OK – Ojat kuntoon
OK-ojat kuntoon -hankkeen tavoitteena on motivoida maanomistajia sekä ojitusyhteisöjä maa- ja metsätalouden peruskuivatuksessa, mikä parantaa maaseudun elinkeinojen toimintaedellytyksiä ja kannattavuutta sekä mahdollistaa luonnonmukaisen vesirakentamisen periaatteiden viemisen käytäntöön.
- Toteutusaika: 1.11.2016 – 31.12.2021
- Kokonaiskustannukset: 249 999 €
- Rahoittaja: Hämeen ELY-keskus
- Toteuttaja: Hankkeen päätoteuttajana on Hämeen ammattikorkeakoulu ja tuensiirtokumppaneina Etelä-Suomen Salaojakeskus/ProAgria Etelä-Suomi, Metsänhoitoyhdistys Kanta-Häme, Metsänhoitoyhdistys Päijät-Häme sekä Tapio Oy.
- Kohderyhmä: Vesiensuojeluyhdistykset, suunnittelijat, urakoitsijat, neuvonta- ja edistämisorganisaatiot sekä viranomaiset.
Tavoitteet
OK-ojat kuntoon -hankkeen tavoitteena on motivoida maanomistajia sekä ojitusyhteisöjä maa- ja metsätalouden peruskuivatuksessa, mikä parantaa maaseudun elinkeinojen toimintaedellytyksiä ja kannattavuutta sekä mahdollistaa luonnonmukaisen vesirakentamisen periaatteiden viemisen käytäntöön.
Toiminta
OK – Ojat kuntoon hankkeen toiminta on jaettu neljään osatehtävään.
Peruskuivatuksesta sekä kunnostusojituksesta tiedottaminen
Tiedotuksen tavoitteena on tarjota ajankohtaista tietoa maa- ja metsätalouden peruskuivatuksesta sekä valuma-alueen tulva- ja vesiensuojelusta. Kohderyhmiä ovat maanomistajat ja ojitusyhteisöt, vesiensuojeluyhdistykset, kunnostusten suunnittelijat, urakoitsijat, neuvontaorganisaatiot sekä valvontaviranomaiset. Hankkeessa järjestetään eri kohderyhmille suunnattuja työpajoja, maastokäyntejä, tiedotustilaisuuksia ja seminaareja. Tilaisuuksien materiaaleista kootaan verkko-opetusaineisto kaikkien alan toimijoiden käyttöön.
Vanhojen ojitushankkeiden digitointi
Maatalouden peruskuivatushankkeiden suunnitelmat ja muut asiakirjat ovat tällä hetkellä paperiarkistona Hämeen ELY-keskuksessa. Peruskuivatushankkeiden asiakirjoja tarvitaan mm. kuivatushankkeiden peruskorjauksen ja kunnossapidon yhteydessä sekä ojitusyhteisöjen toimintaa aktivoitaessa. Digitoinnin tarkoituksena on saada aineistot helpommin hyödynnettävään muotoon ja eri toimijoiden saataville. Digitointiin sisältyy perkaussuunnitelmien ojien ja hyötyalueiden tallentaminen paikkatiedoksi, hankkeiden keskeisten asiakirjojen skannaus sekä perkaussuunnitelmien paalujen digitointi, mikä mahdollistaa suunnitelmissa esitettyjen poikkileikkausten, rumpujen, patojen ja muiden rakenteiden paikantamisen digitaalisessa aineistossa.
Ojitusyhteisöjen ja metsänomistajien aktivoiminen 2-4 pilottialueella
Osatehtävässä valitaan 2-4 pilottivaluma-aluetta Kanta- ja Päijät-Hämeestä, joille laaditaan luonnonmukaisen peruskuivatuksen menetelmiä soveltavat ojien kunnostussuunnitelmat. Valuma-aluetason suunnittelulla pyritään kokonaisvaltaiseen vesienhallintaan, joka koostuu perus- ja paikalliskuivatuksen toimenpiteistä sekä valumavesien hallinnan toimenpiteistä maan rakenne ja kasvukunto huomioon ottaen. Alueiden ojitusyhteisöjen toiminta aktivoidaan ja maanomistajille tarjotaan tilakohtaista neuvontaa perus- ja paikalliskuivatuksen sekä metsien kunnostusojitusten kehittämiseen. Maanomistajia ohjataan myös kunnostussuunnitelmien toteuttamiseen ja rahoituksen hakemiseen.
