Hyppää sisältöön
Ihmisiä toritapahtumassa katselemassa aitauksessa olevia lampaita

PoliRural

Ennakoivaa ja osallistavaa maaseutupolitiikan kehittämistä

Hankkeen tiedot

HankePoliRural – ennakoivaa ja osallistavaa maaseutupolitiikan kehittämistä
Kesto1.6.2019 -30.9.2022
Toteuttajat37 partneria 17 maasta
RahoittajatEU Horizon 2020 -ohjelma

Mikä oli PoliRural?

  • “Ennakoivan ja osallistavan maaseutupolitiikan kehittämistä maaseutualueille ja ihmisille” (PoliRural – Future Oriented Collaborative Policy Development for Rural Areas and People)
  • Kansainvälinen tutkimushanke, joka rahoitettiin EU:n Horisontti 2020 -ohjelmasta
  • Koordinaattorina Prahan yliopisto, suomalaisina partnereina Hämeen ammattikorkeakoulu Oy (HAMK) ja Smart&Lean (S&L)

Tavoitteet

  • Rakentaa uusia työvälineitä ja toimintatapoja maaseutupolitiikan kehittämiseen
  • Lisätä maaseutualueiden vetovoimaa ja tehdä maaseudusta houkutteleva paikka tehdä töitä ja asua

Toimintatavat

  • 12 pilottialuetta Euroopasta ja Israelista, joilla hankkeessa rakennettuja työkaluja ja menetelmiä testattiin
    • Kanta- ja Päijät-Häme yksi pilottialue “PoliRural Häme – Hämeen pilotti”
    • Kaikki 12 pilottialuetta ja niiden kuvaukset löytyvät englanninkielisiltä sivuilta; https://polirural.eu/pilots/
  • Pilottialueiden ohjaava ja osallistava sidosryhmätyö, jossa tieto kulkee maaseudulta päättäjiin
  • Kansainvälinen laaja partneriverkosto alueellisten pilottien tukena
  • Tekstinlouhintatekniikat, jotka mahdollistavat entistä tehokkaamman tiedonhaun useasta eri lähteestä
  • Virtuaalisen työskentelyalustan “PoliRural Hub” sekä alueellisten tietopankkien rakentaminen ja näiden hyödyntäminen hankkeessa
  • System Dynamic Modelling -mallinnustyökalu tulevien kehityssuuntien ennakoimiseen

Toiminta-alue

12 pilottialuetta Euroopasta ja Israelista, Kanta- ja Päijät-Häme suomalaisena pilottina. Alueille koottiin monialaiset asiantuntijaryhmät maaseudun eri sidosryhmistä (päättäjät, maaseudun asukkaat, potentiaaliset maallemuuttajat, maaseudun asiantuntijat jne.)  Ryhmät olivat mukana koko hankkeen ajan ja osallistuivat maaseudun tarpeiden tunnistamiseen ja hankkeessa kehitettävien työkalujen ja menetelmien testaamiseen.

Mitä teimme PoliRuralissa

  • Maaseudun vetovoimaan vaikuttavien tarpeiden kartoitus kyselytutkimuksen ja tekstinlouhintatyökalujen avulla
  • Selvitys siitä, miten erilaiset ohjauskeinot ja toimintasuunnitelmat vastaavat tunnistettuihin tarpeisiin
  • Erilaisten tulevaisuusskenaarioiden mallinnusta laadullista ja numeerista dataa hyödyntäen eri pilottialueilla
  • Toimintasuunnitelma pilottialueiden vetovoiman lisäämiseksi vuoteen 2040 asti

Hämeen pilotti

Yhteistyöllä ja tutkitulla tiedolla imua Kanta- ja Päijät-Hämeen maaseudulle

Kanta- ja Päijät-Hämeen maakunnat toimivat yhtenä 12 pilottialueesta, jotka sijaitsivat eri puolilla Eurooppaa. Pilottialueille koottiin monialaiset asiantuntijaryhmät maaseudun eri sidosryhmistä (päättäjät, maaseudun asukkaat, yrittäjät, potentiaaliset maallemuuttajat, tutkijat jne.), jotka osallistuivat maaseudun tarpeiden tunnistamiseen ja kehitettävien työkalujen ja menetelmien testaamiseen.

