Pienpanimohanke
Hankkeen päätavoitteena on tiedottaa laadunhallinnasta osana pienpanimoiden omavalvontaa ja edistää alan toiminnan laatua yleisesti erilaisten tiedotus- ja koulutustoimenpiteiden avulla.
Perustiedot
Kirkkautta pienpanimoiden laatutyöhön
Hankkeen päätavoitteena on tiedottaa laadunhallinnasta osana pienpanimoiden omavalvontaa ja edistää alan toiminnan laatua yleisesti erilaisten tiedotus- ja koulutustoimenpiteiden avulla.
Hanke auttaa kehittämään pienpanimoalan laatu- ja yrittäjäosaamista, kilpailukykyä sekä laatu- ja jäljitettävyysjärjestelmiä järjestämällä ajankohtaisiin ja keskeisiin aiheisiin pureutuvia työpajoja, koulutuspäiviä ja tietoiskun. Lisäksi yrittäjien kanssa laaditaan digikortteja keskeisistä laadunhallinnan välineistä tallennettavaksi esimerkiksi Pienpanimoliiton sivustolle. Jäljitettävyys ja läheisyys on tärkeä osa pienpanimoiden brändiä, ja sitä kautta yrittäjät saavat lisäarvoa toimintaansa.
Tiedotushankkeen rahoittamiseksi on saatu Maaseutuviraston myöntämää kansallisen ruokaketjun valtionavustusta. Koulutustoimenpiteet tullaan järjestämään vuosien 2018-19 aikana.
Hanke toteutetaan yhteistyössä Pienpanimoliiton kanssa.
Taustaa
Hankkeen sisällöt
Toimenpiteiden avulla hanke välittää tietoa seuraavista laatu- ja jäljitettävyysjärjestelmien sisältöalueista:
- Pienpanimoiden laatujärjestelmä sekä niiden omavalvonta
- tuotantoympäristön hygienia sekä mikrobiologiset riskit
- pienpanimoiden laatujärjestelmien (omavalvonnan) kehittäminen
- Koulutuspäiviä 3
- Pienpanimoiden laadunvarmistus sekä laadunhallinnan työkalut
- laadunhallinnan työkalujen hyödyntäminen pienpanimoalalla
- pienpanimoiden tuotteen ja tuotannon laadunhallinta
- oluen raaka-aineet ja niiden merkitys lopputuotteessa
- oluen valmistusprosessin laadunhallinta
- tilaus-toimitusketjujen hallinta tuotteen ja tuotannon laadussa
- talousosaamisen merkitys osana laadunhallintaa
- alan yritysten laadunhallinnan välineeksi tehtävien digikorttien laadinnan tukeminen
- Koulutuspäiviä tai työpajoja 3
- Ajankohtaista alan laeista ja säädöksistä, jäljitettävyysjärjestelmä
- ajankohtaista alan laeista ja asetuksista
- ajankohtaisia lainsäädännöllisiä aiheita ja viranomaisilta tulevia ohjeistuksia esim. mahdolliset alkoholilainsäädännön muutokset
- jäljitettävyysjärjestelmä osana yrityksen liiketoimintastrategiaa ja laadunhallintaa
- alan yritysten laadunhallinnan välineeksi tehtävien digikorttien laadinnan tukeminen
- Tietoiskuja 1, työpajoja 1
Tilaisuuksia yhteensä 8
Koulutukset, työpajat ja tietoiskut
Hankkeen tallenne:
Talousosaamisen merkitys osana laadunhallintaa; Tilinpäätöksen lukemisesta talousjohtamiseen
Hankkeen kesätallenne:
Pienpanimo ja laadunvalvonta: Mitä mitata ja miksi? Katso tästä
Pidetyt koulutukset:
23.10.2019 Tilaus-toimitusketjujen hallinta tuotteen ja tuotannon laadussa
11.9.2019 Talousosaamisen merkitys osana laadunhallintaa
4. – 5.2.2019 Tietoisku ja työpaja
24.10.2018 Jäljitettävyyden merkitys pienpanimoalalla
25. – 26.9.2018 Pienpanimoiden omavalvontasuunnitelma
8.5.2018 Hankkeen avauspäivä, teemana pienpanimoiden hygienia
Materiaalit
Digikortit: Laadun hallinnan tärkeys yritysten liiketoiminnalle
Pienpanimoiden hygienia
Pienpanimoiden omavalvonta
Jäljitettävyys
Talousosaamisen merkitys osanan laadunhallintaa 11.9.2019
Ilkka Miettinen, United Gypsies Brewery
Pasi Käkelä, HAMK:
Tuloslaskelma ja tase
Tilinpäätöksen tunnusluvut
Esimerkkiyritys
Hinnoittelu
Tietoisku ja työpaja 4. – 5.2.2019
Panimoiden laadunhallinta, Susanna Peltonen
Koneturvallisuus, Markku Ulvinen
Jäljitettävyyden merkitys pienpanimoalalla 24.10.2018
Jäljitettävyys osana vastuullista liiketoimintaa, Riikka Eerola, Inspecta Oy
Pienpanimoiden omavalvontasuunnitelma, työpajapäivät 25. – 26.9.2018
Harri Katajamäen materiaali
Alkon materiaalit
Omavalvonnan päivittäminen Linnunmaa Oy
Aloituspäivä 8.5.2018
Pirttijärvi Tuija, HAMK: Tuotantoympäristön hygienia ja mikrobiologiset riskit
Tikkaoja Petri, Diversey Oy: Pesut pienpanimossa
Valviran materiaalipankki
Yhteystiedot
Sari Mantila
Koulutuskoordinaattori
Bio- ja luonnonvara-alan yksikkö