![](https://www.hamk.fi/wp-content/uploads/2024/04/AdobeStock_655251093.jpeg)
Kasvis-TKI
Kasvisruokainnovaatioilla kasvuun
![](https://www.hamk.fi/wp-content/uploads/2024/02/FI-Euroopan-unionin-osarahoittama_POS-400x84-1.png)
![Hämeen liitto. Regional council of Häme. Kirjoitettu mustalla. Ylhäällä punainen vaakuna.](https://www.hamk.fi/wp-content/uploads/2023/10/2020-02-hameenliitto-logo-rgb-pysty-800x423.jpg)
Hankkeen tiedot
Hanke | Kasvisruokainnovaatioilla kasvuun (Kasvis-TKI) |
Kesto | 1.1.2024–30.6.2026 |
Toteuttajat | Hämeen ammattikorkeakoulu Oy (pääkoordinaattori), Luonnonvarakeskus, Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymä, Hämeen ammatti-instituutti Oy, Koulutuskuntayhtymä Tavastia |
Rahoittajat | Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR), Hämeen liitto |
Budjetti | 494 818 € (HAMK:n osuus 143 463 €) |
Ilmasto- ja ympäristöystävällisten sekä ravitsemuksellisten hyvien kasvisruokatuotteiden kehittämisessä tarvitaan monipuolista osaamista, jonka vuoksi yritysten ja ruoka-alan toimijoiden yhteistyön tiivistäminen on tärkeää. Edistämme Kasvisruokainnovaatioilla kasvuun -hankkeessa uudenlaisten kasvistuotteiden tarjontaa tuottamalla tietoa ja reseptiikkaa koko kasvisketjun käyttöön ja muodostamalla uusia yhteistyöverkostoja.
Kasvisruokatuotteiden käyttö kasvaa, mikä on myönteistä sekä ympäristön että ihmisten hyvinvoinnin kannalta. Käytetyimpien kasvislajien määrä raaka-aineina on kuitenkin melko suppea. Valikoiman suppeus vaarantaa ruokatuotannon monipuolisuutta ja huoltovarmuutta ilmastonmuutoksen edetessä. Lisäksi kuluttajat ovat yhä heterogeenisempi ryhmä, joka arvottaa ruokatuotteiden ominaisuuksia, kuten helppoutta, makua, ravintosisältöä, elämyksiä tai uutuuksia eri painotuksilla.
Tavoitteenamme Kasvisruokainnovaatioilla kasvuun -hankkeessa on edistää toimijoiden yhteistyötä ja innovaatio-osaamista. Innovointivalmiuksia voidaan kasvattaa esimerkiksi matalan kynnyksen tuotekokeiluilla sekä tuote- ja palvelukehityksellä yhdessä yritysten ja TKI-toimijoiden kanssa. Asiakaslähtöistä ajattelua kehittämällä voidaan myös helpottaa ja rohkaista kuluttajia kasvismyönteisten valintojen tekemiseen.
Kohderyhmä
Kanta-hämäläiset puutarha- ja elintarvikealan yritykset sekä ammattikeittiöt
Toiminta-alue
Kanta-Häme
Toteutus
- Uusien kasvisruokatuoteideoiden kerääminen ja jalostaminen
- Innovaatio-osaamisen lisääminen
- Uudet raaka-aine-, tuote- ja teknologiakokeilut
- Uutta kasvisruokavalikoimaa asiakaslähtöisesti yhdessä kehittäen
Tapahtumat
Lepaa-näyttely 15.–17.8.2024
Olemme mukana Pohjoismaiden suurimmassa puutarha- ja viheralan tapahtumassa Hattulan Lepaalla.
Lepaa on puutarha-alan vuosittainen tapahtuma, joka pidetään Hämeen Ammattikorkeakoulun puistomiljöössä. Näyttelyyn ovat tervetulleita niin puutarha- kuin viheralankin ammattilaiset kuin myös kaikki kotipuutarhureista maanviljelijöihin, tutkijoihin, alan opiskelijoihin ja viranomaisiin.
Koostettuja tuloksia hankkeesta
Päivitetään hankkeen edetessä
Yhteystiedot
![](https://www.hamk.fi/wp-content/uploads/2024/05/sanna-lento-1.jpg)
Yhteistyössä
![](https://www.hamk.fi/wp-content/uploads/2023/11/KKTavastialogo-800x238.png)
![](https://www.hamk.fi/wp-content/uploads/2023/11/hami_logo_rgb-1-800x279.png)
![](https://www.hamk.fi/wp-content/uploads/2024/04/LHKK_logo_2-800x184.png)
![](https://www.hamk.fi/wp-content/uploads/2022/10/Luke.png)