VIVA
Virtuaalinen Varasto
Osaamisen Kasvattamisessa
Hankkeen tiedot
Hanke | VIVA – Virtuaalinen Varasto Osaamisen Kasvattamisessa |
Kesto | 1.9.2023 – 28.2.2026 |
Toteuttaja | Hämeen ammattikorkeakoulu |
Rahoittaja | Hämeen ELY-keskus |
Budjetti | 238 679 € |
Hanke luo uutta osaamista aina varastotoimintojen suunnittelusta suorittavaa varastotyötä tekevän henkilöstön koulutukseen, muodostaen yritykselle kokonaisvaltaisen varastotoimintojen kehittämisen prosessiosaamisen.
Logistiikka-alan työpaikat ovat toimitusketjujen rakenteellisten muutosten myötä kasvaneet viime vuosina, huolimatta automaation käyttöönotosta. Logistiikka- ja varastointialan yritykset kärsivät osaajapulasta ja työvoiman suuresta vaihtuvuudesta. Tehtäviin voitaisiin rekrytoida maahanmuuttajia huomattavasti enemmän. Logistiikassa tarvitaan merkittävää osaamisen edistämistä ja yhteiskehittämistä, joihin oppimis- ja innovaatioympäristöt voivat vastata, edistäen samalla osallistuvien yritysten kyvykkyyttä.
Digitaalinen kaksonen liittyy sekä yritysten innovaatio- että koulutusorganisaatioiden oppimisteknologiatarpeisiin ja sitä pidetään keskeisenä kehittämisen suuntana alalla. Varaston digitaalinen kaksonen on herättänyt laajaa kiinnostusta logistiikkayritysten keskuudessa henkilöstön osaamisen kehittäjänä.
Hankkeen tavoitteena on:
- Varastojen henkilökunnan kouluttaminen, työvoiman turvaaminen ja osaamistason nostaminen sekä maahanmuuttajataustaisten ihmisten integroituminen suomalaiseen työelämään.
- Logistiikan ja varastojen kehittämiseen liittyvän osaamisen kasvattaminen digitaalisuutta hyödyntäen.
Kohderyhmä
Hankkeen keskeisimmät kohderyhmät ovat logistiikka-alan yritykset sekä yritykset, joilla on isoja logistiikkatoimintoja.
Toiminta-alue
Hanketta toteutetaan Kanta- ja Päijät-Hämeen alueilla yhteistyökumppani Limowa ry:n kanssa.
Mitä hanke tarjoaa yrityksille?
VIVA-hankkeen toimintaan voi osallistua monella eri tavalla. Hankkeen tulevissa toimenpiteissä on erityisesti yrityksille suunnattua toimintaa ja kehittämistä.
Mikäli kiinnostuit ja haluat olla mukana kehittämässä ja testaamassa, ota yhteyttä:
Juha-Matti Torkkeliin
[email protected]
+358 50 502 2040
- NVIDIA Omniverse kokeilu (ajankohta 8/2024 – 10/2024)
Etäosallistuminen suosituksena / vaatimuksena RTX-näytönohjain. Mahdollista osallistua kokeiluun myös paikan päällä HAMKilla. - Ensimmäinen kehitystestaus rakenteilla olevasta Virtuaalinen Varasto -sovelluksesta (ajankohta 12/2024 – 01/2025)
- Toinen kehitystestaus rakenteilla olevasta Virtuaalinen Varasto -sovelluksesta (ajankohta 03/2025)
- Valmiin Virtuaalinen Varasto -sovelluksen käyttötestaukset (ajankohta 8/2025 – 12/2025)
Testaamista varten yritys saa laitteet, sovelluksen ja muut tarvittavat välineet hankkeelta. Mukaan testaamiseen toivotaan yritysten henkilöstöä. - Räätälöity palvelu yrityksille
Tarjoamme yrityksille mahdollisuutta käyttää hankkeen osaamista rakentaaksemme tarpeiden pohjalta ehdotuksia polusta kohti virtuaalisten / immersiivisten teknologioiden hyötykäyttöä. Tuemme tätä myös laitteiden ja käytettävissä olevien sovelluksien kautta.
