Sähköpätevyysopinnot, osa 1
Ilmoittaudu
Koulutusalat
- Sähkö- ja automaatiotekniikka
- Tekniikka ja liikenne
Koulutustyyppi
- Avoin ammattikorkeakoulu
Opintojen taso
- Ammattikorkeakouluopinnot (AMK)
Opetuskieli
- Suomi
Opetusmuoto
- Verkko-opetus
Tavoite
Opintojaksolla perehdytään Suomen sähköntuotantoon ja -jakeluun liittyvään teknologiaan sekä sähköverkon erilaisiin häiriöihin sekä muihin ilmiöihin itsenäisesti suoritettavien tehtäväkokonaisuuksien kautta. Opintojakson keskeisiä aihealueita ovat esimerkiksi sähkön tuotantoon liittyvät voimalaitokset, tuotantoon käytetyt raaka-aineet sekä sähkömarkkinat. Lisäksi perehdytään sähkön siirto- ja jakelujärjestelmiin, jakelujärjestelmän keskeisiin komponentteihin sekä kiinteistöjen sähköjärjestelmiin.
Opintojakson suoritettuasi sinulle on rakentunut selkeä kuva Suomen sähkönjakeluverkon rakenteesta voimalaitokselta kiinteistön sähköliittymään. Tiedät sähkömarkkinoiden toiminnan sekä pystyt hahmottamaan koko sähköntuotannon arvoketjun vaikutuksen ympäristön kannalta haitallisiin päästöihin. Ymmärrät sähköverkon ilmiöitä ja osaat suojata sähköverkon eri osia häiriöitä sekä vikatapauksia vastaan ja osaat siirtää teoriatiedon käytännön työelämään erilaisiin verkon mitoitus- sekä suojaustehtäviin.
Opit suunnittelemaan ja toteuttamaan yksinkertaisen sähköisen mittauksen, perustelemaan valitsemasi menetelmän, ja arvioimaan tulosten oikeellisuutta. Lisäksi opit ymmärtämään mittausvirheen merkityksen mittaustulokseen, ja määrittämään sen hyödyntäen matemaattisia työkaluja. Opit ymmärtämään kalibroinnin merkityksen ja osaa toteuttamaan kalibroinnin yksinkertaiselle mittaukselle. Opit analysoimaan tuloksia määrällisesti ja ladullisesti, sekä raportoimaan tulokset kirjallisesti ja graafisesti ja kuvaamaan käyttämäsi menetelmät toistettavasti.
Ymmärrät sähkövarauksen, sähkökentän, potentiaalin ja jännitteen käsitteet sekä tiedät sähkötekniikkaan liittyvät suureet ja niiden SI-yksiköt. Ymmärrät tasavirtapiirien perusperiaatteet ja peruskomponentit. Osaat soveltaa Ohmin lakia, Joulen lakia, ja Kirchoff 1. ja 2. lakeja, sekä osaat määrittää virran ja jännitteen jaon. Hallitset virtapiirin sieventämisen, Thevenin ja Nortonin teoreemat sekä silmukkamenetelmän.
Sisältö
Sähkönjakeluverkot, 7 op
Sähkömittaustekniikka, 4 op
Teoreettinen sähkötekniikka - DC, 4 op
Sisällön aikataulutus
Opintojakson toteutusajankohta on 13.1.2025 - 14.3.2025.
Moduulistartti on 13.1.2025 Zoomissa. Ajankohta tarkentuu myöhemmin, mutta Linkki Zoomiin löytyy sekä Moodlesta että osoitteesta https://lukkarit.hamk.fi hakemalla joko ryhmän VV2425 tai AV3TEKN24.
Opiskeltavat moduulin osat ovat:
Sähkönjakeluverkot 7 op, Sähkömittaustekniikka 4 op ja Teoreettinen sähkötekniikka - DC 4 op.
Opetusmenetelmät
Opintojakso toteutetaan itsenäisenä verkko-opiskeluna. Oppimisympäristönä Moodle osoitteessa learn.hamk.fi.
Oppimateriaali
Elovaara, J. & Haarala, L. 2011. Sähköverkot I – Järjestelmätekniikka ja Sähköverkon laskenta. Helsinki: Oy Yliopistokustannus, HYY Yhtymä.
Elovaara, J. & Haarala, L. 2011. Sähköverkot II– Verkon suunnittelu, järjestelmät ja laitteet. Helsinki: Oy Yliopistokustannus, HYY Yhtymä.
Hietalahti, L. 2013. Sähkövoimatekniikan perusteet. Vantaa: AMK Kustannus Oy Tammertekniikka.
STUL: Maadoituskirja
STUL: Rakennusten ylijännite- ja ukkossuojaus
Sähkömittaustekniikka, Halko Pekka, Edita, Opetushallitus, 95s. Kurssikirja löytyy HAMKin kirjastosta.
Osa materiaalista esitellään verkko-oppimisympäristössä Moodlessa (learn.hamk.fi).
Opetuksen aikataulu
Opinnot sisältävät merkittävän määrän opiskelijan itsenäistä työskentelyä. Yksi opintopiste vastaa noin 27 tuntia opiskelijan työtä, joten tämän kokonaisuuden suorittaminen vaatii yhteensä noin 400 tunnin työpanoksen.
