Hyppää sisältöön

UTELIAS 2.0

Uusista teknologioista intoa oppimiseen ja opettamiseen

Hankkeen tiedot

HankeUtelias 2.0 – Uusista teknologioista intoa oppimiseen ja opettamiseen
Kesto1.1.2024-31.12.2025
ToteuttajatHAMK (päätoteuttaja),
Koulutuskuntayhtymä Tavastia,
Kiipulasäätiö
RahoittajatEuroopan sosiaalirahasto plus (ESR+), kansallisena rahoittajaviranomaisena toimii Hämeen ELY-keskus.
Budjetti175 086€

Tulevaisuuden työelämä ja oppilaitokset tarvitsevat monipuolisia osaajia.

Työelämän toimintatavat tulevat muuttumaan tulevaisuudessa. Uusien teknologioiden, innovaatioiden ja toimintamallien osaamisen kasvattaminen on välttämätöntä koulutuksen uudistumisen ja muutoksen mahdollistamiseksi.

Hämeen ammattikorkeakoulu on yhdessä Koulutuskuntayhtymä Tavastian ja Kiipulasäätiön kanssa lähtenyt jatkamaan Utelias 1.0 – Uusista teknologioista intoa oppimiseen ja opettamiseen -hankkeessa tunnistetun tarpeen tietopohjan lisäämiselle mitä tulee XR-teknologioihin, oppimisanalytiikkaan ja tekoälyyn.

Tavoite

Hankkeen tavoitteena on lisätä toisen asteen ja vapaan sivistystyön opettajien ja ohjaajien tietoisuutta uusista teknologioista ja virtuaalisista oppimisympäristöistä Kanta-Hämeen toisen asteen oppilaitoksissa.
Valmennuskokonaisuuksien avulla tullaan madaltamaan maakunnan oppilaitosten kynnystä uusien teknologioiden käyttöönottamiseen opetustyössä.

Kohderyhmä

Pääkohderymään kuuluvat toisen asteen oppilaitosten opettajat ja ohjaajat sekä kehittäjähenkilöstö ja vapaan sivistystyön opettajat ja ohjaajat.

Välilliseen kohderyhmään kuuluvat muut koulutuksenjärjestäjät ja ammatillisen koulutuksen yhteistyöympäristöt (yritykset) samoin kuin oppilaitosten johtajat ja esihenkilöt.

Toiminta-alue

Hankkeen toimenpiteet kohdistuvat Forssan, Hattulan, Hausjärven, Humppilan, Hämeenlinnan, Janakkalan, Jokioisen, Lopin, Riihimäen, Tammelan ja Ypäjän seutukuntiin.

Ajankohtaista

Syksyn 2024 jatkovalmennuksen Opetushenkilöstö kehittäjänä -jatkovalmennuksen ilmoittautuminen on nyt auki.
Valmennuksistamme löydät lisätietoa Valmennukset – osiosta.

Tapahtuma järjestetään Hämeen ammattikorkeakoulun Visamäen kampuksella teemana palvelut ja teknologiat tulevaisuuden koulutuksen ja perehdytyksen tukena.
Tarkoituksenamme on tuoda hankkeet, digitalisaatioalan palveluntarjoajat sekä potentiaaliset kohderyhmät yhteen. 

Tarjoamme tapahtumassa mahdollisuuden digitalisaatio- ja teknologia-alan yrityksille esitellä omaa toimintaansa sekä käsinkosketeltavia teknologia- ja palveluratkaisuja omalla standillaan ja mahdollisesti puheenvuoron merkeissä tapahtuman osallistujille. Tapahtumaan odotetaan saapuvan muun muassa koulujen ja yritysten johtajia sekä henkilökuntaa, kauppakamarien ja kehitysyhtiöiden henkilöstöä sekä mukana olevien hankkeiden sidosryhmiä. 

Valmennukset


 

Valmennuksen teemoina on uudet teknologiat XR, VR, AR, 360-sisältö sekä 3D ympäristöt.
Käytännönkokeilut, koulutuspäivät sekä hankkeen asiantuntijoiden tuki varmistavat että valmennuksen jälkeen osallistujilla on valmius hyödyntää uusia teknologioita pedagogisesti.