Valtion tuella toteutettujen maatalouden peruskuivatushankkeiden toteutusta ja kunnossapitoa varten on perustettu ojitusyhteisöjä (vuoteen 2012 saakka vesilaissa ojitusyhtiö), joiden osakkaita ovat hankkeista kuivatushyötyä saavat kiinteistöt. Yhteisöjen toiminta on useimmiten hiipunut hankkeiden valmistuttua. Metsäojituksissa ei ole ojitusyhteisöjä, vaan ojitukset on toteutettu sopimusojituksina.
Vesiensuojelurakenteiden kunnossapidon ohjeistus ja pilottikohteet
Ojiin rakennettujen vesiensuojelurakenteiden kunnossapito ja hoito on yleensä maanomistajien ja ojitusyhteisöjen vastuulla. Osatehtävässä selvitetään toteutettujen vesiensuojelurakenteiden kunnossapidon parhaita käytänteitä. Muissa hankkeissa saaduista kunnossapidon kokemuksista ja case-esimerkeistä laaditaan raportti.
Kanta- ja Päijät-Hämeestä valitaan 2-4 kunnossapidon tarpeessa olevaa vesiensuojelurakennetta, joiden kunnossapito suunnitellaan ja toteutetaan hankkeessa. Pilottikohteina voivat olla esimerkiksi tulvatasanteen niitto, pohjapadon rakenteiden kunnostaminen, pintavalutuskentän kunnostaminen, laskeutusaltaan tyhjennys ja kosteikon hoito. Kunnossapito dokumentoidaan ja siitä tehdään kustannustehokkuustarkastelu.
Selvityksen ja pilottikohteiden kokemusten perusteella laaditaan tiivis ohjeistus erityyppisten rakenteiden hoitoon ja kunnossapitoon. Ohjeistus suunnataan ensisijaisesti maanomistajille ja ojitusyhteisöille.
Materiaalit
Ajankohtaista
OK – Ojat kuntoon -hankkeen retki Loimankoskelle 30.11.2021 – retki peruttu
Tervetuloa tutustumaan vesistörakentamimsen kohteeseen: Loimankosken ennallistaminen
Osoite: Korkeakoskentie 386 / Huittinen
Yhteiskuljetusmahdollisuus Visamäestä, Hämeenlinnasta n. klo 10.00. Kohteella tutustuminen klo 12 – 14. Paluu Hämeenlinnaan n. klo 16.00. Maastokahvit
_________
Maa-, metsä- ja kalatalous, hulevedet -retken sijaan alla on tutustuttavissa WATERDRIVE -hankkeessa toteutettu video, jossa eri asiantuntijoiden välisen yhteistyön avulla on mahdollista sovittaa yhteen maankäytön, vesienhoidon ja luonnon monimuotoisuuden tavoitteet.
________
OK – Ojat kuntoon -hankkeen päätösretki 27.10.2021
9.30 Ojat kuntoon -hankkeen tavoitteet ja tulokset: Henrik Lindberg, HAMK
2. osatehtävä Digitointi, mitä tällä hetkellä?: Elina Laine, Hämeen ELY-keskus
3. osatehtävä Pilottialueet: Janne Pulkka/Mikko Ortamala, KVVY
4. osatehtävä Kunnostusojitukset: Samuli Joensuu, Tapio
4. osatehtävä Pilottikohteet, Mustjoki: Jyrki Mäkiranta, Päijät-Hämeen MHY
11.00 Vesienhallintalaitteiden esittely, Janne Pitkänen Viacon
________________________
Mustjoen laskeutusaltaan ja
pohjapadon kunnostus Lahdessa
Ruuhijärvellä. Opetusmateriaali.
Seppälän kosteikon kunnostus Lopella. Opetusmateriaali.
Maa- ja metsätalousvesien yhteensovittaminen
Ohjelma:
Samuli Joensuu, Tapio: Kaksitasouomat
Janne Pulkka, Etelä-Suomen Salaojakeskus: Maatalousympäristön vesienhallinnan haasteet
sekä MHY Kanta-Hämeen Lauri Laaksonen: Suometsien rahoitus Juhani Rahkonen: Ojaisännöinnin onnistumiset
Salaojatyönäytös 3.10.2019 Hausjärvellä
pellonpiennarpäivä2019
Peruskuivatusryhmä keskusteli maa- ja metsätalouden yhteistyöstä valuma-aluekohtaisessa vesien hallinnassa sekä tutustui Mustialan ja Lopen 2-tasouomaratkaisuihin 12.6.2019.