Työelämäyhteistyö
Sisältö on työelämälähtöistä.
Lisätiedot
Opinto sisältää osan Sähköpätevyys 2 -vaatimuksista. Tarkat tiedot sähköpätevyysvaatimuksista (opinnot ja työkokemus) löydät sivulta https://www.seti.fi/sahkopatevyydet.
Tämä toteutus täydentää 'Sähköpätevyysopinnot, osa 2', 'Sähköpätevyysopinnot, osa 3' ja 'Sähköpätevyysopinnot, osa 4' opintotarjontaa. Osat 1 ja 2 ovat tarjolla kevätlukukaudella, osat 3 ja 4 syyslukukaudella. Osien suorittamisjärjestyksellä ei ole merkitystä.
Opintojen menestyksekäs suorittaminen edellyttää sähköalan perusosaamista.
Avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijat ilmoittautuvat avoimen AMKin ilmoittautumisaikoina HAMKin verkkosivulla. Lisätietoja avoimen AMKin ilmoittautumisesta, maksuista ja opinnoista löytyy osoitteesta: https:/www.hamk.fi/avoin. Toteutukselle on varattu 50 paikkaa avoimen AMK:n opiskelijoille.
Kustannukset opiskelijalle: Avoimen AMK:n maksut löytyvät HAMKin verkkosivulta. Maksu suoritetaan ilmoittautumisen yhteydessä.
Avoin AMK ja CampusOnline opiskelijat voivat antaa moduuli/opintojaksopalautetta selaimen kautta osoitteessa https://pakki.hamk.fi/spark.
Opintojakson sähköinen oppimisympäristö avautuu toteutuksen alkaessa. Ilmoittautuneet ohjautuvat automaattisesti oppimisympäristöön.
Arviointikriteerit
1-5
Perumisehdot,
Avoimen AMKin opinnot
Ilmoittautumalla koulutukseen hyväksyt perumisehdot.
- Opiskelupaikan perumisesta on ilmoitettava aina sähköpostilla osoitteeseen [email protected] (Huomaathan, että kesä- ja joulutaukojen aikana käsittely voi viivästyä.)
- Ilmoittautumisen voi perua maksutta vähintään 14 vuorokautta ennen opintojen alkamista.
- Opintomaksua ei palauteta, jos opintojen alkuun on alle 14 vuorokautta, jätät saapumatta opintoihin tai keskeytät aloittamasi opinnot.
- Opintomaksu voidaan palauttaa kokonaan tai osittain, jos sinut valitaan tutkinto-opiskelijaksi ennen kuin ehdit aloittaa avoimen amkin opintosi. Tässä tapauksessa tee peruminen mahdollisimman pian sähköpostilla osoitteeseen [email protected]
- HAMK voi perua opinnot muun muassa vähäisen osanottajamäärän vuoksi. Myös muut muutokset (esimerkiksi aikataulu-, opettaja- ja paikkamuutokset) ovat mahdollisia.
Tärkeää tietää
Nämä asiat on tärkeää tietää silloin, kun pohdit opiskelua HAMKin avoimessa ammattikorkeakoulussa:
Avoimen ammattikorkeakoulun opintojen opiskelija ei voi saada valtion myöntämää opintotukea tai opiskelija-alennuksia, ellei hän ole muiden opintojen perusteella oikeutettu etuuksiin.
Avoimen amkin opiskelijat ovat saman vakuutuksen piirissä kuin HAMKin tutkinto-opiskelijat.
Opinnoille ilmoittautuessa on huomioitava, että opinnoilla voi olla esitietovaatimuksia. YAMK-tutkintojen avoimilla opinnoilla vaaditaan usein aiempi suoritettu AMK-tutkinto. Opiskelijan tulee itse harkita vastaavatko omat pohjatiedot ja -taidot opinnon suorittamisen edellyttämiä esitietoja.
Opiskelu avoimessa ammattikorkeakoulussa vaatii oman tietokoneen. Opintonsa aloittavien tulee hankkia oma kannettava tietokone, mikäli sellaista ei vielä ole. Katso lisätietoja HAMKin IT-palveluiden säännöt ja ohjeet sivulta. Opiskelu tapahtuu usein verkossa ja voi olla ajasta ja luokkatilasta riippumatonta.
HAMKin avoimia opintoja suorittava (opintopistekohtaisella maksulla) saa opinto-oikeuden opinnon suorittamiseksi kyseisen opinnon keston ajalle. Nonstop-opinnoissa opinto-oikeusaika on 3 kk. Opinto-oikeuden päättymisen jälkeen tehtyjä suorituksia ei enää hyväksytä.
Tiedot suorittamistasi opinnoista löytyvät Oma Opintopolusta osoitteesta https://opintopolku.fi/koski. Jos tarvitset lisäksi virallisen allekirjoitetun opintosuoritusotteen, lähetä pyyntö osoitteeseen [email protected].
Yhteystiedot
Kysy ilmoittautumisesta ja käytännön järjestelyistä: [email protected]
Kysy opintojen sisällöistä opettajalta/kouluttajalta.
Henkilökunnan sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)hamk.fi