Taustaa

Suomessa ja Euroopassa maaseutualueet kohtaavat monenlaisia haasteita: maaseudun autioituminen ja väestön ikääntyminen, perinteisten maaseutuelinkeinojen heikko kannattavuus, ilmastonmuutoksen aiheuttamat haasteet maa- ja metsätaloudelle sekä yhteiskunnalliset haasteet, kuten siiloutuminen ja oikean tiedon löytäminen poliittisen päätöksenteon tueksi. Koronapandemia nosti maaseudun arvoa ja näkyvyyttä, maalla asuminen koettiin turvallisena ja mieltä virkistävänä paikkana. EU:n maaseutuvisiossa maaseutu on houkutteleva monipaikkainen asuinpaikka ja luonto on merkittävä hyvinvoinnin edistäjä.

Lyhyesti projektista

Horisontti 2020 -ohjelmasta rahoitetusta PoliRural -hankkeessa (Future Oriented Collaborative Policy Development for Rural Areas and People) tavoitteena oli lisätä maaseudun vetovoimaa kehittämällä monitieteellisesti uusia menetelmiä ja työkaluja, erityisesti poliittisen päätöksenteon tueksi.

PoliRural-hankkeessa oli mukana 12 pilottialuetta eri puolilta Eurooppaa ja Israelista. Suomen pilottialueena oli Kanta- ja Päijät-Hämeen maakunnat (Häme pilot). Pilottialueilla testattiin sidosryhmiä osallistavia sekä hankkeen teknologiaosuudessa kehitettäviä tekstinlouhinnan ja systeemin dynaamisen mallinnuksen menetelmiä. Jokaisella pilottialueella oli oman alueen tarpeista nouseva haaste, johon hankkeen toimintaa kohdennettiin. Kaikille alueille oli yhteistä maaseudun ja alueen kehittäminen sen omien tarpeiden pohjalta.

Osallistava ennakointityö Hämeessä

Hämeessä sidosryhmän kokoaminen aloitettiin yhteistyössä hanketoimijoiden ja alueen maaseudun kehittämisorganisaatioiden kanssa jo hankkeen alussa syksyllä 2019. Monialaisessa sidosryhmässä oli mukana päätöksentekijöitä, tutkijoita, maaseudun etujärjestöjä, maaseudun asukkaita, maanviljelijöitä, yrittäjiä, hiljattain maalle muuttaneita sekä potentiaalisia maalle muuttajia. Sidosryhmän työskentelyalustaksi ja tiedonvaihtokanavaksi perustettiin Teams-ryhmä. Tämä ratkaisu osoittautui koronakriisin myötä onnistuneeksi, koska etäyhteistyö oli jo aloitettu ennen pandemiaa suunnitellusti. Sidosryhmätyöhön osallistui lähes 50 henkilöä, joista noin puolet oli aktiivisesti mukana tapaamisissa.    

Kanta- ja Päijät-Hämeen pilotissa nostettiin tavoitteeksi lisätä maaseutualueiden vetovoimaa edistämällä kasvu- ja uusyrittäjyyttä sekä maaseutuasumista tukevia politiikkatoimia. Yrittäjyys rajattiin maakuntien painopistealueisiin; kiertotalouteen sekä hyvinvointiin ja elämyksiin.

Kevään 2020 aikana hankkeessa tutkittiin Kanta- ja Päijät-Hämeen maaseudun veto- ja pitovoimaa. Hankkeessa toteutettiin tätä varten kyselytutkimus, tehtiin kirjallisuusselvityksiä ja asiantuntijahaastatteluita. Tutkimuksen tulosten perusteella laadittiin SWOT-analyysi maaseudun vetovoimatekijöistä sekä tunnistettiin tähän liittyviä kehittämistarpeita. Hämeessä tunnistettuja tarpeita havaittiin 21, näistä priorisoitiin 6 yhdessä sidosryhmän kanssa. Merkittävimmät tunnistetut tarpeet olivat:

  • monipaikkaisuuden tukeminen asumisessa ja työskentelyssä 
  • uuden yrittäjyyden tukeminen maaseudulla ja maatiloilla
  • kiertotalousosaamisen ja TKI-toiminnan tukeminen biotalouden aloilla
  • uusien asukkaiden ja yritysten sopeutumisen tukeminen osaksi maaseutuyhteisöä
  • vetovoiman lisääminen nuorten asumiseen ja työskentelemiseen maaseudulla
  • julkisten palveluiden saavutettavuuden kehittäminen ja turvaaminen maaseudulla

Politiikkakartoituksessa selvisi, että ainakin 22 ohjelmassa oli huomioitu näitä tarpeita. Mukana oli sekä valtakunnallisen, alueellisen ja paikallisen tason politiikkakeinoja, strategioita ja ohjelmia. Tutkijoiden huomio oli, että ohjelmat kattoivat melko hyvin tunnistettuja tarpeita, mutta uusien asukkaiden, nuorten ja uusien yrittäjien saaminen maaseutualuille olisi voinut näkyä vahvemmin ohjelmien tavoitteissa.

Uudet ohjelmat ja uusi EU-ohjelmakausi sanoittivat Hämeen maaseutualueiden kehittämistä

Poliittisten päätösten tarkastelu linkittyi koko hankeajan vahvasti käynnissä oleviin ohjelmauudistuksiin. Uudet Kanta- Hämeen ja Päijät-Hämeen maakuntaohjelmat olivat juuri julkaistu, ja maaseutuohjelmauudistus oli käynnissä. Hankkeen näkökulmasta alueellinen maaseudun kehittäminen oli kokonaisuus, joka perustui yhteistyöhön ja tutkittuun tietoon.

Tutkimuksen aikana vahvistuivat tarpeet lisätä kahden maakunnan yhteistyötä sekä toimijoiden, asukkaiden, päättäjien sekä rahoittajien yhteistyötä. PoliRural-hankkeessa luotiin visio Hämeen maaseudun kehittämiselle vuoteen 2040:

Taloudellinentaloudellinen kehitys, uudet yritykset ja yritysten kasvu ovat Hämeen maaseudun kehityksen vetureita vuonna 2040. Poliittiset päättäjät ja alueviranomaiset tekevät yhteistyötä sidosryhmien ja yritysten kanssa ja koordinoivat ekosysteemiä, joka ravitsee yritysten kehitystä, innovaatioita ja kasvua. Hämeen vahvimmat toimialat ovat biotalous, kiertotalous, matkailu, hyvinvointi ja teollisuus.  

Tähän visioon pääsemiseksi tehtiin toimintasuunnitelma. Toimintasuunnitelman tärkeimmiksi tavoitteiksi tulivat: 1) uusien maaseutuyritysten perustaminen ja olemassa olevien yritysten kasvun sekä kestävän kehityksen tukeminen, ja 2) jatkuvan ja avoimen seurantajärjestelmän ja ennakointityökalun käyttöönotto. Järjestelmän tarkoituksena on kerätä tietoja, (analysoida, parantaa, oppia) ja niiden pohjalta ennakoida maaseudun kehittymistä (skenaariot, simulointi, optimointi, ennakointi).

Teknisten työkalujen innovointia poliittisten päätösten tueksi

Sidosryhmätyön ja tutkimustyön lisäksi hankkeessa innovointiin tekstinlouhinnan ja systeemisen mallinnuksen työkaluja osana maaseutualueiden politiikan kehittämistä. Saaduista kokeiluista on kirjoitettu enemmän artikkelissa, joka löytyy hankkeen kokoelmasarjasta; https://unlimited.hamk.fi/polirural-hameen-maaseutua-kehitetaan-tulevaisuutta-ennakoimalla-yhdessa/ 

Hankkeessa tuotiin alueiden ja siellä asuvien ja työskentelevien ihmisten tarpeet ja toiveet näkyviksi, selvitettiin alueella vaikuttavia politiikan keinoja, haettiin uudella tavalla tietoja poliittisen päätöksenteon tueksi sekä rakennettiin yhteisöllistä ja osallistavaa maaseutupolitiikan kehittämistä. Hankkeessa hyödynnettiin systeemisen mallinnuksen ja tekoälyn työkaluja.

Hankkeen vaikutukset Hämeessä

  • Maaseudun sidosryhmien ymmärrys ja tieto Hämeen maaseudun vetovoimasta ja vetovoimatekijöistä lisääntyi
  • Sidosryhmäyhteistyö loi uusia liiketoimintaideoita ja -mahdollisuuksia Hämeeseen
  • Eri hallinnon tasoille uusia työkaluja päätöksenteon tueksi (yhteiskehittäminen, tekstinlouhinta, mallinnustyökalu)
  • Kansainvälinen yhteistyön lisääntyminen
  • Hämeen brändin vahvistuminen niin paikallisesti kuin kansainvälisesti
  • Hämeen alueen vetovoiman kasvattaminen