Hankkeen tulokset
- Virtuaalisen varaston hyödyntämisestä ja sen rakentamisesta prosessikuvaus, joka antaa perustan, miten tulevaisuuden varastoja tulee rakentaa, huomioiden digitaalisen kaksosen antamat mahdollisuudet.
- Määrittely minkälaista osaamista varastossa työskentelevillä tulee olla tulevaisuudessa ja millaisiin asioihin on kiinnitettävä erityistä huomiota koulutuksessa sekä varastohenkilökunnan osaamisen päivittämisessä.
- Varaston digitaalinen virtuaalinen kaksonen, jonka rakentamisessa hyödynnetään pelimoottoriteknologiaa.
- Virtuaalimallia hyödyntäen koulutetaan noin 20 -30 hengen ryhmä varastojen henkilökuntaa.
- Viestintä, esittely- ja koulutusmateriaalia, jota julkaistaan hankkeen sivuilla.
- Seminaareja ja työpajoja, joissa levitetään uutta osaamista.
Hankkeen tapahtumat
- Virtuaalinen varasto koulutuksessa ja perehdytyksessä -webinaari, 5.6.2024, online/Teams
Verkkossa järjestettyssä tapahtumassa kuultiin asiantuntijapuheenvuorot NVIDIA Omniversestä ja sen mahdollisuuksista sekä VR -kokonaisuuksien toteuttamisesta. Webinaarissa esiteltiin VIVA -hanketta, sen toimenpiteitä ja hankkeessa toteutettavan virtuaalisen varaston sisällöt sekä kuinka kehittämistyöhön ja pilotointiin voi osallistua mukaan. - VIVA -hankkeen seminaari, 22.5.2024, LAB&Teams
Hybridi -tapahtumana (LAB ja Teams) järjestetyssä seminaarissa kuultiin asiantuntjiapuheenvuorot sekä äänestettiin hankkeessa toteutettavan virtuaalivaraston ominaisuuksista ja sisällöistä. Äänestys pohjatui Päijät-Hämeessä 4.4.2024 järjestetyn työpajan tuloksiin.- Katso koko webinaarin tallenne!
- Katso tallenteet asiantuntijapuheenvuoroista:
Virtuario -koulutusalusta, Kristian Lukander, TTL
Immersiiviset teknologiat työn perehdyttämisessä, Kenneth Korhonen, Stereoscape
- VIVA -hankkeen seminaari, 7.5.2024, HAMK&Teams
Hybridi -tapahtumana (HAMK ja Teams) järjestetyssä seminaarissa kuultiin asiantuntijapuheenvuoroja sekä äänestettiin hankkeessa toteutettavan virtuaalivaraston ominaisuuksista ja sisällöistä. Äänestys pohjatui Kanta-Hämeessä 6.3.2024 järjestetyn työpajan tuloksiin.- Katso koko webinaarin tallenne!
- Katso tallenteet asiantuntijapuheenvuoroista:
Perehdytys ja Koulutusratkaisuja, Juha Mikkola, Koutsit.fi
Helsinki XR Center ja Suomen Metaverse strategia pähkinänkuoressa, Santeri Saarinen, Metropolia & HXRC
- LIMOWA ja VIVA -hankkeen tapahtuma 6.5.2024, Kemppi/Lahti
- VIVA -hankkeen työpaja 2, 4.4.2024, Transval Pennala
VIVA-hankkeen toinen työpaja järjestettiin Päijät-Hämeessä Suomen Transval Oy:n toimitiloissa Pennalassa. Työpajassa verkostoiduttiin, tutustuttiin Transvalin varastotoimintoihin, kartoitettiin osallistuvien yrityksien ja toimijoiden tarpeet ja haasteet varastotoimintoihin liittyen sekä toteutettiin yhteissuunnittelua virtuaalivaraston sisällöistä ja pilotointikohteista. - VIVA -hankkeen työpaja 1, 6.3.2024, ETRA Logistic Center Hämeenlinna
VIVA-hankkeen ensimmäinen työpaja järjestettiin Kanta-Hämeen alueella ETRA Logistic Centerin toimitiloissa Hämeenlinnassa. Ensimmäisessä työpajassa verkostoiduttiin, tutustuttiin ETRAn varastotoimintoihin, kartoitettiin osallistuvien yrityksien ja toimijoiden tarpeet ja haasteet varastotoimintoihin liittyen sekä toteutettiin yhteissuunnittelua virtuaalivaraston sisällöistä ja pilotointikohteista. - VIVA -hankkeen aloituswebinaari, 9.1.2024, Teams
Maksuton webinaari keskittyy VIVA – Virtuaalinen Varasto Osaamisen Kasvattamisessa -hankkeen esittelyyn, toimenpiteisiin, tavoitteisiin ja siihen, kuinka logistiikka-alan toimijat, yritykset ja yritykset, joilla on isoja logistiikkatoimintoja, hyötyvät hankkeeseen osallistumisesta.- Katso tästä koko webinaarin tallenne!
