Hyppää sisältöön
Ihminen kuokkimassa kasvimaata. Taustalla kasvihuone.

LUKOKE

Luomuopetuksen nykytila ja koulutuksen kehittämistarpeet

Hankkeen tiedot

HankeLuomuopetuksen nykytila ja koulutuksen kehittämistarpeet
Kesto1.1.2023–31.12.2024
ToteuttajatHämeen ammattikorkeakoulu (koordinaattori), Savon koulutusyhtymä, Helsingin yliopisto
RahoittajatMaa- ja metsätalousministeriö
Budjetti240 815 €

LUKOKE (2023–2024) on selvityshanke, jossa kartoitetaan luomukoulutuksen tilannetta ja kehittämistarpeita Suomessa sekä kansainvälisesti.

Hankkeen päätavoitteena on tuottaa tietoa luomuopetuksen lisäämiseksi ja kehittämiseksi eri koulutusasteilla Suomessa sekä kansainvälisten verkostojen rakentamiseksi. Selvitystyö kattaa ammatillisen toisen asteen sekä korkea-asteen koulutukset ja elintarvikealan yritykset Suomessa. Selvitykset tehdään verkkokyselyiden ja haastattelujen avulla. Kansainväliseen tarjontaan ja verkostoihin liittyvät selvitykset tehdään verkkohakuina ja täsmähaastatteluina.

Hankkeen toteuttajat ovat Helsingin yliopisto (HY), Savon koulutuskuntayhtymä (SAKKY) ja Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK, koordinaattori). Hanketta rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö ja vastuuviranomaisena toimii Ruokavirasto.

Hankkeen etenemistä voit seurata somessa #LUKOKE sekä tilaamalla uutiskirjeen täältä. Uutiskirjeessä kerrotaan ajankohtaisista asioista, kuten haastattelujen ja kyselyiden etenemisestä, alustavista tuloksista sekä tiedotetaan hankkeen työpajoista.

21.11.2024 Luomu kasvuun – Toimenpide-ehdotukset oppilaitoksille

Aika: 21.11.2024 klo 12.30–15.30
Paikka: Verkossa

Tilaisuudessa julkistetaan Luomuopetuksen nykytila ja kehittämistarpeet (LUKOKE) -hankkeen tulokset ja niiden pohjalta laaditut toimenpide-ehdotukset. Toimenpide-ehdotusten osalta kuullaan asiantuntijoiden kommenttipuheenvuorot.

Tilaisuuden aluksi kuullaan maa- ja metsätalousministeri Sari Essayahin pohdintoja siitä, miksi luomuosaamista tulisi vahvistaa. Lopuksi tehdään katsaus tulevaisuuteen – miten luomun kehittämistä edistetään tästä eteenpäin.

Ohjelma

Tilaisuuden avaus

Tilaisuuden avaus
Kehittämispäällikkö Outi Vahtila, Hämeen ammattikorkeakoulu

Miksi luomuosaamista tulisi vahvistaa?
Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah

Dialogikeskustelu

Luomu 2.0 -tavoitteiden huomioiminen strategioissa ja toimintasuunnitelmissa
Projektipäällikkö Anu Arolaakso, Savon koulutuskuntayhtymä
Kommentaattorit kuntayhtymän johtaja Heikki Helve, Savon koulutuskuntayhtymä ja yksikön johtaja Mona-Anitta Riihimäki, Hämeen ammattikorkeakoulu

Opetussuunnitelmien ja toteutusten kehittäminen
Lehtori Annika Michelson, Hämeen ammattikorkeakoulu
Kommentaattorit koulutuspäällikkö Anne-Mari Väisänen, Lapin ammattikorkeakoulu ja koulutuspäällikkö Jyri Kaunisto, Hämeen ammatti-instituutti

Opettajien luomuosaamisen parantaminen
Lehtori Lilli Puustinen, Savon koulutuskuntayhtymä
Kommentaattori professori Kirsti Lonka, Helsingin yliopisto

Luomuun liittyvän oppimateriaalin – ja koulutustarjonnan kehittäminen
Tutkijatohtori Anne Honkanen, Helsingin yliopisto
Kommentaattorit varadekaani Janna Pietikäinen, Helsingin yliopisto ja kokonaisarkkitehti Henna Pirttilä, Hämeen ammattikorkeakoulu

Oppimisympäristöjen kehittäminen ja verkostojen rakentaminen
Lehtori Erkki Vihonen, Hämeen ammattikorkeakoulu
Kommentaattorit lehtori Petri Vähäkangas, Laurea-ammattikorkeakoulu ja toimitusjohtaja Pasi Tamminen, Lihatukku Harri Tamminen Oy

Luomuviestinnän hyödyntäminen oppilaitosten toiminnassa
Hanketyöntekijä Tutta Rinkinen, Savon koulutuskuntayhtymä
Kommentaattorit johtaja Sari Iivonen, Luomuinstituutti ja toiminnanjohtaja Aura Lamminparras, Pro Luomu ry

Tilaisuuden päätös

Luomu 2.0 -toimeenpano-ohjelman tilanne
Luomu 2.0 toimeenpanosuunnitelman seurantaryhmän puheenjohtaja, elintarviketurvallisuusjohtaja Sebastian Hjelm, Maa- ja metsätalousministeriö

LuomuOPE -hanke (2025-2027) lyhyesti
Kehittämispäällikkö Outi Vahtila, Hämeen ammattikorkeakoulu

Tulokset

Julkaisut:

Luomu kasvuun: Yhteenveto luomuopetuksen nykytilasta ja kehittämisehdotukset eri koulutusasteille (2024)


Koulutustarveselvitys elintarvikeyritysten luomuosaamisen erityistarpeista (2024)

Kenelle: koulutuksen, tutkimuksen, neuvonnan ja hallinnon edustajat ja viestinnästä vastaavat
Paikka: Hämeenlinnan korkeakoulukeskus HAMK (Vankanlähde 9, Hämeenlinna)

Ohjelma

Paikka: Helsingin yliopisto, Viikin kampus + erilliset maatilavierailut (kts. ohjelma)
Kenelle: Opettajat


Ohjelma

Alustukset / Osmo Rauhala ja Pasi Tamminen

Hyväksy markkinointievästeet nähdäksesi tämän sisällön

Mikäli et näe videota, voit katsoa sen TÄÄLLÄ

Toteutus

Hanke muodostuu seuraavista osaselvityksistä (vastuutaho suluissa):

  • Luomuopetus ja -osaaminen Suomen yliopistoissa, kansainvälinen koulutustarjonta ja verkostoyhteistyö (HY)
  • Luomuopetus ja -osaaminen toisen asteen ammatillisessa ja ammattikorkeakoulutuksessa (HAMK)
  • Koulutustarveselvitys elintarvikeyritysten luomuosaamisen erityistarpeista (Sakky)

Selvitystyö on osa luomun kehittämiseen tähtäävää kansallista Luomu 2.0 -ohjelmaa. Kyselyiden, haastattelujen ja työpajojen yhteydessä tehdään Luomu 2.0 -ohjelmaa tunnetuksi. Hankkeessa laaditaan koko ruokaketjun kattavia, luomun kasvuun tähtääviä, koulutuksen kehittämiseen tähtääviä toimenpide-ehdotuksia. Ehdotusten pohjana käytetään selvityksen tuloksia ja työskentelyssä hyödynnetään eri teemojen ympärille rakennettujen asiantuntijatyöpajojen tuloksia.

LUKOKE -hankkeen vaiheita.

Kohderyhmä

Toisen asteen ammatilliset oppilaitokset, ammattikorkeakoulut ja yliopistot, elintarvikealan yritykset sekä kansainväliset verkostot.

Toiminta-alue

Suomi.

Yhteystiedot

Anne honkanen

Helsingin yliopisto

anu arolaakso

Savon koulutusyhtymä

Yhteistyössä