LUKOKE
Luomuopetuksen nykytila ja koulutuksen kehittämistarpeet
Hankkeen tiedot
Hanke | Luomuopetuksen nykytila ja koulutuksen kehittämistarpeet |
Kesto | 1.1.2023–31.12.2024 |
Toteuttajat | Hämeen ammattikorkeakoulu (koordinaattori), Savon koulutusyhtymä, Helsingin yliopisto |
Rahoittajat | Maa- ja metsätalousministeriö |
Budjetti | 240 815 € |
LUKOKE (2023–2024) on selvityshanke, jossa kartoitetaan luomukoulutuksen tilannetta ja kehittämistarpeita Suomessa sekä kansainvälisesti.
Hankkeen päätavoitteena on tuottaa tietoa luomuopetuksen lisäämiseksi ja kehittämiseksi eri koulutusasteilla Suomessa sekä kansainvälisten verkostojen rakentamiseksi. Selvitystyö kattaa ammatillisen toisen asteen sekä korkea-asteen koulutukset ja elintarvikealan yritykset Suomessa. Selvitykset tehdään verkkokyselyiden ja haastattelujen avulla. Kansainväliseen tarjontaan ja verkostoihin liittyvät selvitykset tehdään verkkohakuina ja täsmähaastatteluina.
Hankkeen toteuttajat ovat Helsingin yliopisto (HY), Savon koulutuskuntayhtymä (SAKKY) ja Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK, koordinaattori). Hanketta rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö ja vastuuviranomaisena toimii Ruokavirasto.
Hankkeen etenemistä voit seurata somessa #LUKOKE sekä tilaamalla uutiskirjeen täältä. Uutiskirjeessä kerrotaan ajankohtaisista asioista, kuten haastattelujen ja kyselyiden etenemisestä, alustavista tuloksista sekä tiedotetaan hankkeen työpajoista.
21.11.2024 Luomu kasvuun – Toimenpide-ehdotukset oppilaitoksille
Aika: 21.11.2024 klo 12.30–15.30
Paikka: Verkossa
Tilaisuudessa julkistetaan Luomuopetuksen nykytila ja kehittämistarpeet (LUKOKE) -hankkeen tulokset ja niiden pohjalta laaditut toimenpide-ehdotukset. Toimenpide-ehdotusten osalta kuullaan asiantuntijoiden kommenttipuheenvuorot.
Tilaisuuden aluksi kuullaan maa- ja metsätalousministeri Sari Essayahin pohdintoja siitä, miksi luomuosaamista tulisi vahvistaa. Lopuksi tehdään katsaus tulevaisuuteen – miten luomun kehittämistä edistetään tästä eteenpäin.
Ohjelma
Tilaisuuden avaus
Tilaisuuden avaus
Kehittämispäällikkö Outi Vahtila, Hämeen ammattikorkeakoulu
Miksi luomuosaamista tulisi vahvistaa?
Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah
Dialogikeskustelu
Luomu 2.0 -tavoitteiden huomioiminen strategioissa ja toimintasuunnitelmissa
Projektipäällikkö Anu Arolaakso, Savon koulutuskuntayhtymä
Kommentaattorit kuntayhtymän johtaja Heikki Helve, Savon koulutuskuntayhtymä ja yksikön johtaja Mona-Anitta Riihimäki, Hämeen ammattikorkeakoulu
Opetussuunnitelmien ja toteutusten kehittäminen
Lehtori Annika Michelson, Hämeen ammattikorkeakoulu
Kommentaattorit koulutuspäällikkö Anne-Mari Väisänen, Lapin ammattikorkeakoulu ja koulutuspäällikkö Jyri Kaunisto, Hämeen ammatti-instituutti
Opettajien luomuosaamisen parantaminen
Lehtori Lilli Puustinen, Savon koulutuskuntayhtymä
Kommentaattori professori Kirsti Lonka, Helsingin yliopisto
Luomuun liittyvän oppimateriaalin – ja koulutustarjonnan kehittäminen
Tutkijatohtori Anne Honkanen, Helsingin yliopisto
Kommentaattorit varadekaani Janna Pietikäinen, Helsingin yliopisto ja kokonaisarkkitehti Henna Pirttilä, Hämeen ammattikorkeakoulu
Oppimisympäristöjen kehittäminen ja verkostojen rakentaminen
Lehtori Erkki Vihonen, Hämeen ammattikorkeakoulu
Kommentaattorit lehtori Petri Vähäkangas, Laurea-ammattikorkeakoulu ja toimitusjohtaja Pasi Tamminen, Lihatukku Harri Tamminen Oy
Luomuviestinnän hyödyntäminen oppilaitosten toiminnassa
