Hyppää sisältöön
Opiskelija selin pöydän ääressä
Home Koulutushaku

Tuotteistaminen vaatetus- ja muotialalla

Ilmoittaudu

Haku on päättynyt

Koulutusalat

  • Muotoilu
  • Muotoiluala

Koulutustyyppi

  • Avoin ammattikorkeakoulu

Opintojen taso

  • Ammattikorkeakouluopinnot (AMK)

Opetuskieli

  • Suomi

Kampus

  • Online

Opetusmuoto

  • Verkko-opetus

Tavoite

Opintojkasolla perehdyt vaatetus- ja muotialan tuotteistamisprosessiin teollisen valmistamisen näkökulmasta. Tutustut tuotteistamisprosessissa tarvittaviin dokumentteihin ja ymmärrät niiden merkityksen. Opit tekemään tuotteistamisprosessin dokumentteja, kuten mittataulukkoja ja teknisiä ohjeistuksia.

Opit:
-tuotteistamisprosessin perusteet vaatetus- ja muotialalla
-tuottamaan tuotteistamisprosessissa vaadittavia dokumentteja
-laatimaan mittataulukkoja
-hyödyntämään laskentataulukko-ohjelmaa mittataulukkojen sarjonnassa
-piirtämään tuotteen tasokuvan Adobe Illustrator- ohjelmalla
-laatimaan tuotteen valmistuksessa vaadittavat tekniset ohjeistukset

Sisältö

Tuotekehitysprosessissa vaate muuttuu tuotekuvasta tuotantokelpoiseksi tuotteeksi. Tuotteistaminen on olennainen osa tuotekehitysprosessia. Tuotteistamisprosessiin kuuluvat olennaisina osina tuotteen tasokuvan piirtäminen ja valmistamisen tekninen ohjeistaminen sekä muiden tuotekehotysdokumenttien laadinta. Myös laadunvalvonta on tärkeä osa tuotekehitystä ja teollista tuotantoa.

Tämä käytännönläheinen ja helppotajuinen kurssi soveltuu vaatetus- ja muotialalla työskenteleville sekä alasta kiinnostuneille. Opintojakso antaa hyvät valmiudet teollisen tuotteistamisprosessin ymmärtämiseen esimerkiksi omaa alan yritystoimintaa suunnitteleville tai alan tehtävissä etenemiseksi.

Sisällön aikataulutus

Kurssin aikana käymme käytännönläheisesti läpi tuotteistamisen prosessin vaatetus- ja muotialalla toteuttamalla ko. prosessissa tarvittavat dokumentit. Tutustumme prosessin eri vaiheisiin ja niiden merkitykseen tuotantoprosessissa neljän osa-alueen kautta.

Opintojakso on jaettu neljään osa-alueeseen:
-Tasokuva: Tasokuvan merkitys tuotantoprosessissa ja tasokuvan piirtäminen Adobe Illustrator-ohjelmalla.
-Mitoitus ja sarjonta: Opetellaan mitoitus- ja sarjontatyöskentely mittataulukon kautta
-Materiaalit ja rakenteet: Materiaalien ja rakenneratkaisujen kommunikointi tuotantoprosessissa
-Tech Pack: Kaiken kurssin aikana työstetyn informaation kokoaminen yhteen Tech Packiksi.

Opetusmenetelmät

Opintojakso suoritetaan kokonaan verkko-opintoina. Opintojaksolla tutustut itsenäisesti ja omassa tahdissasi kurssin oppimateriaaleihin ja suoritat oppimistehtäviä. Kurssin oppimateriaalit koostuvat nauhoitetuista luennoista sekä valitusta lähdeaineistosta. Opintojaksolla tarjotaan vapaaehtoisia ohjauskertoja Zoomissa seuraavina ajankohtina: 24.9.2024 klo 17.30-19.00 ja 22.10.2024 klo 17.30-19.00.
Ohjauskertojen Zoom-linkki ja oppimateriaalit löytyvät verkko-oppimisympäristö Learnista. Opintojakso sisältää myös suositukset materiaaleista, joilla voi halutessaan tukea omaa oppimista ja hankitun tiedon soveltamista

Oppimateriaali

Kurssin oppimateriaalit koostuvat nauhoitetuista luennoista sekä valitusta lähdeaineistosta. Opintojakso sisältää myös suositukset materiaaleista, joilla voi halutessaan tukea omaa oppimista ja hankitun tiedon soveltamista

Osa oppimateriaalista on englannin kielistä johtuen alan kansainvälisyydestä.

Opetuksen aikataulu

Kurssin laajuus on 5 op, joka vastaa 135 opiskelijan työtuntia. Opintojakso koostuu omaan tahtiin tutustuttavasta kirjallisesta materiaalista sekä tehtävistä. Ajankäyttö on mahdollista sovittaa itselle sopivaksi. Opintojakso soveltuu hyvin suoritettavaksi esimerkiksi työn ohessa.