Materiaalit

Toimintasuunnitelma antaa näkökulmia alueen päättäjille tulevien vuosien maaseudun kehittämiseen. Sidosryhmätyön tuloksina toimintasuunnitelman tärkeimmiksi tavoitteiksi tulivat:

  1. Uusien maaseutuyritysten perustaminen ja olemassa olevien yritysten kasvun sekä kestävän kehityksen tukeminen.
  2. Seuranta- ja ennakointityökalun luominen ja käyttöönotto. Järjestelmän tarkoituksena on kerätä päivittyviä tietoja, joiden pohjalta voidaan tulevaisuustyökalujen (skenaariot, simulointi, optimointi) avulla ennakoida maaseudun kehittymistä.

Hämeen alueen visiota ja toimintasuunnitelmaa muokattiin pariin otteeseen. Aluksi keskityttiin nuorten pitovoimaan, palveluiden saatavuuteen sekä TKI-panostuksiin Hämeen maaseudulla. 18.11.2021 esityksissä tuloksia ja dataa alueelta. Palautekeskusteluiden jälkeen toimintasuunnitelmaa muokattiin hankkeen tavoitteen mukaiseksi palvelemaan poliittista päätöksentekoa yhdessä alueen toimijoiden kanssa.

  • PoliRuralin asiantuntijat eri EU-maista tunnistivat 63 tulevaisuuden muutostekijää STEEPV-menetelmällä. Työn tulokset on koottu oheiseen raporttiin (2020): Inventory of Drivers of Change.
  • Maaseudun vetovoimatekijät -kyselyn vastaukset 12.2.-1.3.2020 Kanta- ja Päijät-Hämeen asukkaille. Vastausten määräksi saatiin 90 kpl. Sidosryhmäverkoston avulla saimme levitettyä kyselyä sidosryhmäverkoston avulla noin 7000:lle. Kyselyllä selvitettiin, mikä innostaa tai innostaisi asumaan, työskentelemään tai tekemään jotain ihan uutta maaseudulla?
  • Toukokuun 2020 lopussa valmistui selvitys, miten Hämeen pilottialueen maaseudun tarpeisiin vastataan nykyisillä politiikoilla ja ohjauskeinoilla. 27.8.2020 pidetyssä sidosryhmän kokouksessa käytiin näitä tutkimustuloksia läpi (esitys).
  • HAMKin Biotalouden liiketoiminnan kehittämisen YAMK-opiskelijat pohtivat osana ”Työelämän murros ja tulevaisuuden ennakointi” -opintojaksoaan kysymystä ”Miten Hämeen maaseudun vetovoimaa ja yrittäjyyttä voidaan edistää?”. Opiskelijat muodostivat toimenpidesuunnitelman vuoteen 2040 käyttäen menetelmänä STEEPV-analyysia ja 8-kenttä SWOT-analyysiä. Teemoina olivat ruokajärjestelmä, monipaikkaisuus, kiertotalouden yrittäjyys sekä luontolähtöiset hyvinvointipalvelut Hämeessä. 11.11.2020 sidosryhmätilaisuudessa käytiin näitä tuloksia ja yhdessä tehtyjä maaseudun muutostekijöitä läpi (esitys).

12.3.2020 Yhteen hiileen – Biohiili, biotalous & Häme

Tilaisuuden ohjelma

Aamupäivä: Biohiilitapahtuman materiaalit Biohiilestä bisnestä Hämeeseen -hankkeen sivuilla

Iltapäivä: Biotalouden mahdollisuudet Hämeessä

Englanninkieliset uutiskirjeet 1-14 hankkeen pääsivulla

PoliRural-hankkeen 12. uutiskirje, jossa asiaa myös Hämeen ruokasektorin sidosryhmätapaamisesta Kärkölässä 10.5.2022, Co-creation in multi-actor approach in PoliRural Häme pilot; https://polirural.eu/newsletter/12/

Hyväksy markkinointievästeet nähdäksesi tämän sisällön

Hankkeen esittelyvideo

Hyväksy markkinointievästeet nähdäksesi tämän sisällön

YAMK-opiskelijoiden tekemä video Vähikkälän kylän aktiivisesta toiminnasta.

Yhteystiedot

Antti Peltola

Yliopettaja, projektiasiantuntija/ Principal lecturer, project specialist

Puh. +358400712368

[email protected]