Hyppää sisältöön

IL­MA­RA

Kanta-Hämeen rakennetun ympäristön sopeutuminen ilmastonmuutokseen

Hank­keen tie­dot

HankeKanta-​Hämeen ra­ken­ne­tun ym­pä­ris­tön so­peu­tu­mi­nen il­mas­ton­muu­tok­seen (IL­MA­RA)
Kesto1.4.2023-30.9.2025
To­teut­ta­jatHä­meen am­mat­ti­kor­kea­kou­lu (HAMK), Suo­men ym­pä­ris­tö­opis­to Sykli 
Ra­hoit­ta­jatEAKR
Bud­jet­ti320 908 €

Kanta-Hämeen rakennetun ympäristön sopeutuminen ilmastonmuutokseen (ILMARA) -hankkeessa etsitään kantahämäläisen rakennetun ympäristön ilmastoresilienssiä vahvistavia ratkaisuja.

Ilmastonmuutos ja sen eteneminen vaikuttaa ilmastoomme ja aiheuttaa muutoksia sääilmiöissä – esimerkiksi talvien leudontumista, rankkasateita ja lämpötilan nopeita vaihteluita – jotka aiheuttavat lisääntynyttä säärasitusta rakennuksille ja haasteita lämmityksen ja viilennyksen energiatehokkaaseen toteuttamiseen. Kanta-Hämeen rakennetun ympäristön sopeutuminen ilmastonmuutokseen -hanke eli ILMARA-hanke tarkastelee ilmastonmuutoksen aiheuttamia vaikutuksia ja riskejä Kanta-Hämeen alueen rakennettuun ympäristöön ja kehittää niitä ennaltaehkäiseviä toimintatapoja, kuten toimenpide-ehdotuksia rakennus-, energia- ja kaupunkirakentamisen aloille. 

Hankkeen päätavoitteena on löytää kantahämäläisen rakennetun ympäristön ilmastoresilienssiä vahvistavia ratkaisuja. Tätä tuetaan todentamalla rakennettuun ympäristöön kohdistuvia, sääoloissa tapahtuvien muutosten aiheuttamia riskejä ja luomalla niitä torjuvia ratkaisuja yhdessä yritysten, kiinteistönomistajien, kiinteistöjen käyttäjien sekä tutkimusorganisaatioiden kanssa. Erityisesti tarkastellaan energiaan, rakentamiseen ja kaupunkirakentamiseen liittyviä ratkaisuja.

Lyhyellä aikavälillä ILMARA-hankkeen vaikutuksia ovat muun muassa lisääntynyt yhteistyö yritysten ja tutkimuslaitosten välillä sekä hankkeen tuottamat ilmaston muutokseen sopeutumista edistävät, riskejä ehkäisevät toimintamallit. Pitkällä aikavälillä hanke edistää alueellisten ja paikallisten ilmastonmuutokseen sopeutumisen strategioita.

Hank­keen työ­pa­ke­tit

Yh­teys­tie­dot

Yh­teis­työs­sä

HAMK, Hämeen ammattikorkeakoulun kirjoitettu mustalla tekstillä. Vieressä HAMKin symboli

Seu­raa meitä so­mes­sa!

Tutustu tutkimuksemme somekanaviin: