Hyppää sisältöön
Kuvakollaasi bioreaktorista, kerrosviljeltävistä kasveista, nestemäisen kosmetiikan annostelupurkki ja lisäravinneaineita jauheena ja tablettina.

FarKos

Kotimaiset bioraaka-aineet terveys- ja hyvinvointituotteissa

Hämeen liitto. Regional council of Häme. Kirjoitettu mustalla. Ylhäällä punainen vaakuna.

Hankkeen tiedot

HankeKotimaiset bioraaka-aineet terveys- ja hyvinvointituotteissa
Kesto1.1.2023–30.6.2025
ToteuttajatHämeen yliopisto,
Helsingin yliopisto,
Laurea ammattikorkeakoulu
RahoittajatEuroopan Unioni, Uudenmaan liitto ja Hämeen liitto
Budjetti620 999 € (HAMK:n osuus 326 653 €)

Kehitämme ja tutkimme menetelmiä kotimaisten sivuvirtojen prosessointiin sekä bioraaka-aineiden, kuten viljeltyjen kasvien, sienten ja levien tuottoon ja prosessointiin. Tutkimme ja hyödynnämme näitä raaka-aineita kosmetiikan ja farmaseuttisten tuotteiden kehityksessä.

Hyödynnämme tutkimuksessamme edistyneitä teknologioita, kuten bioreaktorituotantoa, kerrosviljelyä ja 3D-tulostusta.

Yhtenä tutkimustoiminnan tuloksena syntyy verkosto, innovaatioekosysteemi, jolla vahvistamme alueellista osaamista, elinkeinoelämää ja kansainvälistymistä. Teemme työtä yhdessä Helsingin yliopiston ja Laurea-ammattikorkeakoulun kanssa.

Hankkeessa on jo nyt mukana useita yrityksiä. Toivotamme tervetulleiksi myös uudet yrityskumppanit.

Kohderyhmä

Biopohjaisia raaka-aineita valmistavat tai käyttävät terveys- ja hyvinvointialojen yritykset

Toiminta-alue

Kanta-Häme ja Uusimaa

Toteutus

Raaka-aineet ja niiden hyödyntäminen

Tutkimme kotimaisten sivuvirtojen ja hankkeessa tuotettavien (kasvit, sienet, levät) tai yrityksiltä saatavien raaka-aineiden sekä niistä erotettavien yhdisteiden ominaisuuksia ja soveltuvuutta kosmetiikkaan ja lääkkeiden apuaineiksi.

Testaamme näitä raaka-aineita tuoteformulaatioissa. Tarvittaessa selvitämme uusien ja sivuvirtaraaka-aineiden käyttöönottoon liittyvää lainsäädäntöä sekä vaadittavaa dokumentaatiota ja teemme turvallisuusselvityksiä.

Tuotantoteknologiat

Hyödynnämme kehittyneitä tuotantoteknologioita, kuten bioteaktorikasvatusta, kerrosviljelyä ja 3D-tulostusta. Bioreaktoreissa ja kerrosviljelyssä tuotettavien biomassojen kemiallista koostumusta on mahdollista optimoida ja siten tuottaa korkealaatuisia raaka-aineita kohdealoille. 3D-tulostusta voidaan hyödyntää mm. kiinteiden lääkeformulaatioiden valmistuksessa sekä nanoselluloosageelin ja sivuvirtana syntyvän laktoosiliuoksen tulostamisessa lääkkeiden apuaineiksi.

Prosessointi ja analytiikka

Analysoimme hankkeessa tuotettujen raaka-aineiden ja niistä erotettujen yhdisteiden kemiallisia ja fysikaalisia ominaisuuksia sekä prosessointimenetelmien (kuivaus- ja uuttomenetelmät) vaikutusta raaka-aineiden ja uutteiden koostumukseen ja ominaisuuksiin.

Innovaatioekosysteemin rakentaminen

Hankkeen aikana syntyvän innovaatioekosysteemin rakentaminen mahdollistuu verkostoitumisen ja yhteistyön avulla. Toteutamme hankkeen aikana seminaareja ja työpajoja, joissa jaamme hankkeessa kertyvää osaamista sekä mahdollistamme eri toimijoiden kohtaamiset ja verkostoitumisen. Hankkeessa kehitettävien menetelmien pilotointi ja raaka-aineiden testaus on mahdollista yritysyhteistyön kautta.

