Uudistava maatalous ja kestävät ruokajärjestelmät, osa 3: Ihminen toimijana ruokajärjestelmissä
Ilmoittaudu
Koulutusalat
- Bio- ja elintarviketekniikka
- Bioprosessit
- Hevos- ja eläinkoulutukset
- Kestävä kehitys
- Kiertotalous
- Luonnonvara-alat ja biotalous
- Luonto
- Maaseutuelinkeinot
- Metsäala
- Puutarha-ala
- Rakennettu ympäristö ja viherrakentaminen
- Tekniikka ja liikenne
Koulutustyyppi
- Avoin ammattikorkeakoulu
Opintojen taso
- Ylempi ammattikorkeakoulutus (YAMK)
Opetuskieli
- Suomi
Kampukset
- Mustiala
- Online
Opetusmuoto
- Monimuoto-opetus
Tavoite
Osaat arvioida ihmisen erilaisia rooleja (viljelijä, jalostaja, kuluttaja, päätöksentekijä, viranomainen, jne.) ruokajärjestelmissä ja kestävyyden mahdollistajina.
Tämä opintojakso on viimeinen kolmen 5 op opintojakson opintokokonaisuudesta 'Uudistava maatalous ja kestävät ruokajärjestelmät'. Opintokokonaisuudessa syvennät ymmärrystäsi niin ruokajärjestelmien, maatalouden ja elintarviketeollisuuden arvoketjujen, paikallisten toimijoiden ja yksittäisistä toiminnan tasoista kuin globaaleista kokonaisuuksista. Opintokokonaisuus kehittää systeemiajattelukykyä ja auttaa hahmottamaan ruokajärjestelmien moninaisia syy-seuraussuhteita sekä tunnistamaan erilaisten elintarvikealan sidosryhmien osallisuutta ruokajärjestelmien kestävyydessä ja alkutuotannon ajureina.
Sisältö
Kuluttajakäyttäytyminen ja sen huomiointi tuotekehityksessä. Viestintä kompleksisissa tilanteissa.
Paradigman muutos.
Muutostarpeiden tunnistaminen.
Ruokavaliot ja globaali merkitys.
Kantokyky, planetary boundaries.
Uudistavan maatalouden ja kestävien ruokajärjestelmien kilpailukyky.
Opintojakso on osa opintokokonaisuutta Uudistava maatalous ja kestävät ruokajärjestelmät:
1) Ruokajärjestelmien murros, 5 op
2) Agroekosysteemit, 5 op
3) Ihminen toimijana ruokajärjestelmissä, 5 op
Opetusmenetelmät
Opintojakso alkaa 13.1.2025 Zoom-tapaamisessa, jossa esitellään tarkemmin kurssin oppimistavoitteet, työskentelytavat, kurssitehtävät ja aikataulut. Linkki ilmoitetaan kurssille ilmoittautuneille.
Oppimistehtävistä osa on itsenäisesti toteutettavia, osa ryhmätöitä. Tehtävien palautuksiin liittyvät päivämäärät ilmoitetaan kurssin aloitustapaamisessa.
Toimimme HAMKissa BYOD-periaatteen mukaisesti eli käytät opinnoissa omaa tietokonetta sekä muita tietoteknisiä laitteita. Sinulla tulee tarvittaessa olla oikeus asentaa koneelle opinnoissa käytettäviä sovelluksia.
Oppimateriaali
Löydät kaiken oppimateriaalin oppimisalusta Moodlesta, jonne saat kirjautumistunnukset ilmoittauduttuasi opintojaksolle. Osa materiaaleista on englanninkielistä.
Opetuksen aikataulu
1 opintopiste vastaa 27 tuntia opiskelijan tekemää työtä/opiskelua. Opintojakso toteutuu ajalla 13.1.-14.3.2025.
Opintojakso edellyttää osallistumista verkko-tapaamisiin sekä aktiivista osallistumista ryhmätyöskentelyyn. Verkkotapaamisten ajankohdat ovat 13.1., 20.1. ja 10.3. Lähitapaaminen Hämeenlinnan korkekakoulukeskuksella pidetään 27.1.
Toteutamme opintojakson seuraavasti:
Pidämme opintojen aloitusinfon verkossa 13.1.2025.
Opintokokonaisuuden aikana järjestämme 3-5 yhteistä Zoom-istuntoa.
Istunnot toteutamme ryhmäkohtaisesti iltapäivällä (istunnon kesto n. 3 tuntia). Zoom-istunnoissa puramme opintojaksokohtaiset oppimistehtävät ja alustamme seuraavan opintojakson, joten osallistumisesi verkkoistuntoihin on välttämätöntä. Verkkotapaamisten ajankohdat ovat 13.1., 20.1. ja 10.3. Lähitapaaminen Hämeenlinnan korkekakoulukeskuksella pidetään 27.1.
Oppimistehtävien ja Zoom-istuntojen sisällöt seuraavat opintojakson teemoja.
Kuluttajakäyttäytyminen.
Paradigman muutos.
Muutostarpeiden tunnistaminen.
Ruokavaliot ja globaali merkitys.
Planetaarinen kantokyky, planetary boundaries.
Uudistavan maatalouden ja kestävien ruokajärjestelmien kilpailukyky.
Oppimistehtävät:
Kuluttajakäyttäytyminen ja ruokavaliot - viikottain teemoitetut keskustelutehtävät Moodlessa
Muutostarpeiden tunnistaminen - yksilötehtävä
Tutkimusprojekti - toteutetaan ryhmätyönä
Lisätiedot
Kaikki opintokokonaisuuteen 'Uudistava maatalous ja kestävät ruokajärjestelmät' kuuluvat opintojaksot aloitetaan samaan aikaan, 13.1.2025. Tämä opintojakso 'Ihminen toimijana ruokajärjestelmissä' edellyttää myös myös opintojaksojen 'Ruokajärjetelmien murros' (5 op) ja 'Agroekosysteemit' (5 op) samanaikaista opiskelua tai vastaavaa aiempaa osaamista.
Hyväksyttävien Avoimen AMKin opiskelijoiden paikkamäärä: 20.
Arviointikriteerit
1-5
Perumisehdot,
Avoimen AMKin opinnot
Ilmoittautumalla koulutukseen hyväksyt perumisehdot.
- Opiskelupaikan perumisesta on ilmoitettava aina sähköpostilla osoitteeseen [email protected] (Huomaathan, että kesä- ja joulutaukojen aikana käsittely voi viivästyä.)
- Ilmoittautumisen voi perua maksutta vähintään 14 vuorokautta ennen opintojen alkamista.
- Opintomaksua ei palauteta, jos opintojen alkuun on alle 14 vuorokautta, jätät saapumatta opintoihin tai keskeytät aloittamasi opinnot.
- Opintomaksu voidaan palauttaa kokonaan tai osittain, jos sinut valitaan tutkinto-opiskelijaksi ennen kuin ehdit aloittaa avoimen amkin opintosi. Tässä tapauksessa tee peruminen mahdollisimman pian sähköpostilla osoitteeseen [email protected]
- HAMK voi perua opinnot muun muassa vähäisen osanottajamäärän vuoksi. Myös muut muutokset (esimerkiksi aikataulu-, opettaja- ja paikkamuutokset) ovat mahdollisia.
Tärkeää tietää
Nämä asiat on tärkeää tietää silloin, kun pohdit opiskelua HAMKin avoimessa ammattikorkeakoulussa:
Avoimen ammattikorkeakoulun opintojen opiskelija ei voi saada valtion myöntämää opintotukea tai opiskelija-alennuksia, ellei hän ole muiden opintojen perusteella oikeutettu etuuksiin.
Avoimen amkin opiskelijat ovat saman vakuutuksen piirissä kuin HAMKin tutkinto-opiskelijat.
Opinnoille ilmoittautuessa on huomioitava, että opinnoilla voi olla esitietovaatimuksia. YAMK-tutkintojen avoimilla opinnoilla vaaditaan usein aiempi suoritettu AMK-tutkinto. Opiskelijan tulee itse harkita vastaavatko omat pohjatiedot ja -taidot opinnon suorittamisen edellyttämiä esitietoja.
Opiskelu avoimessa ammattikorkeakoulussa vaatii oman tietokoneen. Opintonsa aloittavien tulee hankkia oma kannettava tietokone, mikäli sellaista ei vielä ole. Katso lisätietoja HAMKin IT-palveluiden säännöt ja ohjeet sivulta. Opiskelu tapahtuu usein verkossa ja voi olla ajasta ja luokkatilasta riippumatonta.
HAMKin avoimia opintoja suorittava (opintopistekohtaisella maksulla) saa opinto-oikeuden opinnon suorittamiseksi kyseisen opinnon keston ajalle. Opinto-oikeuden päättymisen jälkeen tehtyjä suorituksia ei enää hyväksytä.
Tiedot suorittamistasi opinnoista löytyvät Oma Opintopolusta osoitteesta https://opintopolku.fi/koski. Jos tarvitset lisäksi virallisen allekirjoitetun opintosuoritusotteen, lähetä pyyntö osoitteeseen [email protected].
Yhteystiedot
Kysy ilmoittautumisesta ja käytännön järjestelyistä: [email protected]
Kysy opintojen sisällöistä opettajalta/kouluttajalta.
Henkilökunnan sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)hamk.fi