oli täynnä upeita kokemuksia. Erityisesti muistoihin jää spring break, jonka aikana hän suuntasi kuuden päivän road tripille ystäviensä kanssa. He huristelivat vuokra-autolla usean osavaltion läpi, nähden kaiken New Yorkista ja Niagaran putouksista Kanadan Torontoon ja Detroitiin. Matkalla Ronja pääsi kokemaan amerikkalaisen kulttuurin kirjoa ja näkemään upeita maisemia. Koulun International office myös järjesti vaihto-opiskelijoille retken Chicagoon, joka maksoi vain 10 dollarin bussilipun verran.

Yhdysvalloissa opiskelu erosi jonkin verran HAMKissa opiskelusta. Ryhmätöitä ei juuri ollut, vaan painotus oli enemmän itsenäisessä työskentelyssä. Tehtävät annettiin viikkotasolla ja isompien töiden tekemiseen saattoi olla kaksi viikkoa aikaa. Ronja nautti tästä tyylistä ja koki sen sopivan hänelle oikein hyvin. Hän suoritti vaihto-opiskelun aikana kaksi liiketalouden kurssia sekä kaksi rikos- ja oikeustieteiden kurssia. Toinen liiketalouden kursseista oli peruskurssi, sillä edistyneempiä ei voinut valita suorittamatta aiempia. Osa opiskeltavista asioista oli ennestään tuttua, mutta Ronjan kokemuksen mukaan Yhdysvalloissa jo peruskurssilla syvennyttiin asioihin, joita Suomessa käsitellään vasta myöhemmin. Toinen kurssi keskittyi B2B-myyntiin ja kurssin lopputyö oli parin kanssa käyty vuoropuhelu, jossa demonstroitiin B2B-myyntikeskustelua.

Tutustumista eri kulttuureihin

Vaihto-opiskelu toi tullessaan myös joitain haasteita. Ronja joutui totuttelemaan uuteen ruokakulttuuriin, joka erosi suuresti suomalaisesta. Kouluruokalassa oli usein pizzaa, tacoja ja hampurilaisia, joten terveellistä ruokaa tuli ikävä. Kansainvälisillä festareilla vaihto-opiskelijat saivat tehdä kotimaansa ruokia ja Ronja tarjoili kalakeittoa. Parasta oli, kun siitä sai tehdä juuri oman maun mukaista. Samalla ajanjaksolla koulussa oli viisi muutakin vaihto-opiskelijaa ympäri maailman, mutta kampuksen noin 200 hengen asuntolassa suurin osa oli ulkomaalaisia, joista osa suorittaa koko tutkinnon Yhdysvalloissa. Eri kulttuureihin pääsi siis tutustumaan hyvinkin läheltä.

Yhdysvallat oli Ronjalle päivänselvä kohdemaa, sillä sinne on muuten hyvin hankala päästä. Ronja haki vaihtoon HAMKin tarjoamien vaihtoehtojen kautta ja hakuprosessin hän koki helpoksi. Tukea sai joka vaiheessa, eikä mikään ollut liian hankalaa. Lentäminen ja viisumiprosessi tosin toivat hieman jännitystä matkaan. Matkaan sisältyi useita vaihtoja ja Yhdysvalloissa tullivirkailijat kyselivät samoja kysymyksiä kerta toisensa jälkeen tarkistaakseen pysyvätkö vastaukset yhdenmukaisina, jotta matkustaja päästetään maahan.

Kielimuuri ei ollut Ronjalle ongelma ja hän sanookin, että kielitaidon ei todellakaan kannata antaa jarruttaa vaihtohaaveita! Vaihto-opiskelijana sai pieniä helpotuksia professoreilta. Ronjan ei esimerkiksi odotettu paikallisten tapaan tietävän kaikkia Yhdysvaltojen presidenttejä.

Ronjalle vaihto-opiskelu Yhdysvalloissa oli unohtumaton kokemus, joka avarsi hänen maailmaansa ja antoi rohkeutta tarttua tulevaisuuden haasteisiin. Hän kannustaa kaikkia opiskelijoita harkitsemaan vaihto-opiskelua, sillä se on ainutlaatuinen tilaisuus oppia uutta, kehittää itseään ja luoda tärkeitä ihmissuhteita.

Kirjoittaja Ninni Peltola, liiketalouden harjoittelija