Materiaalit
OK – Ojat kuntoon -hankkeessa valmistunutta materiaalia sekä menneiden tapahtumien esityksiä.
Hankkeen raportteja
Raportti osatehtävästä 2: Vanhojen ojitushankkeiden digitointi
Ojat kuntoon: Digitointi raportti
Raportti osatehtävästä 4: Vesiensuojelurakenteiden kunnossapidon kokemukset
Vesiensuojelurakenteiden kunnossapidon kokemukset.pdf
Hanke-esite
Ojat kuntoon -hanke-esite (A4)
Tapahtumien esitykset
Koneyrittäjätilaisuus 25.4.2018 Asikkalassa
Koneyrittäjätilaisuus 26.4.2018 Evolla
- Ohjelma 260418.pdf
- Maanmuokkaus ja kunnostusojitus koneyrittäjien näkökulmasta.pdf (Timo Makkonen, Koneyrittäjien Liitto ry.)
- Vesiensuojelunäkökulmat maanmuokkauksessa ja ojituksessa.pdf (Ilppo Greis, Samuli Joensuu, Tapio)
- PEFC FI 2014 kriteerit maanmuokkauksessa ja ojitushankkeissa.pdf (Asta Sarkki, MTK Häme)
Johdatus ojitusisännöintiin 15.3.2018
Ojitusisännöinti on uusi ympäristöliiketoiminnan ala, joka on muodostumassa ojitusyhteisöjen toiminnan tuke-miseksi. Tilaisuudessa käytiin läpi yleisellä tasolla kuinka ojitus on järjestelty Suomessa, ojitusyhteisöjen oikeuksia ja velvollisuuksia, millaisia tehtäviä tulevat ojitusisännöitsijät hoitavat, ojituksen ympäristöasioita jne. Päivä oli kohdistettu erityisesti tieisännöitsijöille tai muille vastaaville tahoille, joilta hanke- ja valvontaosaaminen löytyy jo valmiina, mutta joille ojitusasiat ovat uudempia.
- Ohjelma.pdf
- Maankuivatuksen ja ojitusyhteisöjen perusteet.pdf (Jaana Ojala-Järvi, Hämeen ELY-keskus)
- Peruskuivatushankkeen käynnistäminen ja ojaisännöitsijan tehtävät hankkeissa.pdf (Outi Leppiniemi, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus)
- Varisojan perkaus ja kunnostus.pdf (Markku Punkari, ojitusisännöistijä)
- Ympäristöasiat ojituksissa.pdf (Kaisa Västilä, Aalto-yliopisto)
Kaksitasouomat ja luonnonmukainen peruskuivatus – asiantuntijatapaaminen ja maastokäynti 3.11.2017
Ojat kuntoon -hanke järjesti 3.11. HAMKin Evon toimipaikassa asiantuntijatapaamisen, jonka tarkoituksena oli jakaa tietoa luonnonmukaisen peruskuivatuksen menetelmiin liittyvästä tutkimuksesta. Tapaamisen aluksi Petra Korkiakoski HAMKista esitteli lyhyesti OK – Ojat kuntoon hankkeen ja kertoi iltapäivän maastokohteesta. Aalto-yliopiston Rakennetun ympäristön laitoksen tutkijatohtori Kaisa Västilä ja professori Harri Koivusalo kertoivat ajankohtaisia tuloksia Aallon tutkimushankkeista. Suunnittelija Turo Hjerppe Suomen ympäristökeskuksesta kertoi Kuivatustoiminnassa muuttuneiden virtavesien kunnostus ja hoito (KURVI) -hankkeesta ja siinä tehtävästä työstä luonnonmukaisen peruskuivatuksen edistämiseksi. Tapaamiseen osallistui OK-hankkeen ohjausryhmästä Lauri Hyytiäinen (Koneyrittäjien liitto), Lauri Laaksonen (Metsänhoitoyhdistys Kanta-Häme) ja Henrik Lindberg (HAMK).
Iltapäivän maastokäynnillä vierailtiin Padasjoella Syrjälän tulvatasanteilla, jotka toteutettiin kesällä 2014 osana HAMKin OPET – Ojitusten luonnonmukainen peruskunnostus Hämeessä -hanketta (toteutettiin 2012-2014). Maasto-osuudella oli mukana maanomistaja ja Hahjärven-Lummenenojan perkausyhtiön toimitsija Marko Pastila.