Työelämäyhteistyö

Kurssin tehtävät on mahdollista tehdä opiskelijan hankkimalle yritykselle. Opiskelija vastaa itse tästä yhteistyöstä.

Lisätiedot

Lisätietoja avoimen AMKin ilmoittautumisesta, maksuista ja opinnoista löytyy osoitteesta: https:/www.hamk.fi/avoin

Muistathan antaa palautetta kurssin toteutuksesta Hamkin palautejärjestelmän kautta. HAMKin käyttämä opintopalautejärjestelmä on 1.8.2021 alkaen Spark-opintopalaute. Spark on myös avoimen AMKin opinnoissa.

Avoin AMK opiskelijat voivat antaa moduuli/opintojaksopalautetta selaimen kautta osoitteessa https://pakki.hamk.fi/spark. Palautteen antaminen on mahdollista aikaisintaan 1 viikko (7 päivää) ennen toteutusuunnitelmalle merkittyä päättymispäivää ja se jatkuu yhden viikon (7 päivää) toteutuksen päättymisen jälkeen. Moduulipalautteeseen vastaamisesta opiskelija saa automaattisen muistutusviestin opiskelijasähköpostiin toteutuksen päättymispäivänä. Spark-opintopalaute näkyy opiskelijoille Pakki-opiskelijan työpöydällä

Arviointikriteerit

1-5

Perumisehdot,
Avoimen AMKin opinnot

Ilmoittautumalla koulutukseen hyväksyt perumisehdot.

  • Opiskelupaikan perumisesta on ilmoitettava aina sähköpostilla osoitteeseen [email protected] (Huomaathan, että kesä- ja joulutaukojen aikana käsittely voi viivästyä.) 
  • Ilmoittautumisen voi perua maksutta vähintään 14 vuorokautta ennen opintojen alkamista. 
  • Opintomaksua ei palauteta, jos opintojen alkuun on alle 14 vuorokautta, jätät saapumatta opintoihin tai keskeytät aloittamasi opinnot. 
  • Opintomaksu voidaan palauttaa kokonaan tai osittain, jos sinut valitaan tutkinto-opiskelijaksi ennen kuin ehdit aloittaa avoimen amkin opintosi. Tässä tapauksessa tee peruminen mahdollisimman pian sähköpostilla osoitteeseen [email protected] 
  • HAMK voi perua opinnot muun muassa vähäisen osanottajamäärän vuoksi. Myös muut muutokset (esimerkiksi aikataulu-, opettaja- ja paikkamuutokset) ovat mahdollisia.

Tärkeää tietää

Nämä asiat on tärkeää tietää silloin, kun pohdit opiskelua HAMKin avoimessa ammattikorkeakoulussa:

Avoimen ammattikorkeakoulun opintojen opiskelija ei voi saada valtion myöntämää opintotukea tai opiskelija-alennuksia, ellei hän ole muiden opintojen perusteella oikeutettu etuuksiin.

Avoimen amkin opiskelijat ovat saman vakuutuksen piirissä kuin HAMKin tutkinto-opiskelijat.

Opinnoille ilmoittautuessa on huomioitava, että opinnoilla voi olla esitietovaatimuksia. YAMK-tutkintojen avoimilla opinnoilla vaaditaan usein aiempi suoritettu AMK-tutkinto. Opiskelijan tulee itse harkita vastaavatko omat pohjatiedot ja -taidot opinnon suorittamisen edellyttämiä esitietoja.

Opiskelu avoimessa ammattikorkeakoulussa vaatii oman tietokoneen. Opintonsa aloittavien tulee hankkia oma kannettava tietokone, mikäli sellaista ei vielä ole. Katso lisätietoja HAMKin IT-palveluiden säännöt ja ohjeet sivulta. Opiskelu tapahtuu usein verkossa ja voi olla ajasta ja luokkatilasta riippumatonta.

HAMKin avoimia opintoja suorittava (opintopistekohtaisella maksulla) saa opinto-oikeuden opinnon suorittamiseksi kyseisen opinnon keston ajalle.
Kesäopintoja suorittavan opiskelijan opiskeluoikeus on 30.9 saakka.

Tiedot suorittamistasi opinnoista löytyvät Oma Opintopolusta osoitteesta https://opintopolku.fi/koski. Jos tarvitset lisäksi virallisen allekirjoitetun opintosuoritusotteen, lähetä pyyntö osoitteeseen [email protected].

Yhteystiedot

Kysy ilmoittautumisesta ja käytännön järjestelyistä: [email protected]

Kysy opintojen sisällöistä opettajalta/kouluttajalta.
Henkilökunnan sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)hamk.fi