Tapahtumat

Minkälaisilla kiertotalousratkaisuilla terveys- ja hyvinvointituotteiden tuottamisesta voidaan tehdä kestävämpää? Mitä hyötyjä arvo-ketjuttamisella voidaan saavuttaa esimerkiksi kosmetiikka- tai lääketeollisuudessa? Tule kuulemaan!

Aika: ke 12.2.2025 klo 13.00–16.00
Paikka: Laurea ammattikorkeakoulu, Tikkurila (Ratatie 22, 01300 Vantaa)
Kenelle: Terveys- ja hyvinvointialojen yritykset, jotka valmistavat tai käyttävät biopohjaisia raaka-aineita, sekä yritykset, joiden tuotannosta syntyy kosmetiikkaan ja hyvinvointituotteisiin soveltuvia sivuvirtoja. Alan tutkijat.

OHJELMA

13.00 Tervetuloa + tilaisuuden puhujat

FarKos-hankkeen toiminnan esittely

TBA
Mari Granström, toimitusjohtaja, FT, Origin by Ocean

Mikro- ja nanokuituja ruoantuotannon sivuvirroista
Antti Laukkanen, kehitysjohtaja, FT, KCL

Kestävyysnäkökulmia lääkemuodon valmistukseen ja apuainevalintohin
Mia Siven, apulaisprofessori, FaT, Helsingin yliopisto

Ohjelma tarkentuu myöhemmin.

16.00 Virallinen ohjelma päättyy

16.00-18.00 Cocktail- ja verkostoitumistilaisuus

Virallisen ohjelman jälkeen osallistujilla on mahdollisuus verkostoitua cocktail-tilaisuudessa muiden alan toimijoiden kanssa. Näytteillä myös FarKos-hankkeessa kehitettyjä kosmetiikkatuotteita, bioraaka-aineita sekä lääkeformulaatioita.

Farkos-hanke oli esillä Lepaa-näyttelyssä 15.-17.8.2024 Hämeen ammattikorkeakoulun osastolla.

Aika: 23.8.2024 klo 13–16.00
Paikka: HAMK Lepaa

Ohjelma

13.00-13.45 Farkos-hankkeen kuulumiset
Hanketoimijat (HAMK Bio, Helsingin yliopisto ja Laurea ammattikorkeakoulu) esittelevät hankkeen toimintaa ja edistymistä

13.45-14.30 Yrityspuheenvuorot

  • Jaana Ailus, Laponie of Scandinavia
  • Antti Laukkanen, Betulium Oy
  • Jari Siivari, Fingredient Oy

14.30-15.00 Kahvitarjoilu

15.00-16.00 Työpajatyöskentelyä hankkeen aihepiireihin liittyen

Työpajan jälkeen järjestettiin kampuskierros.

Farkos-hanke oli esillä Lepaa-näyttelyssä 17.–19.8.2023 Hämeen ammattikorkeakoulun osastolla B4.

Julkaisut

Blogit

Ammatilliset julkaisut

Tieteelliset julkaisut

  • Karttunen, A., Junnila, A., Myöhänen, E., Harju, E., Xuan, C., Okuyucu, İ., Heininen, J., Kivimäki, S., Harju, V., Julkunen, M., Vähäjärvi, P., Mikkonen, K.,Tomberg, T., Moilanen, U., Strachan, C., Teppo, J., Tossavainen, M., Peltonen, L. (2024) Use of dairy industry side-stream lactose for tablet manufacturing − proof of concept study. International Journal of Pharmaceutics, Volume 660. https://doi.org/10.1016/j.ijpharm.2024.124354

Painettu media

  • Juva, K., Leppäkoski, S., Julkunen, M., Voimanen, M., 2023, Monien mahdollisuuksien sivuvirrat. Puutarha & Kauppa 20/2023.
  • Julkunen, M., Leppäkoski, S., Tossavainen, M., 2023, Framtidens bot mot både tandvärk kan finnas i vertikalodlade råvaror. Trädgordsnytt 11/2023.

Yhteystiedot

Sari Viitala

Lehtori, Laurea ammattikorkeakoulu

[email protected]

+358406734096

Leena peltonen

Professori, Helsingin yliopisto, Farmaseuttisen kemian ja teknologian osasto

[email protected]

+358294159159