- Ojat kuntoon -hanke ja Hahjärven laskuojan kunnostus Padasjoella (Petra Korkiakoski, HAMK)
- Luonnonmukaisen ojakunnostuksen mallikohteet Tammelassa ja Padasjoella (OPET-hankkeen raportti mallikohteista, lisätietoa www.hamk.fi/opet)
- Kaksitasouomat – Nykytietämys ja jatkotutkimustarpeet (Kaisa Västilä, Aalto-yliopisto)
- KURVI-hankkeen esittely (Turo Hjerppe, Suomen ympäristökeskus)
- Kiintoainekuormituksen ja eroosion hallinta metsäojituksissa (Harri Koivusalo ja Kersti Haahti, Aalto-yliopisto: esitys tutkimustuloksista Metsätalouden vesiensuojelupäivillä Oulussa 12.9.2017)
Peltojen ja metsien vesitalous hallintaan – Infotilaisuus ja maastokäynti 24.10.2017 Nastolassa
Ojat kuntoon -hanke järjesti yhdessä Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiön PyhäVesi -hankkeen kanssa infotilaisuuden ja maastokäynnin 24.10.2017. Iltapäivän aikana saatiin ajankohtaista tietoa maa– ja metsätalouden ojituksesta ja vesienhallinnasta sekä päästiin tutustumaan läheiseen Sammalsillansuon kosteikkoon. Sylvöjärven eteläosaan rakennetun vesiensuojelukosteikon tarkoituksena on pidättää valuma-alueen ojista tulevaa kiintoainetta ja ravinteita. Samalla kosteikko lisää alueen monimuotoisuutta ja parantaa linnuston elinympäristöä lisäämällä avointa vesipintaa ja matalan veden alueita.
- Ohjelma
- Ojat kuntoon -hankkeen esittely (Petra Korkiakoski, Hämeen ammattikorkeakoulu)
- PyhäVesi-hankkeen esittely (Mirva Ketola, Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiö)
- Peltojen vesitalous hallintaan (Mikko Ortamala, Etelä-Suomen Salaojakeskus)
- Metsäojitukset ja metsätalouden vesiensuojelu (Samuli Joensuu, Tapio Oy)
- Vesiensuojelu Päijät-Hämeen kunnostusojitushankkeissa (Jyrki Mäkiranta, Päijät-Hämeen metsänhoitoyhdistys ry)
- Ojituksesta ilmoittaminen ja peruskuivatuksen rahoitus (Jaana Ojala-Järvi, Hämeen ELY-keskus)
- Sammalsillansuon kosteikko (Matti Kotakorpi, Lahden ympäristöpalvelut)
Bussiretki 7.6.2017 Loviisanjoen valuma-alueelle ja Uponorin tehtaalle
Ojat kuntoon -hankkeen järjestämällä bussiretkellä 7.6.2017 vierailtiin Uponorin putkitehtaalla Nastolassa ja tutustuttiin Hardombäckenin peruskuivatushankkeeseen Loviisassa. Hardombäcenin peruskuivatushankkeessa valumavesien hallintaa on tarkasteltu koko valuma-alueen näkökulmasta ja hankkeessa on tehty mm. tulvatasanteita, virtaamansäätöpatoja ja laskeutusaltaita. Lisätietoa Nutrinflow-hankkeesta: hankesivu suomeksi ja hankesivu englanniksi.
Ohjelma OK bussiretki 7.6.2017
- NUTRINFLOW-hankkeessa suunnitellut ja tehdyt toimenpiteet, diaesitys (Mikko Ortamala, Etelä-Suomen salaojakeskus)
- NUTRINFLOW-hankkeessa toteutetut toimenpiteet, kuvia ennen toteutusta ja sen jälkeen
- Video Hardombäckenin hankealueesta ennen kunnostuksia, NutrinFlow -hanke: Hardombäckenin vesien hallinta
- Latvialaisen vierailijaryhmän kuvaama video kunnostusten jälkeen: Hardombäcken, kohteet valmiina
Ojat kuntoon -aloitusseminaari 4.5.2017
Ojat kuntoon -aloitusseminaari pidettiin 4.5.2017 Hämeenlinnassa. Tilaisuuteen osaallistui 27 henkilöä ja aamupäivän aikana kuultiin ajankohtaista asiaa maa- ja metsätalouden ojituksesta, Ojat kuntoon -hankkeen tulevasta toiminnasta, ojitushankkeiden rahoituksesta sekä kokonaisvaltaisesta valuma-aluetason vesienhallinnasta.