Hanketyöntekijä Tutta Rinkinen, Savon koulutuskuntayhtymä
Kommentaattorit johtaja Sari Iivonen, Luomuinstituutti ja toiminnanjohtaja Aura Lamminparras, Pro Luomu ry
Tilaisuuden päätös
Luomu 2.0 -toimeenpano-ohjelman tilanne
Luomu 2.0 toimeenpanosuunnitelman seurantaryhmän puheenjohtaja, elintarviketurvallisuusjohtaja Sebastian Hjelm, Maa- ja metsätalousministeriö
LuomuOPE -hanke (2025-2027) lyhyesti
Kehittämispäällikkö Outi Vahtila, Hämeen ammattikorkeakoulu
Tulokset
Julkaisut:
Luomu kasvuun: Yhteenveto luomuopetuksen nykytilasta ja kehittämisehdotukset eri koulutusasteille (2024)
Koulutustarveselvitys elintarvikeyritysten luomuosaamisen erityistarpeista (2024)
Kenelle: koulutuksen, tutkimuksen, neuvonnan ja hallinnon edustajat ja viestinnästä vastaavat
Paikka: Hämeenlinnan korkeakoulukeskus HAMK (Vankanlähde 9, Hämeenlinna)
Paikka: Helsingin yliopisto, Viikin kampus + erilliset maatilavierailut (kts. ohjelma)
Kenelle: Opettajat
Alustukset
- LUKOKE -nykytilaselvitys, opettajien täydennyskoulutustarpeet (Outi Vahtila, HAMK)
- Miten tehdään osaamisen kasvuloikka? Tekemisen kautta osaamiseksi (Laura-Maija Hero, HAMK)
Alustukset
- Odotukset oppimateriaaleille (Outi Vahtila, HAMK)
- Oppimateriaali ja oppimisen monet muodot – millaiset oppimateriaalit tukevat oppimista? (Kirsti Lonka, Helsingin yliopisto)
- Helsingin yliopiston avoin Luomu MOOC
Koostettua tietoa hankkeesta
- 7.11.2024 Muista ilmoittautua seminaariin, ensimmäinen raportti julkaistu
- 26.9.2024 Tulosten julkistuksen ja päätösseminaarin aika
- 19.8.2024 Hankkeen viimeinen puolivuotiskausi alkaa – tuloksista toimenpide-ehdotuksiksi
- 16.5.2024 Sidosryhmätilaisuudet siivittävät tulevaan
- 17.4.2024 Sidosryhmätilaisuuksissa pureudutaan pintaa syvemmälle
- 13.3.2024 Kehittäminen jatkuu teemakohtaisissa sidosryhmätilaisuuksissa
- 15.2.2024 LUKOKE – tiedonhankintaa jatketaan, alustavia toimepide-ehdotuksia syvennetään
- 6.11.2023 Nyt on aika vaikuttaa luomukoulutuksen kehittämiseen – Tule LUKOKE -seminaariin!
- 25.9.2023 LUKOKE – työpajat kutsuvat – tule mukaan koulutuksen kehittämiseen!
- 6.6.2023 Luomuopetukseen nykytilaselvitys loppumetreillä
- 3.3.2023 Luomun liittyvät selvitykset käynnistymässä
- Vahtila, O. (12.4.2024). Koulutusorganisaatioiden tarjoama luomuopetus on riittämätöntä kansallisten tavoitteiden saavuttamiseksi. HAMK Unlimited Professional.
Toteutus
Hanke muodostuu seuraavista osaselvityksistä (vastuutaho suluissa):
- Luomuopetus ja -osaaminen Suomen yliopistoissa, kansainvälinen koulutustarjonta ja verkostoyhteistyö (HY)
- Luomuopetus ja -osaaminen toisen asteen ammatillisessa ja ammattikorkeakoulutuksessa (HAMK)
- Koulutustarveselvitys elintarvikeyritysten luomuosaamisen erityistarpeista (Sakky)
Selvitystyö on osa luomun kehittämiseen tähtäävää kansallista Luomu 2.0 -ohjelmaa. Kyselyiden, haastattelujen ja työpajojen yhteydessä tehdään Luomu 2.0 -ohjelmaa tunnetuksi. Hankkeessa laaditaan koko ruokaketjun kattavia, luomun kasvuun tähtääviä, koulutuksen kehittämiseen tähtääviä toimenpide-ehdotuksia. Ehdotusten pohjana käytetään selvityksen tuloksia ja työskentelyssä hyödynnetään eri teemojen ympärille rakennettujen asiantuntijatyöpajojen tuloksia.
Kohderyhmä
Toisen asteen ammatilliset oppilaitokset, ammattikorkeakoulut ja yliopistot, elintarvikealan yritykset sekä kansainväliset verkostot.
Toiminta-alue
Suomi.
Yhteystiedot
Outi Vahtila
Kehittämispäällikkö
Bio- ja luonnonvara-alan yksikkö
Anne honkanen
Helsingin yliopisto
anu arolaakso
Savon koulutusyhtymä