Käytännönkokeiluna testataan opiskelijoiden joitakin valmiita sovelluksia/sisältöjä ja pohditaan niiden sopivuutta omaan työhön tulevaisuudessa.
Osana tätä valmennuskokonaisuutta opitaan huomioimaan saavutettavuusnäkökulmat sekä laitteiden hallinnoinnin ja huoltotoimenpiteet.

Perusvalmennus on suunnattu opettajille, ohjaajille ja kehittäjille, joilla on kiinnostusta uusien teknologioiden kokeilemiseen, käytön oppimiseen ja hyödyntämiseen omassa työssään.

Aiempaa kokemusta uusien teknologioiden käytöstä ei vaadita.

Valmennuksessa syvennetään opetuksessa ja ohjauksessa hyödynnettävien XR-, VR-, AR-, MR-, 360-teknologioiden osaamista, suunnitellaan ja rakennetaan sisältöjä opetus- ja ohjauskäyttöön sekä kerätään kokemuksia niiden pedagogisesta käytöstä.
Ensisijaiset sovellukset, joita käytetään on Thinglink ja WondaVR. Valmennuksessa tutustutaan myös muihin käytettävissä oleviin vaihtoehtoihin.

Jatkovalmennus on suunnattu henkilöille, joilla on hieman kokemusta uusien teknologioiden käytöstä tau perusvalmennuksen käyneille.

Valmennuskokonaisuus pitää sisällään neljä lähipäivää, verkkotapaamisia sekä pilotointeja.
Pilotoinnit on mahdollista toteuttaa joko ryhmässä tai yksilötyönä, ja ne toteutetaan omaan opetus -ja ohjaustyöhön.

  • Ke 11.9. klo 14-16 verkossa (verkostopäivä)
  • Ma 23.9. klo 9-15 lähipäivä
  • Ke 2.10. klo 9-15 lähipäivä
  • Ma 7.10. klo 14-16 verkossa (verkostopäivä)
  • Ke 23.10. klo 9-15 lähipäivä
  • Ti 5.11. klo 9-15 lähipäivä

Utelias 2.0-hankkeessa tullaan järjestämään kaksi valmennuskokonaisuutta joista kumpikin järjestetään kaksi kertaa hankkeen aikana, valmennukskokonaisuuksissa koulutetaan Kanta-Hämeen opetushenkilöstöä sekä luodaan vertaisopettajamalli.

Valmennuskokonaisuudet on perusvalmennus ja jatkovalmennus.
Kummassakin valmennuskokonaisuudessa keskiössä on XR-teknologiat, oppimisanalytiikka sekä tekoälyn tietopohjan lisääminen ja valmennuksian osallistujien perehdyttäminen uusien teknologioiden opetuskäyttöön.

Valmennukset koostuvat lähipäivistä (Hämeen Ammattikorkeakoulukeskus, Visamäen Kampus) sekä verkkotapaamisista Teams.
Valmennuksissa Suunnitellaan ja toteutetaan sekä valmiilla että itse rakennetuilla sisällöillä pienimuotoisia pedagogisia kokeiluja ja opiskelijoita osallistavia pilotointeja omassa opetus- ja ohjaustyössäsi.  

Valmennuksissa on saatavilla uusinta tietoa ja mielenkiintoisia esimerkkejä uusien teknologioiden pedagogisesta opetuskäytöstä.
Takaamme räätälöidyn ja yksilöllisen tuen kokeiluihin asiantuntijoidemme ja mentorimallin kautta.
Voit kysyä mitä vain, milloin vain. 

Seuraa meitä somessa!

Tutustu tutkimuksemme somekanaviin:

Yhteystiedot

Ella eld

Projektiasiantuntija, Kehittämis- ja kansainvälisyyspalvelut

[email protected]

+358504437947

taru koivisto

Projektiasiantuntija, Erityisopettaja

[email protected]

+358504204144

HAMK, Hämeen ammattikorkeakoulun kirjoitettu mustalla tekstillä. Vieressä HAMKin symboli