Ohjelma
Ojat kuntoon -hankkeen esittely (Petra Korkiakoski, HAMK)
Vanhojen ojitusten digitointi (Teea Niskanen, HAMK)
Peruskuivatuksen taustaa, nykytilanne ja tulevaisuus (Petra Korkiakoski, HAMK)
Metsäojituksen kehitys ja nykytila (Samuli Joensuu, Tapio Oy)
Vesien hoidon toimenpiteiden ja vesioikeudellisten velvoitteiden yhteensovittaminen (Elina Laine, HAMK/Hämeen Ely-keskus)
Maatalouden peruskuivatushankkeen rahoitus (Jaana Ojala-Järvi, Hämeen Ely-keskus)
Kosteikon rakentaminen ei-tuotannollisena investointina (Matti Salminen, Hämeen Ely-keskus)
Kemera-tuki suometsän hoitoon (Miriam Stenvall, Suomen metsäkeskus)
Kokonaisvaltainen valuma-aluetason vesienhallinta (Mikko Ortamala, Etelä-Suomen Salaojakeskus)
Peruskunnostustyön aloittaminen (Mikko Ortamala, Etelä-Suomen Salaojakeskus)
Metsanomistajien aktivointi (Lauri Laaksonen, Metsänhoitoyhdistys Kanta-Häme ry)
Uutiskirjeet
Ojat kuntoon -uutiskirje välittää tietoa hankkeen etenemisestä, tulevista tapahtumista sekä ojitukseen ja valumavesien hallintaan liittyvistä uutisista.
Ojat kuntoon -uutiskirjeen tiedotus on yleishyödyllistä, ei kaupallista markkinointia. Uutiskirje ilmestyi noin 4-5 kertaa vuodessa.
Ojat kuntoon
Opitaan Ojista -uutiskirje 1/2022
Ojat kuntoon- Uutiskirje 12/2021
Ojat kuntoon – Uutiskirje 11/2021
Ojat kuntoon – Uutiskirje 10/2021
Ojat kuntoon – Uutiskirje 9/2021
Ojat kuntoon – Uutiskirje 8/2021
Ojat kuntoon – Uutiskirje 7/2021
Ojat kuntoon – Uutiskirje 6/2021
Ojat kuntoon – Uutiskirje 5/2021
Ojat kuntoon – Uutiskirje 4/2021
Ojat kuntoon – Uutiskirje 3/2021
Ojat kuntoon – Uutiskirje 2/2021
Ojat kuntoon – Uutiskirje 1/2021
Ojat kuntoon – Uutiskirje 8/2020
Ojat kuntoon – Uutiskirje 7/2020
Ojat kuntoon – Uutiskirje 6/2020
Ojat kuntoon – Uutiskirje 5/2020
Ojat kuntoon – Uutiskirje 4/2020
Ojat kuntoon – Uutiskirje 3/2020
Ojat kuntoon – Uutiskirje 2/2020
Ojat kuntoon – Uutiskirje 1/2020
Ojat kuntoon – Uutiskirje 8/2019
Ojat kuntoon – Uutiskirje 7/2019
Ojat kuntoon – Uutiskirje 6/2019
Ojat kuntoon – Uutiskirje 5/2019
Ojat kuntoon – Uutiskirje 4/2019
Ojat kuntoon – Uutiskirje 3/2019
Ojat kuntoon – Uutiskirje 2/2019
Ojat kuntoon – Uutiskirje 1/2019
Ojat kuntoon – Uutiskirje 5/2018
Ojat kuntoon – Uutiskirje 4/2018
Ojat kuntoon – Uutiskirje 3/2018
Ojat kuntoon – Uutiskirje 2/2018
Ojat kuntoon – uutiskirje 1/2018
Blogi
Yhteystiedot
Janne Pulkka
- Toiminnanjohtaja
- Puh. +358 50 553 9554
- [email protected]
- Etelä-Suomen Salaojakeskus/Proagria Etelä-Suomi ry
Lauri Laaksonen
- Metsänparannusasiantuntija
- Puh. +358 40 087 8615
- [email protected]
- Metsänhoitoyhdistys Kanta-Häme ry
Samuli Joensuu
- Vesiensuojelun asiantuntija
- Puh. +358 40 534 1043
- [email protected]
- Tapio Oy
Jyrki Mäkiranta
- Tie- ja oja-asiantuntija
- Puh. +358 50 307 6801
- [email protected]
- Metsänhoitoyhdistys Päijät-Häme ry