- Katso tallenteet asiantuntijapuheenvuoroista:
Varastoprosessin mallintamismahdollisuuksia, Juha Särelä, Fimatic
VR koulutuksessa ja perehdytyksessä, Viveka Opas, Kone
- VIVA-hankkeen juliste
- VIVA-hankkeen tietosuojailmoitus
- Virtuaalivarasto muuttaa logistiikka-alan koulutuksen ja osaamisen pelikenttää, hankkeen aloitustiedote, joka julkaistu myös HAMKin uutiskirjeessä, 9.11.2023
- Juttu ja linkki ilmoittautumiseen hankkeen työpajasta, HAMK uutiskirje, 20.2.2024
- Kirjallisuusselvitys virtuaalisuuden hyödyntämisestä sisälogistiikan eri osa-alueilla, Heikki Ruohomaa & Heikki Lahtinen, 19.4.2024.
- Virtual Technologies and Digital Twins for Logistics Hub Development. Heikki Ruohomaa, Vesa Salminen & Juha-Matti Torkkel. AHFE2024 conference, 24-27.7.2024, kv-vertaisarvioitu artikkeli.
- Benchmarking-selvitys – havaintoja kansainvälisiltä messuilta ja kirjallisuudesta, Heikki Lahtinen, Risto Sivonen ja Juha-Matti Torkkel, 15.9.2024.
- 25-26.9.2024, LIMOWA logistiikan opettajien ja tutkijoiden päivät, Würth
VIVA-hankkeesta on esitys tapahtumassa 26.9. - 17.9.2024, HAMKin Teknologiapäivät tilaisuudessa hankkeella oli oma esittelypiste. Tilaisuudessa oli ensimmäinen mahdollisuus kokeilla hankkeessa toteutettavan virtuaalivarastosovelluksen ensimmäistä rajattua toteutusta VR-laseilla.
- 11-12.9.2024, Logistiikkamessut, Tampere. Hanke esitteli toimintaansa LIMOWAn osastolla sekä piti puheenvuoron hankkeesta sekä teknologian hyödyistä yrityksille (C-hallin esiintymislava).
- 13-14.3.2024, PacTec, FoodTec ja PlastExpo messuilla hankkeen esittely, Helsinki
- 5-8.2.2024 HAMK Freezing Week
- 25.1.2024 hankkeen esittely Sisälogistiikan työryhmässä
- 14.11.2023, TechVillan ja HAMKin NUOTTA-hankkeen VR-teknologian mahdollisuudet webinaari (puheenvuoro webinaarissa)
- 7-9.11.2023, Teknologiamessut, Helsinki (puheenvuoro messuilla 9.11.)
- 26.10.2023 hanketta esitelty Sisälogistiikan työryhmässä
- Hankkeen yhteistyökumppanin, Limowan tapahtumat
Yhteystiedot
Projektipäällikkö: Juha-Matti Torkkel
Asiantuntija: Heikki Ruohomaa, Toni Lavonen, Heidi Kerkola
Seuraa meitä somessa!
Tutustu tutkimuksemme somekanaviin: