Hyppää sisältöön
Etusivu Kestävää kehitystä ja osaamisen kehittämistä Afrikkaan – asiantuntijat koolla HAMKissa ja Aalto-yliopistossa syyskuussa 

Kestävää kehitystä ja osaamisen kehittämistä Afrikkaan – asiantuntijat koolla HAMKissa ja Aalto-yliopistossa syyskuussa 

Afrikkalaisten ja eurooppalaisten yliopistojen asiantuntijoita saapuu Hämeen ammattikorkeakoulun ja Aalto-yliopiston järjestämään työpajaan 19.-23.9.2022. Tavoitteena on edistää ilmastoviisasta bio- ja maatalouden yrittäjyyttä ja kehittää biotalousalan osaamista Afrikassa.

Työpajaan odotetaan saapuvan noin 40 osallistujaa, joista noin neljäsosa saapuu Keniasta, Ugandasta, Sambiasta ja Italiasta. Muut asiantuntijat ovat HAMKista, Aalto-yliopistosta sekä italialaisesta Pavian yliopistosta.  

Tapaamisen tavoitteena on tutustuttaa afrikkalaiset toimijat HAMKin ja Aallon yritysten kanssa tekemään yhteistyöhön, tarkentaa jo saatujen kokemusten perusteella ongelmaperustaisen ja paikasta riippumattomien pedagogisten menetelmien käytäntöjä sekä mahdollistaa uusien kansainvälisten oppimisverkostojen syntyminen projekteissa mukana olevien yliopistojen välille. Tilaisuuden avaa Hämeenlinnan kaupunginjohtaja Olli-Poika Parviainen. Päivien aikana järjestetään myös etäyhteys afrikkalaisiin opiskelijoihin.

”Viemme eteenpäin kestävää ja ilmastoviisasta biotalouden ja maatalouden yrittäjyyttä Afrikassa. Nämä ovat juuri niitä globaalin kestävyyden kannalta kriittisiä kehittämistoimia, joita HAMKin tutkimus haluaa strategiansa mukaisesti edistää. Meillä on Afrikassa myös hyvä maine kiertotalouden edelläkävijänä”, sanoo HAMK Bio -tutkimusyksikön johtaja Annukka Pakarinen.

Maatalousyrittäjyyden ja biotalousyrittäjyyden koulutusten ja afrikkalaisten opettajien osaamisen kehittämiseen tähtäävät AgriSCALE ja PBL-BioAfrica -projektit ovat alkaneet jo vuonna 2020. Projektien kohdemaita ovat Sambia, Kenia ja Uganda.  

Kansainväliset opiskelijaryhmät ovat ratkaisseet suomalaisten ja afrikkalaisten yritysten liiketoiminnallisia ongelmia konkreettisina toimeksiantoina. Yrityksille on tuotettu esimerkiksi markkinointisuunnitelmia ja -sisältöä sekä tutkittu liikeideoiden toimivuutta uusilla markkina-alueilla. Suomesta mukana on ollut aurinkosähkötoimisia uuneja tuottava yritys, joka hakee uusia markkina-alueita Afrikasta. HAMKin Afrikka-projektien kautta yritysten onkin helpompi päästä testaamaan Afrikan markkinoita. 

Afrikkalaiset opettajat ovat toimineet kyseisten opiskelijaryhmien mentoreina ja kokeilleet ongelmaperusteista oppimismetodia käytännössä, tavoitteenaan siirtää parhaat menetelmät omaan oppilaitokseen jaettavaksi.

“Kehitystyön kannalta molemmat projektit ovat yhteistä kokoontumista ajatellen hedelmällisessä vaiheessa, kun osa afrikkalaisille yliopisto-opettajille suunnatuista koulutusjaksoista on saatu päätökseen ja ongelmaperustaista opetusmetodia on testattu myös käytännössä”, kertoo projektipäällikkö Eija Laitinen HAMKista.  

Tapahtuman kaksi ensimmäistä päivää toteutetaan HAMKin Hämeenlinnan korkeakoulukeskuksessa ja 21. – 23.9. jatketaan Aalto-yliopistossa Helsingissä.

Lisätietoja: